• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 20.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2008., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas Ministru padomes sanāksmi

Vēl šajā numurā

22.11.2008., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 20.novembrī

 

FM: Par budžeta iestāžu grāmatvedības uzskaites kārtību

Lai sekmētu grāmatvedības uzskaites informācijas vienotību un salīdzināmību, Finanšu ministrija ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par kārtību, kādā budžeta iestādes kārto grāmatvedības uzskaiti. 20.novembrī tiesību aktu projekts tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

MK noteikumus plānots papildināt ar detalizētu skaidrojumu par izmaksām, kas tieši attiecas uz ilgtermiņa ieguldījumu izveidošanu un sagatavošanu plānotajai izmantošanai. Plānots aprakstīt grāmatojumu darbības par pamatlīdzekļu atjaunošanu pēc rekonstrukcijas vai citiem uzlabojumiem. Tāpat noteiks lauksaimniecības krājumu, darba un produktīvo dzīvnieku novērtēšanas un uzskaites kārtību.

Paredzams, ka noteikumi tiks papildināti ar skaidrojumu par nemateriālo vērtību, ja ieguldījums radnieciskajā vai asociētajā kapitālsabiedrībā tiek veikts pēc pašu kapitāla metodes. Noteiks vienotu definīciju uzkrātām saistībām, nosakot pārskata perioda slēgšanas dienas datumu. Lai mazinātu neskaidrības uzskaites veikšanā un uzlabotu finanšu informācijas kvalitāti un salīdzināmību, reglamentēs vienu aprēķināšanas metodi uzkrātām saistībām par neizmantotajiem atvaļinājumiem.

MK noteikumos plānots veikt papildinājumus grāmatvedības kontu plānā, kas nosaka vienotu budžeta iestāžu bilances aktīvu un pasīvu iedalījumu un sniedz atsevišķu grāmatvedības kontu detalizētāku skaidrojumu.

Izmaiņas tiesību aktā palīdzēs budžeta iestāžu grāmatvežiem un vadošajiem darbiniekiem labāk izprast grāmatvedības kārtošanas un uzskaites principus, mazinot neskaidrības, pārpratumus un kļūdas grāmatvedības kārtošanā. MK noteikumos ietvertās prasības grāmatvedības uzskaitē izstrādātas atbilstoši aktualitātēm Starptautiskajos publiskā sektora grāmatvedības standartos.

Grozījumi MK noteikumos izstrādāti, izvērtējot Valsts kontroles ieteikumus par 2007.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem, kā arī balstoties uz ministriju un pašvaldību sniegtajiem priekšlikumiem un ieteikumiem par nepieciešamām izmaiņām un papildinājumiem esošajā regulējumā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2009.gadā

Reflektantu reģistrāciju un uzņemšanu pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas augstskolas un koledžas varēs sākt no 2009.gada 17.jūlija – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais un 20.novembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Noteikumi par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2009.gadā”.

Šis termiņš noteikts saskaņā ar MK noteikumiem par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību, kas paredz, ka centralizēto eksāmenu sertifikātus Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) izsniedz piecu nedēļu laikā pēc mācību gada beigām.

12.klases skolēniem mācību gads beidzas 2009.gada 19.jūnijā, un ISEC noteicis, ka 2008./2009.mācību gada centralizēto eksāmenu sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību pašvaldības izglītības pārvaldēm tiks izsniegti 2009.gada 16.jūlijā.

Augstskolu likumā noteikts, ka MK katru gadu nosaka sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas. Pirms uzņemšanas sākuma termiņa augstskola ar iespējamiem reflektantiem nevar slēgt ar studijām saistītus līgumus.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

VidM: Par fosfātus saturošu veļas mazgāšanas līdzekļu lietošanas ierobežojumiem

20.novembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par fosfātus saturošu veļas mazgāšanas līdzekļu lietošanas ierobežojumiem”.

Noteikumu projekts, sākot ar 2010.gada 1.janvāri, aizliedz Latvijā izplatīt un laist tirgū tādus veļas mazgāšanas līdzekļus, kuros fosfātu saturs pārsniedz 0,5%.

