• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par nepilnībām neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2008., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185075

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.12.2008., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par nepilnībām neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā

 

Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā konstatēts, ka Veselības ministrija (VM) nav izvērtējusi un novērsusi politikas plānošanas dokumentu neatbilstības un normatīvo aktu nepilnības neatliekamās medicīniskās palīdzības jomā.

Tā, piemēram, lai arī politikas plānošanas dokumentā noteikts, ka vienots neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests tiks izveidots, apvienojot Katastrofu medicīnas centru ar pašvaldību līdzšinējā īpašumā esošajām neatliekamās medicīniskās palīdzības struktūrām, tomēr ministrija veidos jaunu tiešās pārvaldes iestādi.

Esošā Katastrofu medicīnas centra un jaunizveidojamā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta funkcijas un uzdevumi neatliekamās medicīniskās palīdzības jomā pārklājas, līdz ar to rada valsts budžeta līdzekļu neefektīvas un neekonomiskas izlietošanas risku.

Valsts kontroles veiktajā revīzijā arī tika konstatēts, ka atsevišķās administratīvajās teritorijās neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstniecības iestāžu brigādes nav izvietotas tā, lai nodrošinātu savlaicīgu un tiesību aktu normām atbilstošu neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Tiesību aktos nav noteikts detalizēts skaidrojums tam, kādi izsaukumi ir klasificējami kā nepamatoti, kas nozīmē, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaucējiem ir sarežģīti novērtēt savu veselības stāvokli un noteikt pamatotas neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanas nepieciešamību.

Tāpat arī tiesību aktos noteiktā prasība, ka atbildīgā dežurējošā ārstniecības persona atsaka nepamatotus izsaukumus, faktiski nedarbojas, jo telefoniski ne vienmēr ir iespējams noteikt, vai izsaukums būs nepamatots.

Tāpat arī revīzijā tika atklāts, ka tiesību aktos nav noteiktas neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu personāla un pacienta tiesības un pienākumi gadījumos, kad rodas domstarpības par neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanas pamatotību un pacients atsakās veikt samaksu par nepamatotu izsaukumu.

Lai gan Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā noteikts, ka nepamatotie izsaukumi ir maksas pakalpojumi, kas sniedzami saskaņā ar ārstniecības iestādes cenrādi, tomēr šo ieņēmumu iekasēšanas process ir neefektīvs un sekmējis to, ka 61% no izsaukumiem, kas izpildes brīdī nav dzīvībai un veselībai kritiski, nav apmaksāti.

Revīzijā arī tika noskaidrots, ka saņemtie neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumi ārstniecības iestādēs tiek reģistrēti atšķirīgi, līdz ar to šo iestāžu sniegtie dati nav precīzi un nav iespējams izvērtēt, vai ierašanās laiks izsaukumos dzīvībai un veselībai kritiskos gadījumos tiek nodrošināts atbilstoši tiesību aktu nosacījumiem.

Pēc veiktās revīzijas Valsts kontrole ir sniegusi 14 ieteikumus Veselības ministrijai, kuri jāievieš līdz 2009.gada 1.decembrim.

Revīzija par neatliekamās medicīniskās palīdzības pieejamību un tās nodrošināšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām veikta par 2007.gadu.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!