• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Indijas Republikā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.1999., Nr. 256/257 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Korejas Republikā

Vēl šajā numurā

13.08.1999., Nr. 256/257

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Indijas Republikā

15.augustā valsts svētki —  Neatkarības diena

Sušils Dubejs (Sushil Dubey), Indijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā, — "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

Šī iemesla dēļ Indija vēl jo lielāku nozīmi piešķir savai Neatkarības dienai, ko svin visi indieši — gan tie, kas dzīvo savā tēvzemē, gan arī ārzemēs.

— Kā jūs raksturotu Indijas 52 gadus kopš neatkarības iegūšanas?

— Indija ir lielākā demokrātiskā valsts pasaulē. Tā ir elastīga demokrātija, kas balstās plurālisma idejās un nodrošina plašu multilingvistisku, multireliģisku un multietnisku sabiedrību. Dažādība ir Indijas sabiedrības stūrakmens. Indijas konstitūcija, kas ir vecāko demokrātiju konstitūciju sintēze, ir izturējusi 52 gadus ilgu laika un krīžu pārbaudi.

Modernās Indijas ietvarus, tās politisko, ekonomisko, industriālo, izglītības un zinātnes infrastruktūru veidoja atbildības pilnu vadītāju komanda, ko vadīja Indijas pirmais premjerministrs Džavaharlals Neru — tālredzīgs un vienlaikus arī ļoti pragmatisks cilvēks.

52 gados kopš neatkarības iegūšanas Indija ir guvusi vērā ņemamu progresu visās dzīves jomās. "Zaļā revolūcija" ļāvusi valstij ar gandrīz miljardu iedzīvotāju pašai sevi nodrošināt ar pārtikas produktiem. Vērā ņemams progress gūts zinātnē un tehnoloģijā. Stabils rūpniecības pieaugums ir būtiski mainījis valsts seju. Mūsu valsts ir sasniegusi augstu līmeni veselības aizsardzībā un analfabētisma likvidēšanā. Šajās jomās īpaši panākumi gūti Keralas, Tamilnadas, Andrapradešas un Maharaštras štatos. Arī Pendžaba šajā ziņā ir vērā ņemams štats. Vidējais mūža ilgums, kas 1951. gadā Indijā bija 39 gadi, pieaudzis līdz 62 gadiem. Savukārt lasītpratēju līmenis pieaudzis no 52% 1991. gadā līdz 62% 1997. gadā. Indija ar labiem panākumiem ir iegājusi datorizācijas laikmetā. Noticis sprādziens datorzinību apmācīšanā visā valstī, un mūsu valsts tagad ir otrajā vietā pasaulē datortehnoloģijas inženieru skaita ziņā. Indija tagad ir saistīta ar informatīvo supermaģistrāli, jūtami pieaudzis interneta lietotāju skaits. Indija ļoti precīzās tehnoloģijas rūpniecībā gūst aizvien pieaugošu starptautisku nozīmi. Indija ir ne vien pasaules lielākā cukura, piena, tējas, banānu, mangrovju un kokosriekstu, bet arī traktoru un mākslas filmu ražotāja. Trešajā vietā pasaulē mūsu valsts ir ne vien kokvilnas un tabakas, bet arī zemes mākslīgo pavadoņu ražošanā.

Pašlaik Indija ar koalīcijas valdību dzīvo vispārējo vēlēšanu gaidās. Tās paredzētas 1999. gada septembrī–oktobrī. Cerams, ka šis notikums vēl tālāk padziļinās indiešu tautas politisko pieredzi.

— Kā jūs vērtējat pašreizējās Indijas un Latvijas divpusējās attiecības?

— Mūsu valstu attiecības jau no paša sākuma bijušas ļoti sirsnīgas. Daudzi indieši izprot senās sanskrita un latviešu valodas saites. Indija bija viena no tām valstīm, kas nekavējoties atzina Latvijas neatkarību un jau 1991. gada 12. decembrī nodibināja ar jūsu valsti diplomātiskās attiecības. Kopš tā laika Indijas un Latvijas bilateriālās attiecības ir attīstījušās visnotaļ apmierinoši, dodot labumu abām valstīm. Vairākas augsta līmeņa vizītes vēl tālāk nostiprinājušas jau pastāvošās draudzīgās attiecības. Latvijas Valsts prezidenta vizīte Indijā 1997. gadā mūsu attiecībām pievienoja jaunu dimensiju.

Abas valstis piešķir lielu nozīmi ekonomisko, tehnisko un kultūras attiecību nostiprināšanai. Šo iespēju nodrošina jau noslēgtie abu valstu divpusējie līgumi par ekonomisko un tehnisko sadarbību, par sadarbību kultūrā, mākslā, izglītībā un zinātnē. Drīzumā paredzēts parakstīt līgumu par starpvaldību komisijas darbu.

— Kādu jūs, vēstnieka kungs, iedomājaties abu mūsu valstu attiecību nākotni — jau nākamajā gadu tūkstotī?

— Indijas un Latvijas attiecību pamatā ir savstarpēja sapratne, un tās attīstās gan divpusējo, gan daudzpusējo sakaru jomā. Abas valstis iet attīstības ceļu ar mērķi nodrošināt ekonomikas pieaugumu un stabilitāti. Šī līdzība rada paļāvību mūsu divpusējo attiecību tālākam savstarpējā sapratnē balstītam pieaugumam, neraugoties uz lielo ģeogrāfisko attālumu starp mūsu valstīm.

Izmantojot šo skaisto ieganstu, ka mūsu saruna notiek Indijas Neatkarības dienas priekšvakarā, es vēlos nodot "Latvijas Vēstneša" lasītājiem, kā arī visai Latvijas tautai vislabākos novēlējumus. Bet īpaši es vēlos apsveikt mazo indiešu kopienu, kas dzīvo Latvijā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!