• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Krimināllikumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2008., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izglītības un zinātnes nozares budžetu

Vēl šajā numurā

23.10.2008., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Krimināllikumā

 

Saeimas Juridiskā komisija 21.oktobrī pirms 3.lasījuma atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, paredzot bargākus sodus par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar mazgadīgajiem. Par to tiesa varēs piespriest mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem ar policijas kontroli uz laiku līdz trīs gadiem.

Komisijas deputāti atbalstīja arī normu, kas paredz nepiemērot nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu pilngadīgai personai, kurai sods piespriests par sevišķi smagu noziegumu pret nepilngadīgo, ir saistīts ar vardarbību un vērsts pret dzimumneaizskaramību vai tikumību. Šādas izmaiņas Krimināllikumā piedāvā arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Tāpat pilngadīgai personai, kas notiesāta par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, ja tas saistīts ar vardarbību vai vērsts pret dzimumneaizskaramību vai tikumību, obligāti būs jāpiedalās probācijas programmās.

Atbilstošas probācijas programmas Valsts probācijas dienests varēs īstenot, sākot ar 2010.gada jūniju.

Deputāti vienojās arī par papildu nosacījumiem, pie kuriem personu var nosacīti atbrīvot no pamatsoda izciešanas. To varēs darīt, ja notiesātais līdz ar citiem priekšnoteikumiem būs sasniedzis arī noteiktu resocializācijas rezultātu, risinās un būs gatavs arī turpmāk risināt savas psiholoģiskās problēmas, kā arī pēc atbrīvošanas godīgā veidā spēs iegūt eksistences līdzekļus.

Patlaban pirmstermiņa nosacītai atbrīvošanai noteikti šādi priekšnoteikumi: notiesātajam nav spēkā esošu sodu par režīma pārkāpumiem, viņš atbilstoši iespējām labprātīgi atlīdzinājis cietušajiem nodarīto kaitējumu, kā arī piekritis ārstēties no atkarības gadījumā, ja noziegums izdarīts atkarības dēļ.

Plānots, ka Krimināllikuma grozījumus Saeima 3.lasījumā skatīs 30.oktobra sēdē.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!