• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu Latvijas ekonomiskās situācijas stabilizēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2008., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Par intensīvu Skandināvijas valstu dialogu ar Latviju

Vēl šajā numurā

11.12.2008., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu Latvijas ekonomiskās situācijas stabilizēšanai

 

Mēs, Saeimā pārstāvēto politisko partiju un to apvienību frakciju vadītāji, kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti, 2008.gada 10.decembrī Rīgas pilī esam vienojušies par šādu kopīgu pozīciju:

Mēs apzināmies, ka:

Starptautiskās finanšu un ekonomikas krīzes apstākļos Latvijas tautsaimniecības sekmīga attīstība tuvākajā nākotnē ir nopietni apdraudēta. Latvijas uzņēmumu darbība ir būtiski apgrūtināta.

Aktivitātes kritumu ekonomikā pavada uzņēmumu slēgšana, darba vietu samazināšanās un bezdarba pieaugums, nodokļu ieņēmumu samazinājumi un iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanās.

Šobrīd tikai enerģiski un efektīvi soļi finanšu un ekonomikas sistēmas atveseļošanā var novērst iespējamu tautsaimniecības sabrukumu un stabilizēt ekonomisko un sociālo vidi valstī.

Nepieciešama kopīga apziņa par stāvokļa nopietnību un rīcība, lai iespējami ātri pārvarētu ekonomisko krīzi.

Mēs esam vienojušies, ka:

1. Latvijas ekonomiskās politikas neatliekams īstermiņa mērķis ir finanšu tirgus un maksājumu bilances stabilizācija.

2. Lai īstenotu 1.punktā norādīto mērķi, Latvijai ir nepieciešams aizņemties papildu līdzekļus no starptautiskajām finanšu institūcijām.

3. Starptautisko finanšu institūciju aizdevuma izmantošanai ir jāizstrādā skaidri, objektīvi noteikumi un jānodrošina šī procesa atklātība, caurskatāmība un stingra uzraudzība, novēršot korupcijas riskus, kā arī nodrošinot sabiedrību ar pilnīgu informāciju par šo procesu. Šī mērķa īstenošanai tiks izveidota neatkarīga finanšu un ekonomikas stabilizācijas procesa uzraudzības padome, kuras sastāvā būs Latvijas Bankas, Valsts kontroles, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvji, vienošanos parakstījušo frakciju pārstāvji, kā arī neatkarīgi ekonomikas un finanšu eksperti. Visu Saeimas frakciju pārstāvjiem tiks nodrošinātas pārstāvniecības iespējas Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.

4. Pirms Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja kandidatūras virzīšanas apstiprināšanai Saeimā Ministru prezidents veiks konsultācijas ar visu Saeimā pārstāvēto partiju frakcijām, lai nodrošinātu tai iespējami lielāku (vēlams – divu trešdaļu) Saeimas deputātu atbalstu.

5. Latvijas Republikas Saeimai nevilcinoties ir jāatbalsta ekonomisko pasākumu plāns, kas nostiprinātu Latvijas finanšu sistēmu un atjaunotu makroekonomisko līdzsvaru.

6. Latvijas tautsaimniecības attīstības vidējā termiņa prioritātes ir eksporta veicināšana, brīvas un taisnīgas konkurences nodrošināšana, maksājumu bilances tekošā konta deficīta būtiska samazināšana un eiro ieviešana 2012.gadā.

7. Īstenojot ekonomikas un finanšu stabilizācijas plānu, nav pieļaujama demokrātisko vērtību un pamatbrīvību pārkāpšana.

Lai īstenotu šos mērķus, mēs esam gatavi konstruktīvai sadarbībai Saeimā, izstrādājot, izskatot un apstiprinot nepieciešamos likumdošanas aktus, kā arī skaidrojot sabiedrībai stingro ekonomikas stabilizācijas pasākumu jēgu un būtību.

Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs

M.Kučinskis

Partiju apvienības “Saskaņas centrs” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs

J.Urbanovičs

Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs

A. Brigmanis

Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas ceļš” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs

A. Bērziņš

Partijas “Pilsoniskā Savienība” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja

A. Seile

Apvienības “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs

M. Grīnblats

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!