• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zemes reformas pabeigšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2008., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182734

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ainaru Latkovski

Vēl šajā numurā

23.10.2008., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zemes reformas pabeigšanu

 

Ministru kabinetam steidzamības kārtā jārisina ar zemes reformas pabeigšanu saistītas problēmas. Tādu aicinājumu valdībai 16.oktobrī nosūtīja Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija un Tautsaimniecības komisija.

Apmēram 35 procentos gadījumu izpirkšanai pieteiktās zemes pastāvīgie lietotāji nav laikā iesnieguši zemes robežplānu vai veikuši priekšapmaksu par izpērkamo zemi. Deputāti uzskata, ka tam par iemeslu ir gan sarežģītā ekonomiskā situācija, gan prasība priekšapmaksu par zemi veikt tikai sertifikātos. Augusta beigās, kad termiņš tuvojās beigām un daudzi cilvēki vēlējās veikt priekšapmaksu par zemi, bija vērojams sertifikātu trūkums un to cena ļoti strauji pieauga.

Tāpēc deputāti aicina Ministru kabinetu izvērtēt iespēju pagarināt termiņu, līdz kuram jāiesniedz zemes robežu plāns vai jāveic priekšapmaksa, kā arī izvērtēt iespēju priekšapmaksu veikt arī naudā.

Cita problēma saistīta ar termiņa saīsināšanu zemes īpašuma tiesību atjaunošanas pieprasījumiem. Sākotnēji likumā tika noteikts, ka pieprasījumus par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu varēs iesniegt līdz 2008.gada 1.septembrim. Taču 2007.gada augustā dokumentu iesniegšanas termiņš tika saīsināts līdz 2007.gada 28.decembrim, un vairāki cilvēki nav izsekojuši šādām izmaiņām. Centrālajā zemes komisijā pēc noteiktā termiņa iesniegti 132 pieprasījumi, un komisijas atteikumi tos izskatīt tiek pārsūdzēti tiesā.

Lai izvairītos no iespējamiem tiesvedības gadījumiem par tiesiskās paļāvības principa pārkāpšanu, Saeimas deputāti ierosina izvērtēt iespēju pagarināt termiņu, kurā jāiesniedz pieprasījumi par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu.

Tāpat deputāti aicina valdību izvērtēt problēmu par apbūvētu zemesgabalu privatizācijas cenām, kas dažos gadījumos pārsniedz esošo tirgus vērtību, kā arī vērš uzmanību uz to, ka noteiktie termiņi privatizācijas ierosinājumu izskatīšanai Rīgas pilsētai tuvojas beigām, taču joprojām liels ir neizskatīto ierosinājumu skaits.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!