• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2008. gada 13. novembra likums "Grozījumi Valsts informācijas sistēmu likumā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2008., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījums likumā "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību"

Vēl šajā numurā

02.12.2008., Nr. 187

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 13.11.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Valsts informācijas sistēmu likumā

Izdarīt Valsts informācijas sistēmu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 12.nr.; 2005, 14.nr.; 2007, 14.nr.) šādus grozījumus:

1. 1.pantā:

izteikt 8.punktu šādā redakcijā:

“8) valsts informācijas sistēmu savietotājs — centralizēts informācijas tehnoloģiju kopums, ar kura palīdzību tiek nodrošināta integrētas valsts informācijas sistēmas izveide un darbība;”;

papildināt pantu ar 10.punktu šādā redakcijā:

“10) kritiska valsts informācijas sistēma — valsts informācijas sistēma, kuras drošības apdraudējuma gadījumā valsts un sabiedrības drošības funkciju izpildei nepieciešamās informācijas aprite var tikt pakļauta riskam.”

2. Papildināt 2.panta otro daļu ar 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

“4) regulēt valsts informācijas sistēmu drošības pārvaldību;

5) noteikt prasības, kas ievērojamas kritisku valsts informācijas sistēmu un valsts informācijas sistēmu savietotāju aizsardzībai.”

3. Papildināt likumu ar 14., 15. un 16.pantu šādā redakcijā:

14.pants. Valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldība

(1) Normatīvajos aktos noteikto valsts informācijas sistēmas drošības prasību ievērošanu nodrošina valsts informācijas sistēmas pārzinis.

(2) Valsts informācijas sistēmas pārzinis drošības prasību izpildes organizēšanai un vadīšanai ieceļ valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieku.

(3) Ja valsts institūcijas pārziņā ir vairākas valsts informācijas sistēmas, visu šo sis­tēmu drošības prasību izpildes organizēšanai un vadīšanai drīkst iecelt vienu valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieku.

15.pants. Valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieks

(1) Valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieks ir fiziskā persona, kura atrodas darba tiesiskajās vai civildienesta attiecībās ar valsts institūciju — attiecīgās valsts informācijas sistēmas pārzini — un saskaņā ar normatīvajiem aktiem noklausījusies apmācības kursu, sekmīgi nokārtojusi zināšanu pārbaudi un ieguvusi valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka sertifikātu.

(2) Valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka apmācība ir obligāts zināšanu pārbaudes kārtošanas priekšnosacījums.

(3) Valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldniekam izsniedz sertifikātu, ja viņš sekmīgi nokārtojis zināšanu pārbaudi.

(4) Ministru kabinets izdod noteikumus, kuros reglamentē valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka apmācības un zināšanu pārbaudes kārtību, kā arī sertifikāta izsniegšanas, atjaunošanas, darbības izbeigšanas un anulēšanas kārtību.

(5) Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajā kārtībā privātpersonai ar līgumu var deleģēt valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka apmācības veikšanu, zināšanu pārbaudi, kā arī uzdevumu izsniegt, atjaunot sertifikātu, izbeigt sertifikāta darbību un anulēt sertifikātu.

16.pants. Kritisku valsts informācijas sistēmu un valsts informācijas sistēmu savietotāju aizsardzības prasības

(1) Valsts informācijas sistēma uzskatāma par kritisku valsts informācijas sis­tēmu, ja tā atbilst vismaz vienai no šādām pazīmēm:

1) tā satur datus, kuru bojāšana vai iznīcināšana var radīt šķēršļus cilvēka pamattiesību īstenošanai;

2) tā satur datus, kuri nepieciešami valstij nozīmīgāko ekonomisko, politisko un valsts drošības funkciju veikšanai;

3) tās datus atbilstoši noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem ir tiesīgi izmantot ārvalstu lietotāji.

(2) Ministru kabinets izdod noteikumus, kuros reglamentē prasības, kas ievērojamas kritisku valsts informācijas sistēmu un valsts informācijas sistēmu savietotāju aizsardzībai.”

4. Papildināt pārejas noteikumus ar 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

“5. Šā likuma 15.pants un 16.panta otrā daļa stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.

6. Ministru kabinets līdz 2009.gada 31.decembrim izdod:

1) šā likuma 15.panta ceturtajā daļā minētos noteikumus par valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka apmācības un zināšanu pārbaudes kārtību, kā arī sertifikāta izsniegšanas, atjaunošanas, darbības izbeigšanas un anulēšanas kārtību;

2) šā likuma 16.panta otrajā daļā minētos noteikumus par prasībām, kas ievērojamas kritisku valsts informācijas sistēmu un valsts informācijas sistēmu savietotāju aizsardzībai.”

Likums Saeimā pieņemts 2008.gada 13.novembrī.

Valsts prezidenta vietā

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze

Rīgā 2008.gada 2.decembrī

 

Redakcijas piebilde: likums stājas spēkā ar 2008.gada 16.decembri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!