• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atklājot grāmatu par klimata pārmaiņām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2008., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185238

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iededzot Rīgas pils Ziemassvētku egli

Vēl šajā numurā

16.12.2008., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atklājot grāmatu par klimata pārmaiņām

 

15.decembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) gada noslēguma sanāksmē atklāja grāmatu “Klimata pārmaiņas: izaicinājumi Latvijai starptautiskā vidē”, kurā pirmo reizi klimata pārmaiņu procesi aplūkoti no starpdisciplināra – sociālo un dabaszinātņu – skatupunkta.

Grāmatu izdevusi SAK, turpinot Latvijā aktualizēt globālos jautājumus. Publikācijā lasītāji uz klimata pārmaiņām tiek aicināti palūkoties no indivīda un starptautiskās sadarbības skatupunkta. Grāmatā ietverti trīs temati – globālās sasilšanas ietekme uz Latviju, nacionālās un starptautiskās atbildes klimata pārmaiņām un iedzīvotāju zināšanas, attieksme un aktivitāte klimata pārmaiņu kontekstā. Grāmatas zinātniskā redaktore ir Gunda Reire, savus rakstus publicējuši Anda Ādamsone–Fiskoviča, Aija Lulle, Māris Kļaviņš, Kristīne Āboliņa, Ainārs Auniņš, Ieva Bruņeniece, Andrejs Jakobsons, Toms Rostoks un Solvita Denisa.

Papildus Valsts prezidenta kanceleja piedalījusies dokumentālas filmas par klimata pārmaiņām “Laika jautājums” tapšanā, kuras idejas autors ir Gints Grūbe. Filmas mērķis ir fiksēt un analizēt globālās sasilšanas draudus Latvijā, vērtēt apkārtējās vides pārmaiņu cēloņus, kā arī iezīmēt iespējamos risinājumus.

Lai sniegtu iespēju izglītības procesā izmantot jaunāko informāciju par klimata pārmaiņām, jaunā grāmata un dokumentālā filma “Laika jautājums” tiks nosūtīta Latvijas skolām.

SAK gada noslēguma sanāksmē tās dalībnieki atskatījās arī uz komisijas šajā gadā paveikto.

Valsts prezidents pateicās visiem šā gada SAK pētījumu autoriem, tajā skaitā grāmatas par klimata pārmaiņām autoriem, norādot uz tēmas aktualitāti arī laikā, kad sabiedrību uztrauc ekonomiskā attīstība un finanšu krīzes radītās problēmas. Valsts prezidents uzsvēra, ka viens no būtiskākajiem SAK uzdevumiem ir sniegt savu attīstības vīziju.

“Stratēģiskās analīzes komisija līdz šim un arī turpmāk būs pārneses centrs un starpnieks dažādu viedokļu sadursmei, diskusijai un savietošanai. Šo viedokļu, uzskatu un perspektīvu avotus mēs meklēsim gan akadēmiskajā jomā, gan arī ārpus tās,” norādīja SAK vadītājs Roberts Ķīlis. Viņš uzsvēra, ka ir būtiski lietas skatīt no stratēģiskas distances, lai saprastu valstī un ārpus tās notiekošo.

“Šogad izdotas vairākas ļoti labas grāmatas, kas parāda to, ka Stratēģiskā analīzes komisija ir ne tikai ideju ražotāja, bet arī iemiesotāja,” atzina iepriekšējā komisijas vadītāja, Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa, uzsverot, ka SAK nākotnē nāksies strādāt sarežģītā iekšpolitiskā situācijā un starptautiskās vides kontekstā.

SAK gada noslēguma sanāksmē notika arī iepazīstināšana ar pētījuma “Ieteikumu izstrāde prioritāro pakalpojumu nozares noteikšanai, izmantojot kvantitatīvās analīzes metodes” secinājumiem un sniegta informācija par Izglītības darba grupas paveikto.

SAK izveidoja 2004.gada 2.aprīlī, lai ar starpdisciplināriem, uz nākotni vērstiem pētījumiem veidotu ilglaicīgu skatījumu uz Latvijas valsts un sabiedrības attīstību mūsdienu starptautisko procesu kontekstā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!