• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienmērīgu progresu sieviešu darbā pieņemšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2008., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Zinātņu akadēmija: Par mecenāta un sponsora devību, godaprātu un misiju

Vēl šajā numurā

26.11.2008., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienmērīgu progresu sieviešu darbā pieņemšanā

 

Eiropas Komisija 2007.gadā visās amatu kategorijās pieņēma darbā vairāk sieviešu nekā vīriešu.

Administratoru amatos 50,6% gadījumu tika ieceltas sievietes, bet asistentu amatos šis rādītājs bija 74%. Īpašs progress vērojams attiecībā uz iecelšanu administratoru amatos – 54,2% ar vadību nesaistītos administratoru amatos (salīdzinājumā ar 44% 2004.gadā), 31,5% vidējā vadības līmenī (salīdzinājumā ar 23,2% 2004.gadā) un 35,1% augstākajā vadības līmenī (salīdzinājumā ar 12,8% 2004.gadā).

Vienlaikus Eiropas Komisijas departamenti velta vairāk pūļu, lai uzlabotu darbinieku informētību, darba dzīvi saskaņotu ar privāto dzīvi un veicinātu karjeras izaugsmi.

Šos un citus rezultātus 19.novembrī publicēja “Ceturtās rīcības programmas, lai nodrošinātu sieviešu un vīriešu iespēju vienlīdzību Eiropas Komisijā” gada uzraudzības ziņojumā.

Eiropas Komisija 2004.gadā pieņēma “Ceturto rīcības programmu, lai nodrošinātu sieviešu un vīriešu iespēju vienlīdzību (2004.–2008.gadam)”, kurā tika ierosināti dažādi pasākumi.

Attiecībā uz karjeras izaugsmi Eiropas Komisijai ir noteikti gada mērķi sieviešu pieņemšanai darbā administratoru amatos. 2007.gadā tika izvirzīts mērķis panākt, ka sievietes tiek pirmreizēji ieceltas 25% augstākā vadības līmeņa amatos, 30% vidējā vadības līmeņa amatos un 50% ar vadību nesaistītos administratoru amatos. 2007.gadā pirmo reizi tika sasniegti visi mērķi (35,1% augstākajā vadības līmenī, 31,5% vidējā vadības līmenī un 54,2% administratoru amatos).

Kopš 2007.gada ir īstenoti saistoši pasākumi, kas veicinājuši sasniegto progresu attiecībā uz sieviešu pirmreizēju iecelšanu vidējā vadības līmeņa amatos.

2007.gadā tika veikts pētījums, lai labāk izprastu iemeslus, kādēļ uz vadības līmeņa amatiem piesakās maz sieviešu.

Darbiniekiem ir pieejamas mācības, lai risinātu sieviešu iesniegto darba pieteikumu mazā skaita problēmu.

Lai veicinātu darba dzīves saskaņošanu ar privāto, kopš 2005.gada pastāv mehānisms, kā efektīvāk aizstāt darbinieces, kas ir grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, kā arī darbinieces un darbiniekus, kas ir bērna kopšanas atvaļinājumā un strādā nepilnu slodzi. Vienlaikus kopš 2007.gada tiek īstenotas elastīga darba laika režīma un tāldarba shēmas. Tiek rīkoti arī informētības uzlabošanas pasākumi, piemēram, semināri, konsultācijas un mācības.

Neraugoties uz sasniegumiem, sievietes administratoru amata kategorijā joprojām ir mazākumā (18,5% sieviešu augstākā vadības līmeņa amatos, 20,4% vidējā vadības līmenī un 38,4% ar vadību nesaistītos administratoru amatos, šos rādītājus attiecīgi salīdzinot ar 12,8%, 18,3% un 32,5% 2004.gadā).

Līdztekus šim nepietiekamajam īpatsvaram galvenie jautājumi, kam arī turpmāk nāksies pievērst Eiropas Komisijas uzmanību, būs nelielais sieviešu iesniegto pieteikumu skaits uz vadošiem amatiem, lēnās pārmaiņas mentalitātē, ieradums strādāt ilgas stundas un problēma, kā efektīvi aizstāt darbiniekus, kas atrodas atvaļinājumā.

Lai risinātu sieviešu nepietiekamā īpatsvara problēmu un saglabātu saistošo pasākumu pozitīvo ietekmi, Eiropas Komisija cieši uzraudzīs saistošo pasākumu īstenošanu un novērsīs jebkādas iespējamas viena dzimuma priekšrocības atlases procedūrās, balstoties uz Eiropas Personāla atlases biroja (EPSO) veikto pētījumu. Turklāt, lai veicinātu darba un privātās dzīves līdzsvaru, pašlaik tiek veikti trīs darbības principu novērtējumi, kurus paredzēts pabeigt 2009.gada sākumā, attiecībā uz atvaļinājumā esošo darbinieku aizstāšanas mehānismu, elastīgu darba laika režīmu un tāldarbu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!