• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Sirds un prāts man arvien ir pie jūras un Latvijas flotes". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.1999., Nr. 251/252 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18280

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vilhelms Mihailovskis: manas 1999. gada 365 dienas

Vēl šajā numurā

10.08.1999., Nr. 251/252

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Sirds un prāts man arvien ir pie jūras un Latvijas flotes"

Latvijas kara flotes 80. gadadienā, "Latvijas Vēstnesis" apmeklējot jūrlietu patriarhu Hugo Legzdiņu L2.JPG (22686 BYTES)

Šajā dienā Hugo Legzdiņš jūtas kā īsts jubilārs. Viņa jaunības gadu sapņi un centieni vainagojās ar Francijas Kara flotes Ģenerālštāba akadēmijas absolvēšanu Parīzē un iecelšanu par zemūdenes "Ronis" komandkapteini pēc atgriešanās Rīgā. Kaut arī "Ronis" līdz ar visu Latvijas kara floti 1940. gada jūlijā pārgājis okupācijas karaspēka rīcībā un pulkvežleitnants Hugo Legzdiņš pēc kara "iecelts" par matrozi, viņš drīz vien atradis savu spēka pielikšanas punktu — kļuvis par skolotāju zivsaimniecības jūrskolā Vecmīlgrāvī. Navigāciju un jūras astronomiju pie viņa mācījušies vēlākie tāljūras kapteiņi brāļi Gunārs un Kārlis Zaksi, Harijs Līdaks, Imants Vikmanis un daudzi citi. Kapteinis sauc viņus vārdā un par katru zina teikt kādu labu vārdu: "Kas tie par vīriem! Prieks bija mācīt, prieks ir par rezultātu!" Kaut gan ceļš uz to rezultātu nemaz tik viegls nav bijis: "Kā es viņus drillēju un dresēju! Varbūt dažreiz nodarīju arī kādam pāri. Bet pēc deguniem neskatījos. Vērtēju tikai zināšanas. Tas nav jūrnieks, kas nevar no galvas nosaukt vismaz trīsdesmit zvaigznes debess Ziemeļu puslodē un tikpat daudz Dienvidu puslodē. Un precizitātei jābūt, citādi nav uz kuģa ko kāpt."

Hugo Legzdiņš priecājas ik reizes, kad no kāda stalta vīra dzird godpilno "Sveiks, kapteini!" Bet nupat šajā svētdienā viņa kādreizējais audzēknis Edvards Delveris, kas tagad ir Rīgas ostas kapteinis, pasniedzis karalisku dāvanu visai Legzdiņu ģimenei, sagādājot iespēju apmeklēt kapteiņa dzīvesbiedres Elvīras dzimto pusi Gulbenes rajona Zeltiņos. Jo, lai cik stalti savā 96. mūža gadā arī turas sirmais vīrs, liels staigātājs viņš vairs nav un Elvīras kundzi ar viņas invalīda ratiņiem vairs uz rokām nejaudā nēsāt. Tā nav bijusi tikai automašīnas sagādāšana. Tās bijušas mīļas rokas, pa kāpnēm nonesot un ceļam sapošot. Tā bijusi arī Zeltiņu mācītāja panākšanās viņiem, sirmgalvjiem, pretim Dievgalda laikā. "Ir taču vēl labi, nesavtīgi cilvēki!" — viņi ar pateicību saka.

L1.JPG (19131 BYTES) Ar pateicību Hugo Legzdiņš pieņem arī "Latvijas Vēstneša" apgādā izdoto grāmatu "Triju Zvaigžņu gaismā". Viņš taču 1995. gadā saņēma jau otro Triju Zvaigžņu ordeni. Par godu svētkiem viņš piespraudis abus, arī Zviedrijas ordeni, ko saņēmis no paša Gustava Ādolfa, kad kā jūras kadets pavadījis Valsts prezidentu Gustavu Zemgalu oficiālā vizītē: "Pēc noteikumiem jau man vajadzētu nēsāt tikai tagad saņemto IV šķiras ordeni, bet es gribu parādīt godu arī mūsu pirmās brīvvalsts prezidentam Kārlim Ulmanim, kas 1936. gadā man pasniedza ordeni. Sirds un prāts man arvien vēl ir pie jūras un flotes."

Aina Rozeniece, "LV" nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Latvijas Kara flotes 80. gadadienā vakar, 9.augustā, — bijušais zemūdenes "Ronis" komandieris pulkvežleitnants Hugo Legzdiņš kopā ar dzīvesbiedri Elvīru

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!