• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konsultācijām "PHARE 2000" projektu sakarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.1999., Nr. 251/252 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18303

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par noziedzību pusgadā

Vēl šajā numurā

10.08.1999., Nr. 251/252

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konsultācijām "PHARE 2000" projektu sakarā

Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas pārvalde (SPPKP) šodien, 6.augustā, sāk konsultāciju sēriju ar valsts institūcijām, kuras ir potenciālie projektu iesniedzēji 2000.gada ES PHARE programmas ietvaros.

"Sarunu galvenais mērķis — sadarbībā ar Eiropas integrācijas biroju (EIB) un citām institūcijām identificēt, apspriest un izvērtēt jau konkrētu projektu un to iespēju pēc būtības pretendēt uz ES līdzfinansējumu," skaidroja SPPKP vadītājs Andžs Ūbelis. "Sekmīgas konsultācijas ietaupītu ne tikai cilvēkresursus, bet arī ļautu koncentrēties uz perspektīviem projektiem, tā nodrošinot to kvalitāti. Tieši projekta kvalitāte, ja tas atbilst ES Komisijas formālajām prasībām, ir ķīla, ka mēs varētu saņemt līdzfinansējumu." Nedēļas laikā plānotas tikšanās par katru no Eiropas integrācijas padomē apstiprinātajām ES PHARE programmas prioritātēm.

ES PHARE 2000.gada Nacionālās programmas sagatavošanas sākumu nacionālās palīdzības koordinators, īpašu uzdevumu ministrs Roberts Zīle ar savu vēstuli izsludinājis 19.jūlijā. Projektu pieteikumi SPPKP iesniedzami līdz 15.septembrim. Tos izvērtēs nākamo divu nedēļu laikā, jo Latvijas pieteikums 2000.gada Nacionālajai programmai Eiropas Komisijai jāiesniedz jau līdz oktobrim.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas izstrādātajiem dokumentiem 2000.gada PHARE programmas ietvaros piešķiramā finansējuma mērķi ES kandidātvalstīs ir šādi:

* institūciju stiprināšana;

* investīcijas "acquis" ieviešanai jeb investīcijas ES likumdošanas pieņemšanas un ieviešanas pasākumos, piemēram, regulējošā infrastruktūra un standartu ieviešana;

* investīcijas ekonomiskajā un sociālajā izlīdzināšanā.

Lai arī pagaidām nav paziņota precīza summa, kādu Latvija saņems 2000.gada PHARE programmas ietvaros, pēc kvantitatīvajiem kritērijiem (iedzīvotāju skaita, IKP) vērtējot, varētu lēst, ka nākamā gada PHARE programmas ietvaros Latvija varētu rēķināties ar līdz pat 40 miljonu eiro līdzfinansējumu saviem projektiem.

"Taču, kā uzsvērts Briselē, katrai valstij, arī Latvijai, ir jārēķinās, ka finansu apjoms būs atkarīgs arī no kvalitatīvajiem rādītājiem, tajā skaitā no iepriekšējo projektu efektivitātes, arī palīdzības saņēmēja spējas izmantot piešķirtos līdzekļus," uzsvēra A.Ūbelis.

Saskaņā ar ES vadlīnijām, dažādos projektos ES līdzfinansējums PHARE programmas ietvaros var sasniegt 75—90% no projekta kopējās vērtības.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, sākot ar nākamo gadu, PHARE programmas investīcijas ekonomiskajā un sociālajā kohēzijā jeb izlīdzināšanā (tās ir investīcijas, kas domātas kāda reģiona/valsts ekonomiskā un sociālā līmeņa izlīdzināšanai, salīdzinot ar citu reģionu vidējo līmeni) jāvirza uz noteiktiem reģioniem. Līdz ar to Latvijas valdībai tuvākajā laikā būs jāizvēlas mērķa reģions izlīdzināšanas palīdzības novirzīšanai.

Īpašu uzdevumu ministra sadarbībai

ar starptautiskajām finansu institūcijām preses centrs

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!