• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lībiešu 60. lielsvētkiem Mazirbē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.1999., Nr. 251/252 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18284

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Madonas rajona teritorijas izpēti

Vēl šajā numurā

10.08.1999., Nr. 251/252

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lībiešu 60. lielsvētkiem Mazirbē

Sestdien, 7. augustā, Mazirbē, kā ik gadu, augusta pirmās nedēļas nogalē plīvoja Latvijas, Somijas, Igaunijas, Ungārijas un zaļbaltzilais lībiešu karogs, vēstot par gadskārtējiem lībiešu tautas svētkiem. Svētkos piedalījās arī Somijas vēstnieks Latvijā Hannu Hemeleinens, Igaunijas vēstnieks Juhans Haravē, Zviedrijas vēstnieks Hanss Magnusons un Ungārijas goda konsule Latvijā Ariana Župika. Klāt bija Saeimas deputāti Anna Seile un Ilmārs Geige, arī kupls pulks tālu ciemiņu no Igaunijas un Somijas. Svētkus ievadīja tradicionālais dievkalpojums Mazirbes baznīcā, ko vadīja Mazirbes draudzes mācītājs Ilmārs Barons un somu mācītājs Lauri Valgamā, kura tēvs ir uz Somiju pārcēlies Kurzemes piekrastes lībietis.

Svētku centrālais notikums bija Lībiešu tautas nama 60. gadskārtas atzīmēšana Mazirbes centrā. Uzrunājot svētku dalībniekus, Līvu savienības vecākais Aldis Ermanbriks šo namu nosauca par lībiešu tautas simbolu un vienotāju. Atmiņās par nama pamatakmens guldīšanu pirms 60 gadiem dalījās šī notikuma dalībnieki Valda Šuvcāne un Andrejs Šulcs. Tika atgādināts arī fakts, ka līdzekļus Tautas namam ziedojušas arī Igaunijas, Somijas un Ungārijas valdības. Igaunijas un Somijas vēstnieki, uzrunājot svētku dalībniekus, uzsvēra pastāvīgās savu valstu simpātijas radniecīgajai līvu tautai, bet Zviedrijas vēstnieks Hanss Magnusons akcentēja Latvijas un Zviedrijas kultūras sakaru aktualitāti.

Savukārt Ungārijas goda konsule Latvijā Ariana Župika pastāstīja, ka jau šoruden Ungārija paredzējusi atklāt savu vēstniecību Tallinā, kur rezidēs arī Latvijā akreditētais Ungārijas vēstnieks (līdz šim Ungārijas vēstnieka rezidence ir Helsinkos).

Saeimas deputāte Anna Seile atcerējās pirmos Atmodas laika lībiešu svētkus pirms desmit gadiem, kad Mazirbe vēl atradās padomju okupācijas varas iestāžu noteiktajā pierobežas zonā, kur bija aizliegts iebraukt ne vien ārzemniekiem, bet arī citu Latvijas rajonu iedzīvotājiem. Neraugoties uz stingrajiem padomju birokrātijas priekšrakstiem, toreiz izdevās sarīkot skaistas svinības un apjozt Tautas namu ar auseklīšiem rotātu žodziņu.

Saeimas deputāts, Pitragā dzimušais lībietis Ilmārs Geige sarunā ar "Latvijas Vēstnesi" uzsvēra, ka Mazirbes Tautas namam steidzami vajadzīgs remonts. Izskanēja arī viedoklis, ka tā ir visas Latvijas sabiedrības sirdsapziņas lieta.

No lībiešu nama svētku dalībnieki devās gājienā uz liedagu, no kurienes ar kuteri jūrā tika ievests un viļņos guldīts liels ozollapu vainags — jūras laupīto lībiešu jūras braucēju piemiņai. Vainagu jūrā guldīja 90 gadus vecais lībiešu mākslinieks un vēstures glabātājs Andrejs Šulcs un Kolkas bākas priekšnieks kapteinis Visvaldis Feldmanis.

Vairāki somu viesi sarunā ar "Latvijas Vēstneša" pārstāvi uzsvēra savu īpašo interesi par Lībiešu krastu un apsolīja nākamvasar atkal apciemot savu radu tautu Latvijā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!