• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izvērstu aviopasažieru datu reģistra izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2008., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184304

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienmērīgu progresu sieviešu darbā pieņemšanā

Vēl šajā numurā

26.11.2008., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izvērstu aviopasažieru datu reģistra izveidi

 

Eiropas Parlamenta deputāti iebilst pret Eiropas plānu vākt aviopasažieru datus, lai tos cīņai pret terorismu varētu izmantot tiesību aizsardzības iestādes. Tāda nostāja pausta 20.novembrī Strasbūrā pieņemtajā rezolūcijā par Pasažieru datu reģistru (PDR). Deputāti pauž bažas, ka iecerētie līdzekļi neattaisno mērķus un apdraud tiesības uz privāto dzīvi.

Aviopārvadātājiem, kas veic ES ārējos reisus, PDR dati būtu jādara pieejami specializētām nacionālajām vienībām, lai veiktu riska novērtējumus un pretterorisma pasākumus. To paredz Eiropas Komisijas 2007.gadā iesniegtais priekšlikums. Deputāti uzsver, ka šādi pasākumi ietekmē pasažieru privāto dzīvi, tāpēc nepieciešams stingrs pamatojums par to efektivitāti. Kamēr tāda nav, Parlaments, nesniedzot atzinumu, varētu kavēt jaunās kārtības pieņemšanu.

“Pats fakts, ka komerciālus datus apkopo privātuzņēmumi un ka šie dati varētu būt noderīgi arī drošības nolūkiem, nav pietiekams iemesls, lai tos izmantotu,” teikts rezolūcijā. “Tādus pašus vai vēl labākus rezultātus var iegūt, uzlabojot tiesībaizsardzības iestāžu savstarpējo juridisko palīdzību,” pauž deputāti. Viņu skatījumā jaunā sistēma radītu arī papildu slogu aviokompānijām.

Arī Eiropas Kopienu tiesa jau ir apstrīdējusi ES un ASV PDR nolīgumu nepareiza tiesiskā pamata dēļ, atgādina deputāti.

PDR datus sākotnēji ievāca par aviopasažieriem komerciālos nolūkos, bet tagad tie kalpo aizvien pieaugošam skaitam drošības mērķu, piemēram, terorisma un noziedzības novēršanai, imigrācijas kontrolei, infekcijas slimību profilaksei. Datus sākotnēji vāca saskaņā ar noteikumiem, kurus kopš 2001.gada septembra ieviesa ASV, Kanāda, Austrālija un vēl nesenāk Lielbritānija, Francija un Dānija. Nosacījumi katrā valstī ir atšķirīgi un mainās.

Rezolūciju Parlaments pieņēma ar 512 balsīm par, 5 pret, 19 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!