• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par konsultācijām ar Starptautisko valūtas fondu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2008., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

26.11.2008., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par konsultācijām ar Starptautisko valūtas fondu

 

Finanšu ministrs Atis Slakteris norāda, ka šā brīža mainīgajā situācijā valsts budžets strauji jāpielāgo aktuālajām attīstības tendencēm. Latvijas un starptautisko finanšu donoru konsultāciju procesā tiek precizētas valsts makroekonomikas stabilizēšanas programmas detaļas, akcentē finanšu ministrs Atis Slakteris.

Valdības lēmums sākt sarunas ar Eiropas Komisiju un Starptautisko valūtas fondu ir pārdomāts un savlaicīgs, balstoties uz valsts makroekonomiskās attīstības scenārijiem un iespējamās rīcības veidiem, kā Latvijai pārvarēt sarežģītos ekonomiskos apstākļus, ko uzspiež recesija pasaules tirgos. Šobrīd būtiski ir vienoties – gan valdībā, gan ar ārzemju konsultantiem – par tālākās attīstības prognozēšanu, kritērijiem un sadarbību iespējamai valsts makroekonomiskās situācijas stabilizēšanai. Tieši tas, piedaloties vairāku ministriju ekspertiem, aktīvi tiek apspriests, starptautisko institūciju pārstāvji šajā procesā piedalās ar savu redzējumu. Balstoties uz topošās daudzlīmeņu rīcības programmas nostādnēm, varēs precīzi lemt par to, cik liels un kad finanšu donoru plānveidīgs atbalsts mums būs nepieciešams uzstādīto mērķu sasniegšanai, nevis tagad sasteigti izpaust paviršus spekulatīvus pieļāvumus. Aizdevumi būs vajadzīgi, un plāns tiek veidots ar domu, lai sliktākajā gadījumā nebūtu problēmu aizņemties ātri un pietiekamā apjomā, bet labākajā gadījumā to vispār nevajadzētu darīt. Jebkurš aizdevējs cer nopelnīt, savukārt man ir svarīgi nepalielināt saistību slogu Latvijas nodokļu maksātājiem ne šodien, ne nākotnē,” skaidro A.Slakteris.

Pie makroekonomikas stabilizēšanas programmas izstrādes, konsultējoties ar Starptautiskā valūtas fonda un Eiropas Komisijas ekspertiem, valdības uzdevumā strādā Finanšu ministrija sadarbībā ar Latvijas Banku, Ekonomikas ministriju un citām ministrijām.

Patlaban akceptētie priekšlikumi ir vērsti vairākos makroekonomikas stabilizēšanas virzienos. Pirmkārt, stingra fiskālā politika paredzēs tālāku budžeta izdevumu optimizēšanu ar virzību uz valsts budžeta sabalansēšanu. Otrkārt, plānā tiks ietvertas strukturālās izmaiņas, kas sekmēs Latvijas maksājumu bilances uzlabošanos un mazinās ekonomikas atkarību no ārvalstu finanšu resursiem. Pārmaiņas būs vērstas uz valsts pārvaldes efektivitātes paaugstināšanu un produktivitātes pieauguma veicināšanu gan biznesa sektorā, gan sabiedrisko pakalpojumu jomā. Būs pasākumi uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanai un Eiropas Savienības struktūrfondu apguves paātrināšanai. Paredzēti arī stimuli finanšu sektora stabilitātes celšanai, kas atjaunotu naudas plūsmu, veicinātu resursu pieejamību un mazinātu finanšu sistēmas riskus.

Makroekonomikas stabilizēšanas plāna pamatnostādņu izstrādi plānots pabeigt tuvākās nedēļas laikā.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!