• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par noziedzības apkarošanu un valsts drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.1999., Nr. 255 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.460

Par Elektronisko kases aparātu un kases sistēmu tirgotāju reģistra papildināšanu

Vēl šajā numurā

12.08.1999., Nr. 255

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par noziedzības apkarošanu un valsts drošību

Dr. iur. Andrejs Vilks,  Kriminoloģisko pētījumu centra vadītājs,  — "Latvijas Vēstnesim"

Viens no primārajiem un būtiskākajiem jebkuras valsts pamatuzdevumiem ir tās drošības nostiprināšana, aizsardzība un tiesiskās kārtības nodrošināšana. Pret ko? Kādi Latvijai ir būtiskākie apdraudējumi? No kurienes tie nāk? Kādas ir potences un iespējas? No Rietumiem? Austrumiem? Varbūt no Dienvidiem vai Ziemeļiem? Uzdrošinos apgalvot, ka ne.

Būtiskākie valsts drošības apdraudējumi ir iekšējie un saistīti, to skaitā ar krimināliem draudiem, likumpārkāpumiem. Nepietiekama plānoto ienākumu nenodrošināšana, tai skaitā fiktīva nereģistrēta uzņēmējdarbība, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, ļaunprātības kredītu un finansu sistēmā ir saistītas ar valsts nostiprināšanas un attīstības iekšējiem pretiniekiem, kuri būtiski apdraud valsts ekonomisko potenciālu, neļauj attīstīties uzņēmējdarbībai, ierobežo cilvēku likumīgās tiesības, tai skaitā nenomaksājot sociālos nodokļus — nesaņemot pabalstus un pensijas.

Valsts iekšējie apdraudējumi, kam ir krimināls raksturs, ir visbūtiskākie un bīstamākie. Kā mēs pret šiem apdraudējumiem vēršamies? Kā mēs to apzinām? Kā novēršam cēloņus un pilnveidojam noziedzību apkarojošo institūciju darbību? Vai šī darbība arī tiek atzīta par prioritāru un pietiekamu? Tiesību aizsardzības iestādēm trūcīgā budžeta apstākļos ir iespējas nodrošināt tikai šo struktūru izdzīvošanu. Tāpat kā mums visiem. Taču noziedzības apkarošanā un valsts drošības nostiprināšanā, atzīstot to par vienu no prioritāriem virzieniem, ir jānosaka atbilstošs tiesisks pamats. Atsevišķās pasaules valstīs ir izstrādāti normatīvie akti, kas nosaka valsts, pašvaldību un sabiedrisko institūciju kompetenci, funkcijas un darbības formas noziedzības un citu likumpārkāpumu apkarošanā.

Kriminoloģisko pētījumu centrā vēl 1993. un 1994.gadā tika izstrādāta Noziedzības apkarošanas koncepcija, ko atbalstīja Augstākās padomes Aizsardzības un iekšlietu komisija. Kriminoloģisko pētījumu centrs, atzīstot noziedzības apkarošanu un valsts iekšējo apdraudējumu novēršanu par vienu no Latvijas prioritātēm, ir izstrādājis Noziedzības novēršanas likumprojektu .

Šajā likumprojektā ir noteikti noziedzības novēršanas uzdevumi un principi, subjekti, apzīmēta to kompetence, izskatīta noziedzības novēršanas organizatoriskā darba elementi. Likumprojekta apspriešana un tālākvirzīšana varētu kalpot kā ķīla patiesām rūpēm par iedzīvotāju drošību no kriminālajiem apdraudējumiem pašreizējā visai smagajā kriminogēnajā situācijā valstī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!