• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Zilupes pašvaldības rīcību ar nekustamo īpašumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2008., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183280

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.11.2008., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Zilupes pašvaldības rīcību ar nekustamo īpašumu

 

Valsts kontrole (VK) konstatējusi, ka Zilupes novada pašvaldības rīcība ar tās teritorijā esošo zemi neatbilst normatīvo aktu prasībām.

Zilupes novada dome, pieņemot lēmumus par 31 brīvā, valstij piekrītošā zemesgabala ar kopējo platību 156,33 ha piešķiršanu pašvaldībai, lai realizētu to novada iedzīvotājiem, rīkojusies pretēji likumā “Par zemes lietošanu un zemes ierīcību” noteiktajam, turklāt, pamatojoties uz šiem lēmumiem, septiņām personām liegusi likumā noteiktās tiesības saņemt zemi pastāvīgā lietošanā.

No 2004.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim Zilupes novada dome pieņēmusi lēmumus par 53 zemesgabalu ar kopējo platību 29,82 ha iznomāšanu fiziskām personām, taču nav noteikusi zemesgabalu nomas maksas apmēru un nav noslēgusi līgumus par minēto zemesgabalu nomu.

Par 40 no 53 minētajiem zemesgabaliem revīzijas gaitā Zilupes novada pašvaldība (Pašvaldība) VK nevarēja paskaidrot un iesniegt apliecinošus dokumentus, kas apstiprinātu, ka personas, kurām piešķirtas nomas tiesības, šos zemesgabalus lieto.

Par 13 zemesgabaliem ar kopējo platību 5,78 ha Pašvaldība nav noteikusi ne nomas maksas apmēru, ne noslēgusi nomas līgumus, kā arī nav iekasējusi nomas maksu no personām, kuras faktiski lieto minētos zemesgabalus.

Viens Pašvaldībai piederošs zemesgabals ar kopējo platību 2,5 ha pretēji likumā “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” noteiktajam piešķirts pastāvīgā, bezatlīdzības lietošanā fiziskai personai.

Zemes īpašuma un lietojuma uzskaitē, nenorādot, vai pašvaldībai piekrītošie zemesgabali ir piešķirti pastāvīgā lietošanā vai nomā, Pašvaldība nav ievērojusi likuma “Par zemes lietošanu un zemes ierīcību” prasības.

Revidējamā laika posmā, nepieņemot lēmumus par noteiktajā laikā nenomaksātā nekustamā īpašuma nodokļa un nokavējuma naudas piedziņu bezstrīda kārtībā atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām”, Pašvaldība nav ievērojusi likumā “Par pašvaldībām” noteikto pienākumu iekasēt nodokļus un nodevas.

Revīzijā arī tika konstatēts, ka Pašvaldības priekšsēdētājs, līgumā nosakot nomas maksu par iznomājamo pašvaldības zemes gabalu bez attiecīga domes lēmuma, ir pārkāpis savas pilnvaras, jo saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” tikai dome, ja tas nav aizliegts vai noteikts ar likumiem vai MK noteikumiem, var noteikt maksu par pašvaldības zemes iznomāšanu.

Tika atklāts arī gadījums, ka pašvaldība nav nodrošinājusi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” noteiktās personu tiesības saņemt īpašumā līdzvērtīgu zemi, ja mantojamo zemi vai tās daļu dabā nevar atdot, nepiedāvājot līdzvērtīgu lauku apvidus zemesgabalu gadījumā, kad zemes mantinieks to ir pieprasījis.

Revīzija veikta par laiku no 2004.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim.

Pēc revīzijas VK Zilupes novada pašvaldībai sniegusi trīs ieteikumus, no kuriem divus Pašvaldība apņēmusies ieviest līdz 2008.gada 31.decembrim, vienu – līdz 2009.gada 31.martam.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!