• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gaidāmo pievienošanos ASV Bezvīzu programmai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2008., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182652

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieņemot jauno tiesnešu svinīgo zvērestu

Vēl šajā numurā

21.10.2008., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un vēl sešu valstu pievienošanos Amerikas Savienoto Valstu Bezvīzu programmai

 

000.JPG (47785 bytes)
Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džordžs Vokers Bušs (centrā, šaipus Latvijas valsts karoga), ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa (attēla malā, pa labi) un ASV iekšējās drošības sekretārs Maikls Čertofs (attēla malā, pa kreisi), 17.oktobrī Vašingtonā, Baltā nama Rožu dārzā, tiekoties ar ASV Bezvīzu programmas kandidātvalstu vēstniekiem. Attēlā: Maikls Čertofs, Ungārijas vēstnieks Ferencs Samigoji, Latvijas vēstnieks Andris Pildegovičs, Čehijas vēstnieks Petrs Kolars, Korejas Republikas vēstnieks Tejs Siks Lī, Džordžs Bušs, Lietuvas vēstnieks Audrjus Bruzga, Igaunijas vēstnieks Vaino Reinarts, Slovākijas vēstniecības pilnvarotais lietvedis Andrejs Droba un Kondolīza Raisa
Foto:EPA/A.F.I.

17.oktobrī Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Džordžs Bušs bija uzaicinājis uz Balto namu  ASV Bezvīzu programmas (Visa Waiver Program) 13 kandidātvalstu (Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Slovākijas, Ungārijas, Polijas, Rumānijas, Bulgārijas, Dienvidkorejas, Grieķijas, Maltas, Kipras) vēstniekus, lai sniegtu paziņojumu par ASV administrācijas lēmumu attiecībā uz jaunu valstu pievienošanos ASV Bezvīzu programmai. Latviju pārstāvēja vēstnieks Andrejs Pildegovičs.

ASV prezidents Dž.Bušs oficiāli paziņoja par Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas, Slovākijas, Ungārijas un Dienvidkorejas uzņemšanu ASV Bezvīzu programmā tuvākajā laikā. Prezidents Dž.Bušs uzsvēra, ka Latvija un pārējās sešas valstis ir izpildījušas visus ASV likumdošanā noteiktos priekšnoteikumus dalībai ASV Bezvīzu programmā. ASV administrācija ir gandarīta, ka kopīgiem spēkiem ir izdevies sasniegt šo mērķi. Pievienošanās ASV Bezvīzu programmai pavērs jaunas iespējas cilvēku savstarpējiem kontaktiem, tūrisma un biznesa sakaru attīstībai. Vīzu režīma atcelšana ir jauns apliecinājums Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības dinamismam un attīstībai.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš pauž gandarījumu par ASV lēmumu ieviest bezvīzu režīmu ar Latviju. “Šādam lēmumam ir gan politiska, gan simboliska nozīme, kas neapšaubāmi apliecina ASV uzticību Latvijai,” norādīja M.Riekstiņš.

Latvijas pievienošanās ASV Bezvīzu programmai notikusi, pateicoties ciešajai un veiksmīgajai sadarbībai ar ASV Nacionālās drošības padomi, Valsts departamentu, Tēvzemes drošības departamentu, Kongresu un daudziem pētniecības institūtiem. Īpaši atzīmējams ir Amerikas Latviešu apvienības sniegtais ieguldījums Latvijai tik svarīgā mērķa sasniegšanā.

Latvija septembrī noslēdza konsultāciju un tehnisko sagatavošanās procesu dalībai ASV Bezvīzu programmā. 29.septembrī iekšlietu ministrs M.Segliņš un ASV vēstnieks Latvijā Čārlzs Larsons parakstīja starpvaldību līgumu “Par sadarbības pastiprināšanu smago noziegumu novēršanā un apkarošanā”. 8.oktobrī ASV Valsts departaments publiskoja jaunākos vīzu atteikuma datus, kas Latvijas gadījumā bija 8,3%. Līdz ar to Latvija bija izpildījusi visus nepieciešamos priekšnosacījumus, lai varētu pievienoties ASV Bezvīzu programmai.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!