• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sudraba jubilejas monētu "Basketbols". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2008., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184093

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Lielajai gadadienai veltītajiem apsveikumiem un svētku svinībām ārvalstīs

Vēl šajā numurā

22.11.2008., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sudraba jubilejas monētu “Basketbols”

 

 

Nominālvērtība: 1 lats
Svars: 31,47 g, diametrs: 38,61 mm
Metāls: 925º sudrabs, kvalitāte: proof

 

Kalta 2008.gadā Rahapaja Oy (Somija)
Mākslinieces: Frančeska Kirke (grafiskais dizains), Ligita Franckeviča (plastiskais veidojums) 

BASKETBOLS_AV.JPG (8593 bytes) BASKETBOLS_REV.JPG (10357 bytes)
 

Monētas priekšpuse (averss)

Fonā ir basketbola bumbas atveids, augšdaļā – trīs zvaigznes, zem tām – uzraksts LATVIJA, no tā pa labi puslokā – gadskaitlis 2008, lejasdaļā pa labi – uzraksts “1 LATS”. 

 

Monētas aizmugure (reverss)

Divi basketbolisti spēles laukumā, lejasdaļā pa labi puslokā uzraksts “BASKETBOLS”. 

Monētas josta

Uzraksti “LATVIJAS BANKA” un “LATVIJAS REPUBLIKA”, atdalīti ar punktiem.

Latvijas Banka 20.novembrī laida apgrozībā sudraba jubilejas monētu “Basketbols”. Tās grafisko dizainu veidojusi māksliniece Frančeska Kirke un ģipša modeli – tēlniece Ligita Franckeviča.

Latvijas monētās tiek iekaltas Latvijas vērtības – notikumi, cilvēki, lietas, kas svarīgas nācijai un ar kurām sevi pārstāvam pasaulē. Latvijā basketbols ir populārs, kā arī sasniegumiem un tradīcijām bagāts sporta veids. Gandrīz gadsimtu esam bijuši liecinieki skaistām un vērtīgām uzvarām, piedzīvojuši neaizmirstamas emocijas, bet galvenais – lepnumu par Latvijas vārdu. Par basketbola attīstību mūsu valstī kopš 1923.gada rūpējusies Latvijas Basketbola savienība, kas šais dienās atzīmēs savu 85.gadskārtu. Pašlaik norit sagatavošanas darbi 2009.gada Eiropas čempionātam basketbolā sievietēm Rīgā, kas ir vērtējams kā liels basketbolistu, treneru un sporta organizētāju nopelns.

Sudraba 1 lata monēta “Basketbols” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža – 5000 eksemplāru. Monēta “Basketbols” būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – Ls 22,50.

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Latvijā populārākā sporta spēle neapšaubāmi ir basketbols. Gandrīz gadsimtu esam bijuši liecinieki skaistām un vērtīgām uzvarām, piedzīvojuši neaizmirstamas emocijas, bet galvenais – lepnumu par Latvijas vārdu. Basketbola grozi redzami gan lielpilsētu daudzstāvu namu, gan lauku sētu pagalmos. Basketbola turnīri kļuvuši par pilsētas svētku, mākslas un teātra dienu pasākumu neatņemamu sastāvdaļu. Basketbolu spēlē ārstu, ierēdņu un deputātu komandas, turklāt dara to labi. 

Latvijas izcilākie basketbolisti kļuvuši par pasaules basketbola leģendām, un viņu veikums uz visiem laikiem ierakstīts Latvijas basketbola vēstures zelta lappusēs. Ar Latvijas neatkarības atjaunošanu saistīti Latvijas Basketbola līgas pirmsākumi. Tagad Latvijas klubi ar labiem panākumiem startē SEB Baltijas basketbola līgas un Eiropas klubu turnīros, bet mūsu basketbolisti ir ļoti spēcīgu komandu spēlētāji.

 

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!