• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par jaunu, vienotu, pārskatāmu lidostu nodevu sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2008., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183306

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts izglītības attīstības aģentūra: Par Eiropas Sociālā fonda līdzekļu apguvi izglītībā

Vēl šajā numurā

04.11.2008., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par jaunu, vienotu, pārskatāmu lidostu nodevu sistēmu

 

Eiropas Parlaments 23.oktobrī atbalstīja direktīvu, kas paredz vienotu, pārskatāmu Eiropas sistēmu lidostu nodevām, kā arī lidostu un to lietotāju strīdu risināšanas mehānismus. Likumprojekta galvenais mērķis ir novērst negodprātīgu tirgus pozīciju izmantošanu. Par grozījumiem jau ir panākta vienošanās ar ES dalībvalstīm.  

Jaunā direktīva noteiks kopīgus, skaidrus principus lidostas nodevu iekasēšanai visā Eiropas Savienībā. Patlaban lielās lidostas var diktēt savus noteikumus attiecībā uz to infrastruktūru izmantošanu, jo aviolīnijām lielākoties nav citas izvēles. Ņemot vērā Parlamenta pirmā lasījuma prasības, direktīvā iekļauti apspriešanās un strīdu risināšanas mehānismi starp lidostu vadību un aviopārvadātājiem.

Parlaments ar ES Padomi ir panākuši vienošanos, ka direktīva attieksies uz lidostām, kas apkalpo vairāk nekā piecus miljonus pasažieru gadā, kā arī uz katras dalībvalsts lielāko lidostu neatkarīgi no pasažieru skaita. Deputātu skatījumā bija svarīgi novērst, ka direktīva attiecas uz nelielām lidostām, kurām jaunie noteikumi radītu papildu administratīvo slogu: šo lidostu konkurences iespējas jebkurā gadījumā ir ierobežotas.  

Roberts Zīle (Nāciju Eiropas grupa) debatēs uzsvēra: būtiski ir tas, ka vienošanās ietekmēs katru dalībvalsti, regulējot vismaz tās galveno lidostu. “Es ceru, ka pēc diviem gadiem, kad tiks ieviesta šī direktīva, Eiropas Savienībā vairs nebūs iespējams atkārtoties tādiem juridiski nesaprotamiem tiesas lēmumiem kā nesen pasludinātais Lietuvas apgabaltiesas lēmums pret Latvijas aviokompāniju un tās galveno lidostu,” norādīja deputāts.

Lidostas, kam jāievēro jaunā kārtība: Alikante, Amsterdama, Atēnas, Barselona, Berlīne (Schoenefeld un Tegel), Birmingema, Burgasa, Bratislava, Bristole, Brisele (Zaventem), Bukareste, Budapešta, Katānija, Dublina, Diseldorfa, Edinburga, Faro, Frankfurte, Glāzgova, Grankanārija, Hamburga, Hannovere, Helsinki, Herakliona, Kopenhāgena, Ķelne/Bonna, Lansarote, Larnaka, Lisabona, Ļubļana, Londona (Gatwick, Heathtrow, Luton and Stansted), Luksemburga, Liona, Madride/Barajas, Malaga, Malta, Mančestra, Marseļa (Provence), Milāna (Linate un Malpensa), Minhene, Ņūkāsla, Nica (Côte d´Azur), Pafosa, Palma de Maljorka, Parīze (Charles de Gaulle un Orly), Prāga, Rīga, Rodosa, Roma (Fiumicino), Sofija, Stokholma, Štutgarte, Tallina, Tenerifa, Timišoara, Tulūza (Blagnac un CCER), Varna, Venēcija, Viļņa, Varšava, Vīne. 

Ziņojums pieņemts ar 549 balsīm par, 12 pret un 24 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!