• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2008., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184919

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par Parex bankas akciju pārņemšanas līguma parakstīšanu

Vēl šajā numurā

09.12.2008., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

 

JURVARDS46.JPG (25831 bytes)Kristīne Strada-Rozenberga. Privātās apsūdzības process: likums un prakse Latvijā 

Raksts veidots, pamatojoties uz Tieslietu ministrijas pasūtītu pētījumu par privātās apsūdzības procesu, kura gaitā pašlaik izpētītas nedaudz vairāk par 140 krimināllietām, kā arī nedaudz pāri 100 lēmumiem par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu un ar tiem saistītie lēmumi augstāku instanču tiesās. Pētījums šobrīd ir tikai vidus posmā, tā noslēgums paredzēts 2008.gada decembrī. Tas aptvers gan lielāku skaitu kriminālprocesu izpēti (prognozējams vēl 300–400 krimināllietu), kā arī ārvalstu pieredzi privātās apsūdzības institūta kontekstā. Tā noslēgumā plānots izteikt konkrētus un pamatotus priekšlikumus par privātās apsūdzības institūta turpmāku attīstību Latvijā.

Līdz ar to šajā publikācijā ietvertās atziņas veidojušās uz KPL normu izpētes un daļējas prakses materiālu izpētes pamata un turpmākajā gaitā noteikti tiks pilnveidotas, izvērstas un papildus pamatotas. Šim nolūkam gaidītas arī ikvienas kompetentas personas ierosmes, priekšlikumi, idejas, kuras noteikti tiks izvērtētas pētījuma gaitā. Tāpat atzīmējams, ka šajā rakstā paustie ierosinājumi par privātās apsūdzības procesa procesuālās formas uzlabojumiem pausti, ņemot vērā, ka privātās apsūdzības process arī nākotnē varētu tikt saglabāts. Tajā pašā laikā tas neizslēdz iespēju, ka iepriekšminētā pētījuma noslēgumā varētu tikt izstrādāti arī citi priekšlikumi, piemēram, par šāda procesa veida likvidēšanu vispār vai izmaiņām pašos tā pamatos.

 

Martins Osis. Rakstiska civiltiesiska līguma subjektīvās interpretācijas metode 

Interpretācija kā darbība ir rakstiska civiltiesiska līguma jēgas noskaidrošana, izmantojot noteiktus procesa tehnikas elementus. Subjektīvās metodes būtība slēpjas rakstiska civiltiesiska līguma dalībnieku patiesās gribas noskaidrošanas idejā. Atšķirībā no objektīvās interpretācijas metodes subjektīvā metode nebauda tādu uzticību. Rakstiska civiltiesiska līguma subjektīvā interpretācijas metode Latvijas civiltiesībās saistās ar individualitātes relatīvo kritēriju, kas aprobežojas taisnīguma vērtējumā tiesā.

Subjektīvisms aizsargā personas individualitāti caur objektīva (kaut satura ziņā piepildāma) kritērija noliegumu. Šādas metodes izmantojums slēpjas Latvijas civiltiesību subjektu vērtējumā – tiesību subjekts ir imanenta taisnīguma nesējs, un saprātīgas personas kritērija izvirzīšana ir saistīta ar katra apspriežamā darījuma dalībnieka pamatpazīmju vērtējumu. Kā norādīts juridiskajā literatūrā, “subjektīvā iztulkošana ir vērsta uz to, lai noskaidrotu darījuma dalībnieku patieso gribu”. Patiesā darījuma dalībnieka griba kā juridiska kategorija ir abstrakts jēdziens, kas interpretācijas rezultātā ir sasniedzama tikai teorētiskā līmenī.

 

Ieva Višķere. Jaunākās attīstības tendences Senāta praksē 

Administratīvās tiesas, jo sevišķi Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments, jau kopš tā izveides ir iedibinājušas augstu tiesas nolēmumu kvalitātes standartu, īpašu uzmanību pievēršot nolēmuma argumentācijai. Administratīvo tiesu devums vispārējo tiesību principu izpratnes attīstīšanā, cilvēktiesību nostiprināšanā un nenoteikto tiesību jēdzienu konkretizēšanā publisko tiesību jomā tuvinās Satversmes tiesas ieguldījumam. Tādējādi ikgadējais Administratīvo lietu departamenta nolēmumu krājums atzīstams par vērtīgu izziņas avotu gan praktizējošiem juristiem, gan citiem tiesību zinātņu interesentiem. Krājumā apkopots 81 Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2007.gada nolēmums, kas sniedz ieskatu par aizvadītā gada Senāta tiesu prakses tendencēm – jaunākajām atziņām un jau esošo atziņu attīstību.

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!