• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Svētā Apustuļa Andreja Pirmsauktā relikvijām Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2008., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182986

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes valdes lēmuma Nr.1 izraksts

Par apbalvošanu ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi

Vēl šajā numurā

28.10.2008., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Svētā Apustuļa Andreja Pirmsauktā relikvijām Rīgā

 

SVETIE.JPG (26208 bytes)
Pie Svētslavējamā Apustuļa Andreja Pirmsauktā svētajām relikvijām un ikonas Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē 25.oktobrī: (attēlā no labās) Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs, Lilita Zatleres kundze, Valsts prezidents Valdis Zatlers, Visaugstisvētītais Odesas un Izmailas metropolīts Agafangels un Augstisvētītais Dauvgavpils bīskaps Aleksandrs
Foto: Juris Krūmiņš, VPD

Svētais slavējamais Apustulis Andrejs, viens no divpadsmit Kristus apustuļiem, Apustuļa Pētera brālis, tiek dēvēts par “Pirmsaukto”, jo viņš bija pirmais, kuru Kungs Jēzus Kristus aicināja apustuliskajai kalpošanai. Sv. Andreja aicināšanu aprakstījis svētais Evaņģēlists Jānis Teologs. Pestītāja zemes dzīves dienās svētais Andrejs bija nešķirami kopā ar Viņu, par ko daudzkārt liecina svētais Evaņģēlijs.

Pēc Svētā Gara nonākšanas pie apustuļiem Apustulis Andrejs daudzus gadus sludināja Kristus mācību. Apmeklējot daudzas pilsētas un valstis, viņš visur sludināja par Augšāmcēlušos Kristu, vedot pie patiesās ticības simtiem cilvēku. Savas dzīves laikā viņš veica trīs lielus apustuliskos ceļojumus, sludinot Mazāzijā, Gruzijā, Krimā un citās valstīs. Trešā ceļojuma laikā Apustulis Andrejs apmeklēja Skitiju – tā senos laikos dēvēja plašo zemi, kura atradās ziemeļos no Melnās jūras. Senie kristiešu autori Skitiju dēvē par svētā Andreja apustuliskās kalpošanas vietu. Baznīcas mantojumā vēstīts, ka Apustulis Andrejs nogājis ceļu no Melnās jūras līdz Baltijas jūrai, bet pēc tam caur Romu atgriezies Vidusjūras austrumu krasta zemēs. Tādējādi Apustulis Andrejs izstaigājis divus senos tirdzniecības ceļus – “ceļu no varjagiem uz grieķiem”, kas savieno Melno un Baltijas jūru, un “dzintara ceļu”, kas savieno Baltijas jūru ar Adrijas jūru. Svētais Andrejs Pirmsauktais ir vienīgais no Apustuļiem, kurš apmeklējis zemes Baltijas jūras krastā, un ir pilnīgi ticams, ka viņš pabijis arī tagadējās Latvijas teritorijā.

Svētais Apustulis Andrejs mira mocekļa nāvē 67.gada 30.novembrī Patras pilsētā Dienvidgrieķijā, kad Romas Impērijā notika pirmās kristiešu vajāšanas. Pagāni viņu piesēja krustā “X” burta veidā. No tā laika šādu krustu dēvē par Andreja krustu.

Kristieši jau izsenis godinājuši Sv. Apustuļa Andreja relikvijas un viņa krustu, un jau vissenākajos laikos ticīgie devās uz Patru, lai godinātu svēto Andreju. 357.gadā Apustuļa svētās relikvijas tika pārnestas uz Bizantijas Impērijas galvaspilsētu Konstantinopoli, bet Svētā Andreja galva tika atstāta Patras pilsētā. Savukārt 1208.gadā krustneši ievērojamu Apustuļa relikviju daļu pārnesa uz Itālijas pilsētu Almeru.

Jau no seniem laikiem svētā Apustuļa Andreja relikviju daļas tika nogādātas arī krievu zemēs. Maskavā, Dieva Parādīšanās patriarha katedrālē, atrodas Apustuļa Andreja labā roka, kura no Grieķijas atvesta 1644.gadā. Odesas Dievmātes Aizmigšanas klosterī atrodas Sv. Apustuļa Andreja kreisā pēda, kuru uz Krieviju 1893.gadā no svētā Atona kalna Grieķijā atveda ievērojamais svētais vīrs Atonas Gabriels, kurš mūsdienās pats pieskaitīts svēto kārtai.

Odesas Dievmātes Aizmigšanas vīriešu klosteris dibināts 1824.gadā. XX gadsimtā tas kļuva par Odesas eparhijas nozīmīgāko garīgo centru. Padomju varas gados, kad notika Baznīcas vajāšanas, Dievmātes Aizmigšanas klosteris tika slēgts un izlaupīts, bet II Pasaules kara gados tas tika atjaunots un no tiem laikiem nav ticis slēgts, visus pēckara gadus paliekot par vienu no nedaudzajiem Krievu pareizticīgās Baznīcas darbojošamies klosteriem. Šeit atradās daudzas godināmas relikvijas, tajā skaitā arī Sv. Andreja pēda. Klosterī atrodas Maskavas un visas Krievzemes patriarha vasaras rezidence, Odesas eparhijas valdošā virsgana rezidence, Odesas garīgais seminārs, baznīca, kura iesvētīta par godu sv. Andrejam Pirmsauktajam.

Laikā no 2008.gada 24. līdz 28.oktobrim (šodienai!) Apustuļa Andreja relikvijas atradīsies Rīgā. Šīs garīgās svinības notiek ar Svētīgākā Maskavas un visas Krievzemes patriarha Aleksija II, Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas metropolīta Aleksandra un Visaugstisvētītā Odesas un Izmailas metropolīta Agafangela svētību. Šo svinību organizācijā daudz pūļu ieguldījuši Rīgas un Latvijas metropoles vikārs, Augstisvētītais Daugavpils bīskaps Aleksandrs un Odesas eparhijas vikārs, Augstisvētītais Belgorodas-Dņestras bīskaps Aleksijs.

Reiz svētais Apustulis savām kājām ar Dieva atklāsmi izstaigāja ceļu no Melnās jūras līdz Baltijas jūrai – tagad viņš šo ceļu atkārtojis vēlreiz. Latvijas zemes pareizticīgajiem Apustuļa relikviju ierašanās Latvijā ir īpaši nozīmīga un dāvā īpašu prieku, jo svētais Andrejs ir vienīgais no apustuļiem, kurš bijis Baltijas jūras krastos un licis šeit kristīgās sludināšanas pamatakmeni. No viņa lūpām Baltijas zemju iedzīvotāji pirmo reizi izdzirdēja vēsti par Kristus Augšāmcelšanos, un viņa Apustuliskā svētība nāca pār šo zemi.

 

Pēc Latvijas pareizticīgās Baznīcas Sinodes informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!