• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrijas 2008. gada 2. decembra rīkojums Nr. 2.1.–25–269 "Grozījums Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumā Nr.128 "Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2008., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.959

Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumos Nr.1031 "Noteikumi par budžetu izdevumu klasifikāciju atbilstoši ekonomiskajām kategorijām"

Vēl šajā numurā

16.12.2008., Nr. 195

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kultūras ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 2.1.–25–269

Pieņemts: 02.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrijas rīkojums Nr.2.1.–25–269

Rīgā 2008.gada 2.decembrī

Grozījums Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojumā Nr.128 “Par Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu”

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumu Nr.241 “Kultūras ministrijas nolikums” 9.11.punktu

 

Pamatojoties uz likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” 14.panta otro daļu un Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.473 “Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta” (turpmāk – Noteikumi Nr.473) 9.punktu un izvērtējot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (turpmāk – Inspekcija) iesniegto Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta (turpmāk – Pieminekļu saraksts) grozījumu projektu, Kultūras ministrija ir konstatējusi:

1. Inspekcija ir iesniegusi Kultūras ministrijas rīkojuma projektu ar lūgumu iekļaut Jaunjelgavas valdes namu Aizkraukles rajonā, Jaunjelgavā, Lāčplēša ielā 11 (būves kadastra apzīmējums 3207 002 0388 001) (turpmāk – Objekts), Pieminekļu sarakstā. Tam klāt pievienoti šādi dokumenti:

1.1. Jaunjelgavas pilsētas ar lauku teritoriju domes 2008.gada 18.augusta vēstule Nr.3120;

1.2. Izraksts no Inspekcijas 2008.gada 11.septembra sēdes protokola;

1.3. Informācija par Objekta nosaukumu;

1.4. Informācija par Objekta atrašanās vietu;

1.5. Objekta atrašanās vietas shēma topogrāfiskajā plānā;

1.6. Objekta apraksts;

1.7. Objekta fotofiksācijas materiāli;

1.8. Ziņas par Objekta īpašnieku;

1.9. Pamatojums Objekta iekļaušanai Pieminekļu sarakstā.

2. Noteikumu Nr.473 2.punktā noteiktajā kārtībā Inspekcijā saņemts Objekta īpašnieka – Jaunjelgavas pilsētas ar lauku teritoriju domes – priekšlikums noteikt objektam valsts aizsargājama kultūras pieminekļa statusu un iekļaut Objektu Pieminekļu sarakstā.

3. Saskaņā ar Noteikumu Nr.473 3.punktu Inspekcija 2008.gada 11.septembra sēdē izvērtēja Objekta atbilstību kultūras pieminekļa statusam un pieņēma lēmumu ierosināt iekļaut Objektu Pieminekļu sarakstā. Priekšlikums par Objekta iekļaušanu Pieminekļu sarakstā saņemts no tā īpašnieka, tādējādi īpašnieks ir paudis savu pozitīvo attieksmi likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” 14.panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā, kā arī ir noskaidrots tā viedoklis saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 62.panta pirmo daļu.

4. Likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” 1.pantā noteikts, ka kultūras pieminekļi ir kultūrvēsturiskā mantojuma daļa – kultūrvēsturiskas ainavas un atsevišķas teritorijas, kā arī atsevišķi kapi, ēku grupas un atsevišķas ēkas, mākslas darbi, iekārtas un priekšmeti, kuriem ir vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība un kuru saglabāšana nākamajām paaudzēm atbilst Latvijas valsts un tautas, kā arī starptautiskajām interesēm. Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.474 “Noteikumi par kultūras pieminekļu uzskaiti, aizsardzību, izmantošanu, restaurāciju, valsts pirmpirkuma tiesībām un vidi degradējoša objekta statusa piešķiršanu” (turpmāk – Noteikumi Nr.474) 12.3.punktu Pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes arhitektūras pieminekli var iekļaut objektus ar izcilu zinātnisku, kultūrvēsturisku vai izglītojošu nozīmi – būves, ēkas un to konstrukcijas, ieskaitot to detaļas un rotājumus, kas ir raksturīgas noteiktam Latvijas reģionam.

