• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par diskrimināciju invaliditātes dēļ. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2008., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184749

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.12.2008., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par diskrimināciju invaliditātes dēļ

 

Lai ievadītu 3.decembrī atzīmēto Eiropas Invalīdu dienu, Eiropas Komisija 1.decembrī sāka debates par turpmāko Eiropas politiku invaliditātes jautājumos. Konferencē “Vietēja mēroga rīcība, lai radītu sabiedrību ikvienam”, kura 1. un 2.decembrī norisinājās Briselē, kopā sanāca nozīmīgākie dalībnieki invaliditātes jomā, lai pārrunātu turpmāko rīcību saistībā ar pašreizējo Eiropas rīcības plānu invaliditātes jomā. Tā bija arī iespēja diskutēt par Eiropas Komisijas neseno tiesību akta priekšlikumu cīņai pret diskrimināciju piekļuvē precēm un pakalpojumiem, sociālās aizsardzības un sociālo atvieglojumu jomā, izglītībā un veselības aprūpē.

Iespēju vienlīdzības komisārs Vladimirs Špidla sacīja: “Vairāk nekā 50 miljoniem eiropiešu ir invaliditāte. Eiropas līmenī jau pastāv tiesiska aizsardzība pret diskrimināciju darbavietā invaliditātes dēļ. Taču patiesībā invalīdi bieži vien atrodas sarežģītā situācijā. Pašlaik nav Kopienas līmeņa tiesību aktu, lai invalīdus aizsargātu pret diskrimināciju ārpus darba citās dzīves jomās. Tas ir viens no iemesliem, kuru dēļ Komisija jūlijā nāca klajā ar vērienīgu priekšlikumu, kas nodrošinātu aizsardzību pret diskrimināciju invaliditātes, vecuma, reliģijas un seksuālās orientācijas dēļ piekļuvē precēm un pakalpojumiem, sociālajai aizsardzībai un sociālajiem atvieglojumiem, izglītībai un veselības aprūpei. Tas ir vērienīgs priekšlikums, tādēļ es aicinu visus invalīdus aktīvi atbalstīt mūs, lai pēc iespējas ātrāk panāktu vienošanos par šo priekšlikumu.”

Pašreizējais Eiropas rīcības plāns, kas ir ceļvedis ES pasākumiem invaliditātes jomā, būs spēkā līdz 2010.gadam. Komisija izmantoja konferenci arī, lai sāktu debates par to, kas Eiropai pēc 2010.gada būtu jādara invalīdu labā.

Pasākumā uzmanība tika vērsta arī uz ANO Konvenciju par invalīdu tiesībām, kura stājās spēkā 2008.gada maijā un kurai ir ievērojama ietekme uz invalīdu dzīvi gan ES, gan visā pasaulē. Augustā Komisija izteica priekšlikumu noslēgt konvenciju. Tomēr lielākā daļa šīs konvencijas noteikumu būs jāīsteno vietējā mērogā, un šis aspekts bija diskusiju uzmanības centrā. Konferencē, piemēram, apsprieda, kādu labumu no Eiropas struktūrfondiem var gūt invalīdi, ja tiek izveidotas apmācības programmas un pieejama infrastruktūra.

Konference tika organizēta sadarbībā ar Eiropas invalīdu forumu, un to atbalstīja ES mēroga informatīvā kampaņa “Par dažādību. Pret diskrimināciju”, kuras mērķis ir informēt cilvēkus par viņu tiesībām un pienākumiem, kā arī palielināt izpratni par diskriminācijas problēmām, par dažādības priekšrocībām kopumā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!