• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas finanšu tirgus atbalsta mehānismu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2008., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Višegradas un Baltijas valstu valdību vadītāju kopīgo sanāksmi Varšavā

Vēl šajā numurā

06.11.2008., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas finanšu tirgus atbalsta mehānismu

 

3.novembrī valdība atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, kas nosaka Latvijas finanšu tirgus atbalsta mehānismu. Turpmāk valdība varēs lemt par nepieciešamību sniegt valsts galvojumus Latvijas finanšu tirgus dalībnieku aizņēmumiem. 4.novembrī grozījumi iesniegti Saeimā.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: “Šis lēmums ir saistīts ar Latvijas līdzatbildību par Eiropas Savienības (ES) mērogā pieņemtajiem lēmumiem. Ļoti daudzas ES valstis šobrīd jau ir lēmušas par atbalstu banku sektoram, tādēļ valsts garantiju ieviešana Latvijā šobrīd ir likumsakarīgs solis, kas ne tikai ievērojami veicinās tirgus dalībnieku uzticību banku sektoram, bet arī novērsīs nevienlīdzīgu konkurenci starp Latvijas un citu valstu banku sektoriem finanšu līdzekļu piesaistē.

Savā veidā valsts galvojums ir uzticības garants visiem tirgus dalībniekiem – gan banku sektoram kopumā, gan valstij, gan katram bankas klientam individuāli. Tā kā pasaules finanšu krīze ir ievērojami sadārdzinājusi finanšu resursu cenu, valsts galvojums ļaus Latvijas kredītiestādēm piesaistīt finanšu resursus par izdevīgākām likmēm,” izmaiņas komentē A.Slakteris.

Ir izskanējušas arī bažas par Latvijas finanšu sistēmas dalībnieku sindicēto kredītu atmaksas termiņiem un nepieciešamību tos pārfinansēt. Šādus kredītus izsniedz vairākas finanšu institūcijas apvienojoties, tādējādi solidāri diversificējot riskus. Ja ar šādu kredītu atmaksu rodas problēmas, tiek bremzēti starpbanku darījumi, tādēļ šobrīd sindicētie kredīti ir īpašā uzmanības lokā – valsts garantija attieksies arī uz tiem,” skaidro finanšu ministrs.

Grozījumi likumā par budžetu un finanšu vadību paredz, ka turpmāk Ministru kabinets pēc finanšu ministra ierosinājuma varēs pieņemt lēmumu par nepieciešamību sniegt valsts galvojumu, lai mazinātu vispārējos ekonomikas riskus, izvairīties no sociālekonomiskas krīzes vai mazināt tās ietekmi, kā arī nodrošināt finanšu līdzekļu pieejamību. Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu finanšu ministram būs tiesības izsniegt galvojumu ārpus gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktajam, nosakot speciālu kārtību. Par grozījumiem likumā vēl lems Saeima.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!