• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Probācijas dienesta darbu un finansējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2008., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas deputātu algu iesaldēšanu

Vēl šajā numurā

27.11.2008., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Probācijas dienesta darbu un finansējumu

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti izbraukuma sēdē iepazinās ar Probācijas dienesta darbu un paredzēto finansējumu 2009.gadam un pauda satraukumu, ka nākamajā gadā nav paredzēti līdzekļi dzimumnoziedznieku resocializācijas programmai.

“Sabiedrība pamatoti vaino valsti un valdību, ka nepiedodami bieži bērni tiek seksuāli izmantoti un iet pat bojā. Ir jāatrod līdzekļi sabiedrības un bērnu drošībai, jo nepieļaujami ir cīnīties ar sekām, nevis cēloņiem,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits.

Deputāti lūgs valstij atrast finansējumu 2009.gadā šo problēmu risinājumam. Taupīšana uz bērnu drošības rēķina ir nepiedodama noziedzība, norāda J.Šmits.

Nākamgad nav paredzēti līdzekļi dzimumnoziedznieku sociālās uzvedības korekcijas programmām, informēja Valsts probācijas dienesta vadītājs Aleksandrs Dementjevs. Lai novērstu atkārtotus seksuālos noziegumus, šogad Probācijas dienests jau realizēja ārstēšanas programmu ieslodzījuma vietās. Savukārt nākamgad bija paredzēts sākt tās otro daļu, lai turpinātu darbu ar ieslodzītajiem pēc viņu atbrīvošanas. “Cietums notiesātos nelabo un nelabos, ja ar viņiem tur nekas netiks darīts. Pasaules probācijas programmu prakse pierāda, ka aptuveni 50 procentos gadījumu izdodas izlabot cilvēku uzvedību,” skaidroja A.Dementjevs.

Abu programmu realizācijai gadā nepieciešami 300 tūkstoši latu, norādīja Tieslietu ministrijas speciālisti. Turklāt Tieslietu ministrijas rīcības plānā nepilngadīgo aizsardzībai no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību atstāti tikai tie pasākumi, kuriem nav nepieciešami papildu finanšu līdzekļi. Programmas ieviešana, kā arī sabiedrību izglītojošie pasākumi, lai iemācītu atpazīt situācijas, kad bērni tiek seksuāli izmantoti, pārcelti uz 2010.gadu.

No 2009.gada 1.janvāra no darba atbrīvos 48 no 521 Probācijas dienesta darbinieka, no kā var ciest no ieslodzījuma atbrīvoto uzraudzības kvalitāte. Līdzekļu trūkuma dēļ no nākamā gada 1.janvāra slēgs arī sociālās rehabilitācijas centru “Valmiera”, kur līdz šim no ieslodzījuma atbrīvotie varēja gadu uzturēties, kamēr viņiem palīdz atrisināt dzīvesvietas un darba vietas jautājumus. Savukārt par 50 procentiem samazināsies atkarību ārstēšana SIA “Akrona” veiktās Minesotas programmas ietvaros. Probācijas dienests 2009.gadā savā darba kvalitātē atkritīs par gadu atpakaļ, turklāt pie prognozēm, ka nākamgad noziedzības līmenis palielināsies, piebilda A.Dementjevs.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!