• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par atbalsta programmu bērniem drošākam internetam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2008., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183351

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par situāciju cilvēktiesību jomā Krievijā

Vēl šajā numurā

05.11.2008., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par atbalsta programmu bērniem drošākam internetam

 

Eiropas Parlaments 22.oktobrī apstiprināja ES finanšu programmu 2009.–2013.gadam, kuras mērķis ir radīt bērniem drošāku tiešsaistes vidi, jo īpaši nodrošināt, ka bērni nekļūst par draudu, vardarbības un pazemošanas upuriem. Programma 55 miljonu eiro vērtībā atbalstīs tādas darbības kā kontaktpunktu izveide, lai ziņotu par nelegālu saturu, informācijas kampaņas, bāze apmaiņai ar pētījumu rezultātiem.

Bērni un jaunieši ir prasmīgi tiešsaistes tehnoloģiju lietotāji un apzinās arī riskus. Tomēr viņi ne vienmēr ir pietiekami nobrieduši, lai spētu apzināties savas rīcības sekas. Vislielāko risku tiešsaistes vidē rada seksuāla uzmākšanās, iebiedēšana un gadījumi, kad bērni kļūst par seksuālās vardarbības upuriem un tas tiek dokumentēts un pārraidīts tiešsaistē. Lai riskus mazinātu, Eiropas Savienība ir izveidojusi bērniem drošāka interneta programmu, kuras pirmais posms darbojās no 2005. līdz 2008.gadam.

Jaunā programma turpina iepriekšējo, to papildinot ar pieredzi un ņemot vērā, ka digitālā vide pastāvīgi attīstās. Tā atbalstīs dalībvalstu kontaktpunktus, kuros var ziņot par nelegālu saturu, un projektus, kuros drošākas tiešsaistes vides izstrādē iesaistās bērni un pusaudži. Programma paredz atbalstu iniciatīvām nozaru līmenī, informācijas kampaņām un labākās prakses apmaiņai. Tā aptver bāzi, kuras nolūks ir veidot apmaiņas forumu ekspertiem, kas iesaistīti pētījumos par bērnu drošību tiešsaistē.

Eiropas Parlaments pieprasīja, lai programma nepārprotami aptvertu darbības, kuru mērķis ir novērst, ka bērni moderno saziņas tehnoloģiju tīklos (internets, mobilā telefona sakari) kļūtu par draudu, vardarbības un pazemošanas upuriem. Deputāti arī vēlējās, lai programma atbalstītu izglītības materiālu izstrādi skolotājiem un vecākiem, kā arī interneta filtru lietošanu. Saskaņā ar deputātu prasībām programma finansēs darbības marķējuma “bērniem drošs” izstrādi tīmekļa vietnēm.

Programmu kopīgi apstiprina Eiropas Parlaments un ES Padome, kas pulcē dalībvalstu nozaru ministrus. Abas iestādes jau ir panākušas vienošanos par kopīgu redakciju, kam jāļauj programmas darbību sākt laikus.

Latvijā ar programmas pirmā posma līdzekļiem līdzfinansē projektu “Hotline Latvija” ziņošanai par pārkāpumiem internetā un “Drošs internets” www.netsafe.lv. Tā galvenie mērķi ir bērnu, jauniešu, skolotāju un vecāku informēšana un izglītošana par interneta satura drošību un draudiem internetā. Projekts tiek īstenots Eiropas Kopienas “Safer Internet plus” programmas ietvaros.

Eiropas Parlaments Ziņojumu par bērnu aizsardzību, kuri izmanto internetu un citas saziņas tehnoloģijas, pieņēma ar 672 balsīm par, 9 pret un 19 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!