Eiropas Savienībā mazgāšanas līdzekļi tiek reglamentēti saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 31.marta regulu (EK) Nr.648/2004 par mazgāšanas līdzekļiem. Regula neparedz tiešus fosforu saturošo savienojumu ierobežojumus mazgāšanas līdzekļos, tomēr pēc saskaņošanas ES līmenī ļauj dalībvalstīm ieviest jaunus vai saglabāt esošos pasākumus, lai mazgāšanas līdzekļos samazinātu fosfātu saturu.

Mazgāšanas līdzekļos esošā fosfora ierobežošana, jau laižot šos līdzekļus tirgū, ļautu ievērojami samazināt fosfora slodzi uz daudziem ūdens objektiem, kā arī ļautu samazināt fosfora atdalīšanas pasākumu izmaksas notekūdeņu attīrīšanas ietaisēs. Dalībvalstīm līdz 2009.gada decembrim jāsagatavo pasākumu programmas, lai sasniegtu WFD (Kopienas rīcība ūdens resursu politikas jomā) noteiktos mērķus, kas Latvijas apstākļos nozīmē ievērojamu eitrofikācijas līmeņa samazinājumu daudzos ūdens objektos.

Vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs jau ir veikti dažādi pasākumi fosfora daudzuma ierobežošanai mazgājamos līdzekļos, piemēram, Čehijā pieļaujamais fosfātu saturs mazgāšanas līdzekļos tika samazināts līdz 0,5% un šo līdzekļu izplatītājiem tika dots viens gads, lai iztirgotu vecos krājumus un iepirktu jaunus. Līdzīgi pasākumi tiek plānoti arī Lietuvā un Igaunijā. Latvijas gadījumā vislabāk būtu sekot Čehijas piemēram, jo lielāko daļu mazgāšanas līdzekļu ieved no tām pašām ražotnēm, kuras ražo arī Čehijas tirgum. Lielāko daļu no šiem līdzekļiem Latvijā ieved komersants Procter & Gamble (zīmoli Ariel, Bold, Bonux, Lenor, Tide, Camay, Safe Guard, MrProper).

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par zivsaimniecības uzņēmumu reklāmas kampaņām un dalību izstādēs

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai pasākumam “Jaunu noieta tirgu sekmēšana un reklāmas kampaņas””, ko 20.novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi noteikumos sagatavoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku attīstības likumu.

Grozījumi noteikumos paredz nošķirt divas atbalsta pasākuma ietvaros iespējamās aktivitātes – reklāmas kampaņu rīkošanu un dalību starptautiskās izstādēs.

Grozījumi noteikumos nepieciešami tāpēc, ka atkarībā no veicamās aktivitātes tiek diferencēts publiskā finansējuma apmērs, kā arī kopējo attiecināmo izmaksu summa. Turklāt grozījumi paredz atcelt dažus ierobežojumus attiecībā uz attiecināmajām izmaksām dalībai starptautiskās izstādēs. Tiek paredzēts atcelt maksimālo izmaksu robežas konkrētām darbībām, kā arī noteikts, ka tiek segtas komandējuma izmaksas, kas nepārsniedz 30 procentus no izdevumu tāmes par dalību starptautiskajā izstādē.

Grozījumi nepieciešami arī tāpēc, lai ar Eiropas Zivsaimniecības fonda finanšu līdzekļiem veicinātu Latvijas zivsaimniecības nozares pārstāvju līdzvērtīgas darbošanās iespējas pasākuma ietvaros salīdzinājumā ar atbalsta piešķiršanas nosacījumiem Latvijas kaimiņvalstīs.

Grozījumi sekmēs atbalsta piešķiršanas nosacījumu konkurences izlīdzināšanos, un tas ir būtisks priekšnosacījums Latvijas zivsaimniecības nozares eksporta apjoma pozitīvās dinamikas saglabāšanā, kā arī nozares atpazīstamības veicināšanā un jaunu klientu piesaistīšanā, lai veicinātu zivsaimniecības produkcijas noietu.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!