• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2008., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Gruzijas parlamentāriešu saprašanās memorandu

Vēl šajā numurā

30.10.2008., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas parlamentāriešu vizīti Saeimā

 

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 28.oktobrī tikās ar Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas pārstāvjiem.

“Pirms mēneša, kad viesojos Gruzijas parlamentā un tikos ar tā priekšsēdētāju Davidu Bakradzi, mēs vienojāmies, ka ir ļoti svarīgi stiprināt abu valstu parlamentāro sadarbību. Šodien ar gandarījumu varam secināt, ka šī ideja tiek īstenota,” uzsvēra G.Daudze.

Saeimas priekšsēdētājs ļoti pozitīvi novērtēja vakar parakstīto Saprašanās memorandu par Latvijas Republikas Saeimas Eiropas lietu komisijas un Gruzijas parlamenta Eiropas Savienības integrācijas komisijas sadarbību jomā, kas saistīta ar Gruzijas integrāciju Eiropas Savienībā.

Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētājs Dāvids Darčiašvili pateicās Saeimas priekšsēdētājam par Latvijas parlamenta pausto atbalstu augustā, pieņemot paziņojumu, kurā Saeima nosoda Krievijas militāro uzbrukumu Gruzijai. Viņš arī norādīja, ka Gruzijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Latvijas parlamentu.

Abas puses atzīmēja, ka Gruzijai ir svarīgs Latvijas atbalsts, pārņemot praktisko pieredzi, kas saistīta ar integrācijas procesu Eiropas Savienībā.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš un deputāti 28.oktobrī tikās ar Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas delegāciju tās priekšsēdētāja D.Darčiašvili vadībā.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš apliecināja, ka palīdzība Gruzijai ir viena no mūsu valsts ārpolitikas prioritātēm. Latvija atbalsta Gruziju tās ceļā uz Eiropas Savienību, kā arī Rīcības plāna dalībai NATO piešķiršanu Gruzijai šā gada beigās.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka 27.oktobrī parakstītais saprašanās memorands starp Saeimas Eiropas lietu komisiju un Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisiju ir svarīgs instruments turpmākās sadarbības pilnveidošanai un norāda uz abu valstu kopīgiem mērķiem.

Raksturojot pašreizējo situāciju Gruzijā, D.Darčiašvili akcentēja, ka svarīgi Gruzijai un Krievijai ievērot panāktās vienošanās, kā arī nodrošināt bēgļu atgriešanos. Diemžēl Krievija pilnībā neievēro saistības, kā arī starptautiskajiem novērotājiem nav iespējams nokļūt visos rajonos un iegūt nepastarpinātu informāciju, piebilda Gruzijas parlamenta komisijas priekšsēdētājs. Gruzijai patlaban būtiski likvidēt konflikta laikā radītos postījumus, atjaunot infrastruktūru, attīstot ekonomiku un palīdzot bēgļiem, kam galvenokārt arī paredzēts starptautiskās sabiedrības piešķirtais finansējums, informēja Gruzijas deputāti.

Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu priekšsēdētājs Dzintars Zaķis 27.oktobrī tikās ar Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisiju tās priekšsēdētāja Dāvida Darčiašvili vadībā.

Deputātu grupas priekšsēdētājs Dz.Zaķis atzinīgi novērtēja Starptautiskās donoru konferences lēmumu palīdzēt Gruzijai atjaunot ekonomiku un stiprināt demokrātiskās institūcijas, kā arī piešķirt finanšu palīdzību 4,5 miljardu dolāru apmērā. Viņš apliecināja, ka Latvija arī turpmāk aktīvi sekos līdzi notikumiem un atbalstīs Gruziju.

Runājot par noslēgto sešu punktu vienošanos starp Gruziju un Krieviju, D.Darčiašvili uzsvēra: “Ja Eiropas Savienībai izdosies principiāli nodrošināt tās izpildi, tā būs garantija, ka konflikts tiks atrisināts.” Diemžēl tiek saņemtas liecības, ka Krievija pilnībā neievēro panākto vienošanos, kas raisa neizpratni par Krievijas rīcību, sacīja Dz.Zaķis. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka svarīgi ir informēt un veicināt sabiedrības izpratni par notiekošo Gruzijā.

Šobrīd ir apzināti augusta konflikta laikā nodarītie zaudējumi Gruzijas iedzīvotājiem, infrastruktūrai un dabas resursiem. Gruzija plāno ar starptautisko organizāciju atbalstu no Krievijas prasīt kompensāciju par zaudējumiem, informēja Gruzijas delegācijas pārstāvji.

Atbildot uz jautājumu par bēgļu situāciju, Gruzijas deputāti pastāstīja, ka ļoti ātri atjaunoti aptuveni 70 procenti no izpostītajiem mājokļiem un plānots jau novembra vidū sākt tajos izmitināt bēgļus.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!