5. Objekta kultūrvēsturiskā vērtība atbilst Noteikumu Nr.474 12.3.punktā noteiktajiem kritērijiem. Jaunjelgavas valdes nama ēka celta 20.gs.sākumā kādreizējā dārza restorāna un vecā ugunsdzēsēju nama vietā. Tās priekšā esošais parks kādreiz bijis mūra žoga ieskauts bruģēts tirgus laukums, kura centrā atradusies artēziskā aka ar guļošas lauvas skulptūru uz granīta postamenta (skulptūra atjaunota). Jaunjelgavas valdes nams ir pilnībā saglabājis savu būvapjoma autentiskumu, daļēji saglabājušies interjeri. Tā ir brīvstāvoša taisnstūrveida plāna apmesta mūra ēka ar pamatā četrslīpu skārda seguma jumtu. Ēkas galvenā dienvidu fasāde vērsta pret parku. Nams celts jūgendstilā. Fasāžu apdarē vērojamas neoklasicisma iezīmes. Ēkas galvenā fasāde ir simetriska, centrālā daļa uzsvērta ar vītnēm greznotām dekoratīvām puskolonnām ar joniskiem kapiteļiem. Centrālo daļu noslēdz atika, ko vainago segmenta formas frontons ar skulpturāliem ciļņiem. Šādi pusapaļi frontoni rotā arī abas gala fasādes. Galvenā ieeja atrodas fasādes kreisajā malā, arī tā rotāta ar pus­apaļu frontoniņu, ko balsta centrālajai daļai analogas kolonnas. Ēku vaiņago masīva dzega ar dentikuliem. Galvenā fasāde bagātīgi dekorēta ar jūgendstilam raksturīgajiem ornamentālajiem ciļņiem starpailu laukumos stāvu pārseguma līmenī un reljefām joslām. Ornamentos pārsvarā izmantoti augu motīvi un vijas. Fasādei polihroms krāsojums. Interjeros saglabājusies laikmetam raksturīga apdare: piemēram, dekoratīvas metālkaluma margas kāpņu telpā un polihromi flīžu iesegumi starpstāvu kāpņu laukumiņiem. Ņemot vērā šī rīkojuma 3.punktā uzskaitītos ēkas kultūrvēsturisko vērtību veidojošos un raksturojošos elementus, Objekts vērtējams kā kultūrvēsturiski vērtīgs un nozīmīgs Latvijas mazpilsētas jūgendstila apbūves paraugs.

6. Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 13.pantam un 66.panta pirmās daļas 1.punktam Objekta iekļaušana Pieminekļu sarakstā ir pamatota, jo tādējādi tiks nodrošināta vērtīga un autentiska Latvijas mazpilsētu 20.gs. sākuma būvmākslas (jūgendstila) parauga saglabāšana, kas veido pilsētas vēsturiskās apbūves kodolu un ir neatņemama vietējās kultūrainavas sastāvdaļa.

7. Pamatojoties uz likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” 14.panta otro daļu un Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.473 “Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta” 9.punktu, kā arī uz iepriekš minēto konstatējumu, Kultūras ministrija nolemj:

izdarīt ar Kultūras ministrijas 1998.gada 29.oktobra rīkojuma Nr.128 “Par valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstu” 2.punktu apstiprinātajā Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā grozījumu un iekļaut Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā šādu objektu:

8681

Vietējās
nozīmes

Arhitektūra

Jaunjelgavas valdes nams

Jaunjelgavā

Lāčplēša ielā 11

1912.g.

8. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz likuma “Par kultūras pieminekļu aizsardzību” 1.pantu un 14.panta pirmo daļu, Administratīvā procesa likuma 13.pantu, 62.panta pirmo daļu, 66.panta pirmā daļas 1.punktu, Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.474 “Noteikumi par kultūras pieminekļu uzskaiti, aizsardzību, izmantošanu, restaurāciju, valsts pirmpirkuma tiesībām un vidi degradējoša objekta statusa piešķiršanu” 12.3.punktu, Ministru kabineta 2003.gada 26.augusta noteikumu Nr.473 “Kārtība, kādā kultūras pieminekļi iekļaujami valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā un izslēdzami no valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta” 2., 3., 5., un 9.punktu, kā arī Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumu Nr.241 “Kultūras ministrijas nolikums” 9.11.punktu.

9. Šo rīkojumu saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 188.panta pirmo daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīga, Antonijas iela 6, LV–1010) mēneša laikā no šī rīkojuma publicēšanas dienas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Kultūras ministre H.Demakova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!