• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Jā, valdības darba temps ir straujš" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.1999., Nr. 258 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18453

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai veicinātu Latvijas un Austrumu kaimiņu saprašanos

Vēl šajā numurā

17.08.1999., Nr. 258

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Jā, valdības darba temps ir straujš"

Ministru prezidents Andris Šķēle:

— Pensionāre no Tukuma jautā: kādēļ nedzird šādu priekšlikumu, ko ierosināja Saeima, proti, ka strādājošie pensionāri varētu saņemt šos 60 latus un ne vairāk. Ja viņiem pensija pāri 60, tad viņi saņem līdz 60 un tālāk nē.

A.Šķēle:

— Dažādi modeļi tika piedāvāti, un, šobrīd izsverot, ko vispār dod šādi grozījumi, ir atzīts par iespējamu noteikt šos 60 latus, kas ir virs vidējās pensijas valstī, un tad, ja pārsniedz, tad ir jāizvēlas. Tas ir tas ekonomiskais pamatojums šobrīd, tā iespēja stabilizēt šo budžetu un garantēt pensiju izmaksas. Un jāsaka, protams, nekad tas nav labi, ja skar vispār kādu, bet tas skar tomēr relatīvi mazu pensionāru daļu — vairāk nekā 600 tūkstošus pensionāru vispār neskar.

— Ir mūsu klausītājiem arī jautājumi par citu tematiku. Kādas ir iespējas uzcelt jaunu Nacionālo bibliotēku?

A.Šķēle:

— Šobrīd ļoti, ļoti ierobežotas. Par ko mēs varam runāt, ja mums ir jāgarantē šobrīd pensionāriem izmaksas un sociālais budžets ir pilnībā iztīrīts, katastrofālā stāvoklī. Katrā gadījumā, protams, valdības deklarācijā šis jautājums ir fiksēts, un acīmredzot mēs ar īpašu likumu izskatīsim iespēju noteikt kaut kādu kārtību, kaut kādu saprotamu procedūru, kā šis process tālāk varētu virzīties. Tas ir Kultūras ministrijas darba plānā.

— Smiltena kungs no Rīgas jautā: kad tiks apmaksāti kompensācijas sertifikāti?

A.Šķēle:

— Paredzu, ka kopumā sertifikātu lieta visa tiks pabeigta 2000. gadā, un es negribētu, ka ilgāk turpinās šī nevajadzīgā stiepšana garumā. Jo ātrāk tirgū mēs lietosim viena veida maksāšanas līdzekli, jo mazāk būs arī dažādu negodīgu spekulāciju. Ir jābeidz barot cilvēkus ar liekām ilūzijām, ātri jāpasaka, kā būs, kā nākamgad būs. Tas ekonomikas ministram Makarova kungam ir uzdots, es ceru, ka šī lieta viņam veiksies pietiekami labi, labāk, un mēs tiksim īsā laikā skaidrībā un vēl visā valstī iedzīvotāji zinās, kā būs tālāk ar sertifikātiem.

— Pensionārs no Rīgas jautā: kāpēc jūsu grupējums nav samaksājis sociālo nodokli?

A.Šķēle:

— Es domāju, tur ir kāda kļūda, kāds kārtējo reizi. Kas ir domāts ar grupējumu, man ir jāsaprot, vai domāts esmu es vai Ministru kabinets...

— Es domāju — "Ave Lat" drīzāk...

A.Šķēle:

— Es domāju, tur nav nekādu problēmu, tur viss ir nomaksāts. "Ave Lat" grupa, starp citu, pagājušajā gadā nodokļos ir samaksājusi 50 miljonus latu. Piecdesmit miljonus.

— Rīdziniece jautā: vai varētu ko darīt, lai atgūtu "G-24" kredītus vēl joprojām?

A.Šķēle:

— Tur notiek konsekvents darbs, tur ir arī attiecīgas krimināllietas. Jāsaka, protams, ka liela daļa šo kredītu ir atzīti par neatgūstamiem un tiek atgriezti no valsts budžeta. Bet darbs pie iekasēšanas turpinās.

— Ričards no Jelgavas jautā: kāds liktenis varētu sagaidīt darba grāmatiņas, vai turpmāk tās varētu tikt likvidētas?

A.Šķēle:

— Katrā gadījumā tās zaudēs to pamatnozīmi, kāda tām bija agrāk, jo darba grāmatiņas uzskaitīja gan stāžu, uzskaitīja konkrēto amatu, un no tā bija kaut kādas saistības. Sakarā ar to, ka pensiju likums un visa pensiju sistēma ir pārkārtota uz sociālā nodokļa iemaksām un pensija nav atkarīga no tā, kas tev ir ierakstīts darba grāmatiņā, pensijas lielums ir atkarīgs no tā, cik tu esi nomaksājis sociālajā nodoklī, vai tavs uzņēmējs ir tev legāli maksājis algu, vai tu neesi saņēmis konvertos, zūd tās pamatjēga, kāda tai bija padomju laikā. Bet daudzi uzskata par vajadzīgu tās saglabāt no tā viedokļa, lai varētu rādīt, kādas ir bijušas ipriekšējās kvalifikācijas, ko cilvēks ir darījis. Jo katrs, ejot jaunā darbā, vienmēr ir spiests stāstīt — es strādāju iepriekš par to un to, nu, kaut kā vajag vai nu rekomendācijas, vai darba grāmatiņas ierakstus.

— Jautājums: kā jūs vērtējat Tieslietu ministrijas valsts sekretāra Aivara Maldupa rīcību, novērtējot pozitīvi Valsts nekustamā īpašuma aģentūras darbību?

A.Šķēle:

— Man ir grūti novērtēt tos juridiskos strīdus un visu ap šīm lietām. Es saprotu, ka Birkava kungs šos jautājumus ir izvērtējis un tiks galā. Valdība ir reaģējusi, vēlreiz atkārtoju — ļoti skaidri un precīzi, jau otrajā darba nedēļā. Visa Nekustamā īpašuma aģentūras vadība, visa — ieskaitot pilnvarniekus — ir atbrīvota.

— Jautājums: vai ir iespējams, ka valdības stabilitāti varētu traucēt referendums?

A.Šķēle:

— Es nedomāju, ka referendumam un valdības stabilitātei ir kāds sakars. Protams, kaut kādā ziņā sakars ir — vai mums izdosies garantēti maksāt pensionāriem pensijas. Un tādēļ es vēlreiz saku savu skaidru viedokli, un acīmredzot tieši tāds arī ir un būs valdības viedoklis — mēs domājam, ka nav vajadzīgs, nav tam jānotiek. Mēs neaicinām cilvēkus parakstīties, jo nav redzami citi risinājumi. Pat opozīcija — sociāldemokrāti un citas partijas — ir atzinusi, ka ir krīze sociālajā budžetā, pilnīgi noteikti. Un citus risinājumus nemaz nav arī piedāvājuši. Viņi runā par kaut kādām lēnākām izmaiņu lietām. Lēnāk mūs tā ilgi jau moka un moka, vienreiz ir jātiek skaidrībā un garantēti jāturpina maksāt pensionāriem pensijas.

— Valda Janna no Mežciema un daudzi citi jums novēl — Dieva svētību, veselību, lai jums veicas darbā!

A.Šķēle:

— Paldies!

Pēc ierakstas "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!