• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām Notariāta likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2008., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Jaunzēlandes valdību līgumu par darba brīvdienu shēmu

Vēl šajā numurā

28.10.2008., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām Notariāta likumā

 

Saeimas Juridiskā komisija 22.oktobrī konceptuāli atbalstīja izmaiņas Notariāta likumā. Tās paredz, ka notāram personas dati attiecīgajos reģistros nebūs jāpārbauda, ja jāapliecina pilsoņu paraksti, kas tiek vākti, lai rosinātu tautas nobalsošanu par likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu.

Patlaban zvērinātam notāram šādos gadījumos jāpārbauda personas identitāte, ielūkojoties Iedzīvotāju reģistrā un Nederīgo dokumentu reģistrā, kas ir maksas pakalpojums un būtiski sadārdzina paraksta apliecināšanu.

“Izmaiņas bija nepieciešamas, jo līdzšinējā maksa par paraksta apstiprināšanu bija faktors, kas varēja mazināt pilsoņu iespējas līdzdarboties demokrātiskos procesos. Pēc likuma pieņemšanas sistēma joprojām būs droša, jo parakstus pārbaudīs Centrālā vēlēšanu komisija, bet pilsoņiem tas atvieglos savu pamattiesību īstenošanu,” norādīja Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Komisijas priekšsēdētāja skaidroja, kas šis ir pagaidu risinājums. Nākamais solis būtu zvērinātiem notāriem atcelt maksu par ielūkošanos valsts reģistros, taču, pēc Tieslietu ministrijas informācijas, tas no valsts budžeta prasītu 1,2 miljonus latu, kas pašreizējos ekonomiskajos apstākļos nav rodami.

Patlaban dati tiek pārbaudīti divreiz, jo notārs pārbauda personas identitāti, savukārt Centrālā vēlēšanu komisija pārbauda, vai likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu ir iesnieguši vismaz 10 000 balsstiesīgu Latvijas pilsoņu.

Juridiskā komisija jau gada sākumā lūdza valdībai izstrādāt priekšlikumus, lai mainītu pastāvošo kārtību, kas var ierobežot atsevišķu indivīdu līdzdalības iespējas demokrātiskos procesos.

Par likumprojekta apstiprināšanu trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!