• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par uzņēmumu apvienošanās kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2008., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183039

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par piena kvotām un zvejas iespējām Baltijas jūrā

Vēl šajā numurā

29.10.2008., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par uzņēmumu apvienošanās kontroli

 

Eiropas Komisija ir pārskatījusi savas pamatnostādnes par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem saistībā ar uzņēmumu apvienošanās kontroli, lai nodrošinātu konkurences problēmu efektīvāku izskatīšanu. Ar tiesiskās aizsardzības līdzekļiem jāsaprot tādas izmaiņas plānotajā darījumā, kuras iesaistītās personas ierosina, lai novērstu Eiropas Komisijas konstatētās iespējamās bažas par konkurenci.

Svarīgākie Komisijas pieņemtie grozījumi ir: veidlapas, ar kuru iesniedz informāciju par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, ieviešana, sīka informācija par nodalīšanas pasākumiem un piekļuves atvieglojumiem, kā arī sīkāki skaidrojumi par pilnvarotās personas lomu un uzdevumiem. Komisija ir arī pārskatījusi paziņojumu par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, ņemot vērā grozīto Apvienošanās regulu (EK) Nr.139/2004 (skatīt MEMO/04/9), pieredzi, ko Komisija guvusi daudzās apvienošanās lietās, Komisijas pētījumu par apvienošanās gadījumos piemērotajiem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem (skatīt IP/05/1327) un Eiropas tiesu nesen pieņemtos spriedumus. Paziņojumā par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem arī ņemtas vērā piezīmes, kuras saņēma 2007.gadā notikušās sabiedriskās apspriešanās gaitā par paziņojuma projektu (skatīt IP/07/544). Turklāt Komisija ir grozījusi Apvienošanās īstenošanas regulu (Komisijas regula (EK) Nr.802/2004) atbilstoši izmaiņām paziņojumā par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa šajā saistībā teica: “Tiesiskās aizsardzības līdzekļiem apvienošanās kontrolē ir ļoti liela nozīme, jo tie var atbrīvot ceļu, lai uzņēmumi varētu apvienoties, vienlaikus nodrošinot, ka tiek saglabāta efektīva konkurence. To apliecināja nesenās īpaši nozīmīgās lietas, piemēram, “Gaz de France/Suez” vai “Thomson/Reuters”. Pamatojoties uz jauno paziņojumu, uzņēmumi gūst skaidras norādes par Komisijas politiku, kuras mērķis ir nākotnē nodrošināt vēl efektīvākus tiesiskās aizsardzības līdzekļus.”

Ievērojot pētījumu par apvienošanās gadījumos piemērotajiem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem un nesen pieņemtos spriedumus, paziņojumā par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem ir uzsvērts, ka šie līdzekļi ir pieļaujami tikai tad, ja tie ir praktiski piemērojami un efektīvi novērš Komisijas konstatētās bažas par konkurenci. Lai Komisija varētu labāk izvērtēt ierosināto tiesiskās aizsardzības līdzekļu īstenojamību un efektivitāti, ieinteresētajām personām ir jāiesniedz vajadzīgā informācija, kas nepieciešama, lai veiktu pareizu prognozi; informācijas iesniegšanai izmanto jauna veida veidlapu par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem (“RM veidlapa”). Šos pasākumus ieviesa, grozot Apvienošanās īstenošanas regulu.

Tā kā tikai piemērots pircējs var efektīvi īstenot nodalīšanas pasākumus, paziņojumā arī sīki aprakstīts veids, kā noteikt šādu pircēju, piemēram, paskaidrojot, kad tūlītējs pircējs uzskatāms par piemērotu pircēju. Paziņojumā arī uzsvērts, ka jāiekļauj visi aktīvi un darbinieki, kas nepieciešami, lai nodrošinātu nodalāmā uzņēmuma saimniecisko dzīvotspēju.

Jaunajās pamatnorādēs arī noteikts, ka Komisija piekritīs piekļuves atvieglojumiem, piemēram, piekļuvei infrastruktūrai vai tīkliem, tikai tad, ja to rezultāts būs līdzvērtīgs nodalīšanas pasākumu rezultātam. Ņemot vērā dažu līdz šim piešķirto piekļuves atvieglojumu ierobežoto efektivitāti, šī pieeja, kuras pamatā ir kritēriji, nodrošinās, ka piekļuves atvieglojumus varēs pielietot efektīvi.

Saistībā ar tiesiskās aizsardzības līdzekļu īstenošanu pārskatītajā paziņojumā par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem un grozītajā Apvienošanās īstenošanas regulā ir iekļauti sīkāki skaidrojumi par pilnvarotās personas lomu un uzdevumiem.

Pārskatītais paziņojums par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem aizstāj iepriekšējo, 2001.gadā pieņemto paziņojumu, un tajā ir atspoguļota Komisijas īstenotā prakse jautājumā par apvienošanās gadījumos piemērotajiem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, kā arī iekļautas piezīmes, kuras saņēma 2007.gadā uzsāktās sabiedriskās apspriešanās gaitā. Paziņojuma pārskatīšana atbilst Komisijas pētījuma par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem apvienošanās gadījumos (Merger Remedies Study) secinājumiem; šo pētījumu publicēja 2005.gadā. Veicot šo pētījumu, Komisija izstrādāja visaptverošu pārskatu par līdzšinējiem apvienošanās gadījumos piemērotajiem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem un izvērtēja šo līdzekļu īstenošanu un efektivitāti. Pārskatītajā paziņojumā arī iekļauti nesenie Eiropas tiesu spriedumi, tādējādi sniedzot lietderīgus norādījumus, jo īpaši par tiesiskās aizsardzības līdzekļu pieņemšanas vai noraidīšanas tiesisko regulējumu. Visbeidzot, pārskatītajā paziņojumā par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem ir ņemti vērā tie 2004.gada Apvienošanās regulas (skatīt MEMO/04/9) noteikumi, kas attiecas uz tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, piemēram, iespējas pagarināt termiņus, lai apspriestu un novērtētu tiesiskās aizsardzības līdzekļus.

Pārskatīto paziņojumu par tiesiskās aizsardzības līdzekļiem un grozīto Apvienošanās īstenošanas regulu 22.oktobrī publicēja “ES Oficiālajā Vēstnesī”, un 23.oktobrī tie stājas spēkā. Tos var izlasīt tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/legislation/merger_remedies.html.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!