• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par autoceļu lietošanas nodevu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2008., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lietu izskatīšanas gaitu tiesās

Vēl šajā numurā

06.11.2008., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par autoceļu lietošanas nodevu

 

Kravu pārvadātājiem par valsts galveno autoceļu lietošanu no 2009.gada 1.jūlija būs jāmaksā nodeva, paredz likumprojekts “Par autoceļu lietošanas nodevu”, ko 4.novembrī konceptuāli atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības komisija.

Par ceļu lietošanu būs jāmaksā smagajiem transportlīdzekļiem vai to sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 12 tonnām.

Nodeva būs jāmaksā par 15 valsts galveno autoceļu posmu lietošanu.

Dienas likme par ceļu lietošanu plānota 6–7,5 latu apmērā atkarībā no automašīnas asu skaita un motora izmešu līmeņa. Autopārvadātāji varēs nomaksāt nodevu par diennakti, nedēļu, mēnesi vai gadu. Gada likme plānota robežās no 480 līdz 600 latiem.

Maksājums attieksies uz apmēram 12 tūkstošiem Latvijā reģistrētu kravas automašīnu, kas veic starptautiskos pārvadājumus, kā arī ārvalstu pārvadātājiem. Gada laikā Latvijas teritoriju šķērso apmēram 200 tūkstoši ārvalstu kravas automašīnu.

Komisijas deputāti aicināja Zemkopības ministriju sagatavot konkrētus priekšlikumus, kā samazināt vai atcelt nodevu vietējam lauksaimniecības, zivsaimniecības un mežsaimniecības transportam, kas nav aprīkots ar tahogrāfu un nenodarbojas ar kravu komercpārvadājumiem.

Likumprojekta autori lēš, ka maksas ieviešana valsts budžetu gadā papildinās par apmēram 15,8 miljoniem latu, ko plānots ieskaitīt Valsts autoceļu fonda budžeta programmā. Šo naudu paredzēts izmantot stāvlaukumu ierīkošanai un uzturēšanai pirms Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktiem, valsts galveno autoceļu attīstībai un uzturēšanai, kā arī nodevas administrēšanai un kontrolei.

Tāpat Saeimas Tautsaimniecības komisija pirms otrā lasījuma atbalstīja saistītās izmaiņas likumā “Par autoceļiem”, kas arī paredz nodevas ieviešanu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!