• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Kopējo lauksaimniecības politiku pēc 5 gadiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2008., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184664

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vecrīgas kā valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa aizsardzību un saglabāšanu (Par caurlaižu sistēmu Vecrīgā)

Vēl šajā numurā

03.12.2008., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Kopējo lauksaimniecības politiku pēc 5 gadiem

 

28.novembrī Briselē Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāres vietnieks Aivars Lapiņš, piedaloties ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē, kurā turpinājās diskusijas par ES lauksaimniecības politikas nākotni pēc 2013.gada, paužot Latvijas nostāju, balsoja pret Francijas prezidentūras izstrādātajiem un piedāvātajiem Padomes secinājumiem par ES Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2013.gada.

Arī Lielbritānija un Zviedrija (citu iemeslu dēļ) bloķēja piedāvāto secinājumu teksta redakciju. Lai tiktu pieņemts šāda veida dokuments, Padomē ir nepieciešama dalībvalstu vienprātība.

Diskutējot par Francijas prezidentūras piedāvātājiem Padomes secinājumiem par KLP nākotni pēc 2013.gada, A.Lapiņš uzrunā kolēģiem vēlreiz uzsvēra, ka Latvija jau vairākkārt ir izteikusi savu nelokāmo un stingro nostāju, ka ir nepieciešama fundamentāla un ievērojama KLP reforma. Savukārt nākotnes galvenie pamatprincipi, pēc kuriem tai būtu jādarbojas, ir “aktivitāte”, “vienlīdzība”, “ilgtspējība” un “vienkāršošana”.

Latvija ir pārliecināta, ka jāturpina tāda kopēja Eiropas lauksaimniecības politika, kura nodrošina godīgu konkurenci, ilgtspējīgu un uz tirgu orientētu lauksaimniecību visā ES.

“Mums, Eiropas lauksaimniecības politikas veidotājiem, ir jārada tādi apstākļi, ka visi Eiropas lauksaimnieki spēj adekvāti reaģēt uz tirgus prasībām un jaunajiem izaicinājumiem. Es vēlos uzsvērt – visi lauksaimnieki vienlīdz!” norādīja A.Lapiņš. Tāpēc ir nepieciešams atcelt vēsturiskos finanšu sadales kritērijus un nodrošināt uz šodienas situācijai atbilstošiem, aktuāliem un objektīviem kritērijiem balstītus, tirgu nekropļojošus un vienlīdzīgus atbalsta piešķiršanas nosacījumus un apjomus visās ES dalībvalstīs.

Latvija bija gatava atbalstīt Padomes secinājumus tikai ar nosacījumu, ja tajos skaidri un nepārprotami tiktu norādīti un iekļauti vairāki principi par KLP pēc 2013.gada. Tie ir šādi: izvairīties no tādiem pasākumiem, kas var novest pie konkurences kropļošanas starp lauksaimniekiem, reģioniem un dalībvalstīm; nodrošināt iekšēji saskaņotu KLP, kas ir balstīta uz vienlīdzīgiem nosacījumiem, nosakot jaunus objektīvus un nediskriminējošus kritērijus finansējuma sadalei starp ES dalībvalstīm; turpināt izstrādāt politiku, kas nodrošinātu sabiedrības mainīgās vajadzības – pārtikas drošumu, vides aizsardzību, klimata pārmaiņas, atjaunojamās enerģijas avotu attīstības veicināšanu.

Latvija ierosināja secinājumu tekstā iekļaut vairākas būtiskas lietas, no kurām galvenā ir: pirms 2013.gada izvērtēt un lemt par objektīviem un būtiski mazāk vēsturiskiem kritērijiem finanšu līdzekļu piešķiršanā, īpaši attiecībā uz tiešajām atbalsta shēmām. “Šis teksts Latvijai ir ļoti būtisks. Tāpēc ar nožēlu jāatzīst, ka Latvija nevar atbalstīt un ir pret piedāvāto Padomes secinājumu projektu šābrīža redakcijā!” skaidrojot Latvijas balsojumu, teica A.Lapiņš.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!