• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Kopienas tiesību aktu piemērošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2008., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184000

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas maģistra studiju programmu patērētāju lietu jomā

Vēl šajā numurā

20.11.2008., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Kopienas tiesību aktu piemērošanu

 

Eiropas Komisija 18.novembrī iesniedza gada ziņojumu par Kopienas tiesību aktu piemērošanas uzraudzību. Tajā aprakstīts, kā Komisija labāka regulējuma mērķus īsteno darbībās – tiekties labāk novērtēt ietekmi uz valsti, sagatavojot tiesību aktus; sadarboties ar dalībvalstīm, lai risinātu iedzīvotāju problēmas, atrisinot tās ātrāk un efektīvāk nekā tiesvedībā; uzlabot pārkāpumu izskatīšanas efektivitāti un veicināt dialogu ar Padomi, Eiropas Parlamentu un sabiedrību par tiesību aktu piemērošanu.

Priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu paziņoja: “Eiropa ir tiesiska kopiena – tiesību akti ir pienācīgi jāpiemēro dalībvalstīs. Mēs strādājam, lai nodrošinātu tiesību aktu labu sagatavošanu, risinātu problēmas ar tiesību aktu piemērošanu un panāktu vērību un efektīvu rīcību attiecībā uz tiesību aktu pārkāpumiem.”

Vairāk nekā 10 000 tiesību aktu, kas ir spēkā 27 dalībvalstīs, neizbēgami rada daudzas un dažādas problēmas. Pārkāpuma procedūrai ir svarīga loma, lai nodrošinātu Kopienas tiesību aktu pareizu piemērošanu. 2007.gada beigās Komisijas izskatīšanā bija 3400 pārkāpumu lietu; tas ir par 5,9% vairāk salīdzinājumā ar 2006.gadu. Komisija norāda, ka tā ir paātrinājusi pārkāpumu izskatīšanu, lai izbeigtu lietu vidēji 23 mēnešos, salīdzinot ar vidēji 28 mēnešiem iepriekšējos gados. Tas apstiprina, ka liela procentuālā daļa problēmu ir atrisinātas, nevēršoties Eiropas Kopienu tiesā (93% sūdzību izskatīšana pabeigta pirms EKT nolēmuma). Nozares, kurās ir vislielākais skaits lietu, joprojām ir vide, iekšējais tirgus, nodokļi, enerģētika, transports, nodarbinātība u.c.

 

Darbības prioritārās jomas

Ziņojumā noteiktas trīs galvenās darbības jomas.

Preventīvi pasākumi. Tādu tiesību aktu izstrāde, kas ir vienkārši un skaidri, viegli īstenojami un izpildāmi. Komisija pārskata Ietekmes novērtējuma pamatnostādnes, rūpīgi novērtējot juridiskā instrumenta izvēli. Vairāk tiek strādāts pie tā, lai sagatavotos tiesību aktu īstenošanai pēc to pieņemšanas. Uzmanība tiek pievērsta tām priekšlikumu daļām, kuru īstenošana varētu radīt īpašas problēmas; notiek plašāka neformāla saziņa ar dalībvalstīm ilgu laiku pirms tiesību aktu stāšanās spēkā.

Tiesību aktu vispārīga pārvaldība, informācijas sniegšana iedzīvotājiem un uzņēmumiem un to problēmu risināšana. Plaši tiek izmantotas komitejas un ekspertu grupas (aptuveni 1500), kas regulāri organizē sanāksmes, lai atjauninātu tehniskās prasības, izdotu skaidrojošus norādījumus, pieņemtu rīcības kodeksus utt.; tas viss veicina tiesību aktu labāku piemērošanu. Tiesību aktu laba pārvaldība nozīmē arī iedzīvotāju un uzņēmumu interešu ievērošanu, kam arī tiek noteikta prioritāte dažādos veidos. Tādi informācijas dienesti kā “Europe Direct”, dienests “Iedzīvotāju ceļvedis” (Citizens’ Signpost Service), “EEC-Net”, “Euro-jus” informē un konsultē iedzīvotājus un uzņēmumus par viņu tiesībām.

SOLVIT ietvaros dalībvalstis sadarbojas, lai atrisinātu pārrobežu jautājumus, kas rodas iekšējā tirgū. 15 dalībvalstīs ir sākts izmēģinājuma projekts, lai atbildētu uz jautājumiem un atrisinātu iedzīvotāju problēmas saistībā ar tiesību aktu piemērošanu daudzās politikas jomās (vide, iekšējais tirgus, uzņēmējdarbība, nodarbinātība, nodokļi u.c.).

Sūdzību un pārkāpumu izskatīšana. Lai efektīvāk risinātu problēmas saistībā ar Kopienas tiesību aktu piemērošanu, Komisija uzlabo darba metodes, lai nodrošinātu labākos un ātrākos rezultātus. Ja ir jāizmanto pārkāpuma procedūra, Komisijai ir jānodrošina prioritāra attieksme pret tiem pārkāpumiem, kas rada vislielāko nelabvēlīgo ietekmi uz tiesību aktu mērķiem vai visplašāko nelabvēlīgo ietekmi uz iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Šajā ziņojumā Komisija sasniedz jaunu posmu prioritāšu noteikšanā šajā darbā.

 

Priekšvēsture

Pēc Eiropas Parlamenta pieprasījuma Komisija kopš 1984.gada katru gadu iesniedz gada ziņojumu par Kopienas tiesību aktu piemērošanas uzraudzību iepriekšējā gadā.

Līdz pagājušajam gadam gada ziņojumā uzmanība galvenokārt tika pievērsta iepriekšējā gadā veiktajām darbībām.

2007.gadā paziņojumā “Rezultātu Eiropa” Kopienas tiesību aktu piemērošana COM (2007) 502 Komisija paziņoja, ka tā gada ziņojumā liks jaunu, progresīvu uzsvaru uz stratēģiskiem jautājumiem, tiesību aktu pašreizējā stāvokļa novērtēšanu, turpmākā darba prioritātēm un plānošanu.

Eiropas Parlaments katru gadu pieņem ziņojumu par mūsu gada ziņojumu, izskaidrojot savu nostāju galvenajos jautājumos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!