• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par videi draudzīgiem, energoefektīviem transportlīdzekļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2008., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183350

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

05.11.2008., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par videi draudzīgiem, energoefektīviem transportlīdzekļiem

 

Ik gadus valsts iestādes Eiropā iegādājas pārisimt tūkstošu autotransporta līdzekļu. Saskaņā ar jaunu direktīvu valsts iepirkuma procedūrās būs jāņem vērā ne tikai cenas, bet arī ietekme uz vidi. Tas mudinātu ražotājus ieguldīt “tīros” transportlīdzekļos. Eiropas Parlaments 22.oktobrī atbalstīja iepriekš panākto vienošanos ar ES Padomi, kam jāļauj direktīvu pieņemt galīgi.

Direktīvas mērķis ir ar valsts iepirkuma palīdzību stimulēt videi draudzīgu, energoefektīvu transportlīdzekļu tirgu. Iepērkot transportu, valsts iestādēm vai organizācijām, kas ar tām noslēgušas līgumus, jābalstās uz kalpošanas izmaksām, kas ietver arī ietekmi uz vidi, enerģijas patēriņu, ogļskābās gāzes un citu piesārņojošu vielu izmešus. Saskaņā ar neformālo vienošanos vides prasības iepirkuma procedūrās būs obligātas. Dalībvalstīm tomēr saglabāsies manevra iespējas – direktīva sīki izklāsta, kā jānosaka kritēriji, izstrādājot procedūras.

Prasības neattieksies uz maza apjoma iepirkumiem, lai neradītu birokrātisku slogu, kā arī uz operatīvajiem transportlīdzekļiem, piemēram, neatliekamās palīdzības, ugunsdzēsēju auto, un īpašiem auto, ko ražo nelielos daudzumos.

Direktīva dalībvalstīm būs jāpārņem savos likumos ne vēlāk kā pusotru gadu pēc spēkā stāšanās (20.dienā pēc oficiālās publikācijas). Likumprojekts vēl formāli jāpieņem ES Padomei, kas direktīvu pieņem kopā ar Eiropas Parlamentu.

Kopējais valsts iestāžu iepirkums ir aptuveni 16% no Eiropas Savienības iekšzemes kopprodukta. Aprēķini liecina, ka 25 valstu Eiropā valsts iestādes iegādājas apmēram 290 000 dažādu veidu transportlīdzekļu. Ar “zaļām” valsts iepirkuma prasībām varētu radīt tik lielu tīru, energoefektīvu transportlīdzekļu pieprasījumu tirgū, ka tas mudinātu ražotājus un nozari veikt ieguldījumus.  

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!