• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par daļlaika lietojuma tiesību direktīvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2008., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182982

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu un aprēķināšanu

Vēl šajā numurā

28.10.2008., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par daļlaika lietojuma tiesību direktīvu

 

22.oktobrī Eiropas Parlaments apstiprināja jaunus noteikumus, kas visā ES stiprinās patērētāju aizsardzību brīvdienu mītņu jautājumā – pērkot un tālākpārdodot daļlaika lietojuma tiesības vai līdzīgus brīvdienu produktus uz kruīza kuģiem, tūrisma kuģiem vai treileros, kā arī brīvdienu atlaižu klubus.

Jaunās direktīvas mērķis ir vēl vairāk stiprināt patērētāju uzticību daļlaika lietojuma tiesību nozarei (tās vērtība pārsniedz 10,5 miljardus eiro, un tā nodrošina vairāk nekā 40 000 darbavietu visā ES), kā arī izbeigt negodīgu tirgotāju darbību, kas rada problēmas patērētājiem un grauj likumīgo uzņēmēju reputāciju.

Līdz šim ES noteikumi par daļlaika lietojuma tiesībām nodrošināja patērētājiem pamattiesības attiecībā uz informāciju, tiesības atteikties un pārdomāt, kā arī aizliegumu pieprasīt drošības iemaksu no patērētāja. Eiropas Parlaments 22.oktobrī balsoja par jauno direktīvu, kura izstrādāta, lai novērstu “spraugas” līdzšinējos noteikumos. Svarīgi, ka šie noteikumi paplašinās 1994.gada ES direktīvas par tiesībām uz laiku izmantot nekustamo īpašumu darbības jomu, lai tā aptvertu jaunos produktus, kas parādījušies tirgū, piemēram, brīvdienu atlaižu klubus un daļlaika lietojuma tiesībām līdzīgu atpūtu uz kruīzu kuģiem, tūrisma kuģiem un treileros. Aizsardzība turpmāk attieksies arī uz citām svarīgām jomām, piemēram, daļlaika lietojuma tiesību tālākpārdošanu un maiņas klubiem. Jaunie noteikumi nodrošinās, ka patērētāji tiek vienlīdz labi aizsargāti visā ES, un radīs vienlīdzīgas konkurences apstākļus daļlaika lietojuma tiesību un dažu citu ar brīvdienām saistītu produktu tirgū.

Patērētāju tiesību aizsardzības komisāre Meglena Kuneva teica: “Man ir patiess prieks, ka Parlaments atbalstīja šo direktīvu, kura patērētājiem ļaus ar mierīgu sirdi noslēgt darījumu par savu sapņu atpūtu.

Jaunie noteikumi nodrošinās, ka modernajā brīvdienu produktu tirgū ir spēkā vislabākā iespējamā patērētāju aizsardzība un negodīgi tirgotāji vairs nevarēs ļaunprātīgi izmantot “spraugas” likumdošanā.”

 

Kas ir daļlaika lietojuma tiesības?

Daļlaika lietojuma tiesības ir tiesības pavadīt laika posmu (piemēram, vienu vai vairākas nedēļas) brīvdienu īpašumā norādītos datumos trīs vai vairāk gadu laikposmā.

Šādas brīvdienu mītnes ir ļoti populāras daudzās Eiropas Savienības valstīs. Piemēram, Apvienotajā Karalistē, Zviedrijā, Vācijā, Itālijā un Spānijā ir ļoti liels skaits patērētāju, kas pērk daļlaika lietojuma tiesības brīvdienu mītnēm. Spānijā, Portugālē, Vācijā, Itālijā un Francijā ir nozīmīga vietējā mēroga daļlaika lietojuma tiesību nozare.

Tādās valstīs kā Čehija, Ungārija un Polija palielinās to patērētāju skaits, kas pērk daļlaika lietojuma tiesības brīvdienām.

