• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējumu zinātnes fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2008., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183085

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gruzijas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

30.10.2008., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējumu zinātnes fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem

 

Saeimai būtu jāatrod iespēja no valsts budžeta 2009.gadā finansēt fundamentālos un lietišķos zinātnes pētījumus. Tā 28.oktobrī diskusijā ar Latvijas ievērojamākajiem zinātniekiem un izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi secināja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

“Šābrīža ekonomiskajos apstākļos jāiegulda nauda zinātnē, jo tikai tādā veidā iespējams veidot konkurētspējīgu ekonomiku. Ar zinātniekiem un ministri sēžoties pie viena galda, ir izkristalizējies, ka prioritāte ir finansējums fundamentālajiem un lietišķajiem zinātnes pētījumiem. Šim mērķim nepieciešami papildus 2,7 miljoni latu. Tagad gaidāmas nopietnas diskusijas frakcijās par iespējamiem finansējuma avotiem,” teica komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs Elmārs Grēns uzsvēra: lai arī tas būtiski nerisina zinātnes problēmas, tomēr Saeimas deputātu apņēmībai rast papildu līdzekļus ir liela psiholoģiska nozīme.

Tostarp zinātnieki norādīja, ka nozarei aktuāli ir jautājumi arī par normu visiem zinātniskajiem pētījumiem piemērot pievienotās vērtības nodokli 18 procentu apmērā un nepieciešamību zinātniskajiem institūtiem no pašu ieņēmumiem daļēji līdzfinansēt Eiropas Savienības struktūrfondu projektus.

Deputāti uzklausīja arī informāciju par kopīgo zinātnes finansējumu 2009.gadā, un ministre norādīja, ka iespēju robežās ir nedaudz palielināts finansējums vairākās pozīcijās, tai skaitā līdz 800 latiem paaugstinātas doktorantu stipendijas. Tāpat ministre T.Koķe aicināja plašāk palūkoties uz zinātnei pieejamo finansējumu, jo arī vairāku citu ministriju budžetos paredzēti līdzekļi lietišķajiem pētījumiem un eksperimentālajai darbībai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!