Līdzšinējā direktīva, kas pieņemta 1994.gadā, aizsargā patērētāju intereses šādos veidos:

• paredzot pircējiem tiesības saņemt prospektu ar informāciju pirms līguma parakstīšanas;

• mēģinot novērst “uzspiesto pārdošanu”, nosakot vismaz 10 dienu uzteikuma termiņu (tiesības atteikties no pirkuma);

• aizliedzot uzņēmējiem pieņemt no pircējiem drošības iemaksas uzteikuma termiņa laikā.

 

Kādēļ Komisija pārskatīja spēkā esošos tiesību aktus?

Kopš direktīvas pieņemšanas 1994.gadā tirgū ir notikušas būtiskas pārmaiņas. Ir radušies jauni produkti un līgumi, kas ir ārpus tiesību aktu darbības jomas.

Tāpēc patērētāji, kas tos pērk, vairs nesaņem tādas pašas tiesības vai aizsardzības līmeni. Piemēram, jaunie produkti paredz, ka patērētājs var izmantot dažāda veida īpašumus (piemēram, kruīza kuģus, treilerus vai tūrisma kuģus) vai slēgt līgumu uz laiku, kas mazāks par trim gadiem.

Turklāt daļlaika lietojuma tiesību shēmu tālākpārdošana un maiņa nav spēkā esošo tiesību aktu darbības jomā.

 

Ko aptvers jaunā direktīva?

Jaunā direktīva aizstās iepriekšējo direktīvu ar modernu, vienkāršotu un saskaņotu sistēmu, kas aptvers daļlaika lietojuma tiesību un ilgtermiņa brīvdienu produktus, kā arī to maiņu un tālākpārdošanu.

Priekšlikums paplašinās līdzšinējo noteikumu darbības jomu, iekļaujot:

• īstermiņa līgumus – tagad tas attieksies arī uz līgumiem, kas noslēgti uz laiku, īsāku par trim gadiem;

• kustamo īpašumu – noteikumi aptvers daļlaika lietojuma tiesību līgumus par tādiem īpašumiem kā tūrisma kuģi, treileri vai kruīza kuģi;

• ilgtermiņa brīvdienu produktus – tie ietver brīvdienu atlaižu klubus, kad patērētāji maksā, piemēram, 3000 eiro, saņemot tīmekļa vietnes paroli, ar kuru, pērkot brīvdienu apmešanās vietas, lidojumus un īrējot automašīnas, tiek solītas “milzīgas atlaides”, tomēr solījumi bieži ir maldinoši. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem tirgotāji nevarēs pieprasīt pilnu iepriekšēju dalības maksājumu par šādiem klubiem; patērētāji varēs veikt maksājumu pa daļām – reizi gadā;

• daļlaika lietojuma tiesību tālākpārdošana – pie daudziem daļlaika lietojuma tiesību īpašniekiem vēršas tirdzniecības aģenti, kas prasa samaksu par daļlaika lietojuma tiesību tālākpārdošanu;

• daļlaika lietojuma tiesību produktu maiņa – daži daļlaika lietojuma tiesību īpašnieki maksā papildus, lai iestātos maiņas klubā, kurā var, piemēram, apmainīt nedēļu Kanāriju salās pret nedēļu Alpos. Papildu informācijas prasības nodrošinās, ka patērētājiem piedāvājums ir skaidrs un viņi beigās nebūs vīlušies.

Ilgtermiņa brīvdienu produktu, tālākpārdošanas un maiņas shēmu regulējuma trūkums nozīmē, ka uz tiem neattiecas noteikumi par uzteikuma termiņu, drošības iemaksām un informāciju patērētājiem. Tādējādi patērētājiem, kas spiediena ietekmē paraksta līgumu, ir maz iespēju pārdomāt. Jaunā direktīva uzlabos patērētāju tiesības daļlaika lietojuma tiesību un ilgtermiņa brīvdienu produktu tirgū un radīs vienlīdzīgus konkurences apstākļus šo produktu pārdevējiem.

Plašāka informācija: http://ec.europa.eu/consumers/cons_int/safe_shop/timeshare/index_en.htm  

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!