• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par pasaules veselības drošības iniciatīvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2008., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185300

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par deputātu palīgu nodarbināšanas kārtību

Vēl šajā numurā

17.12.2008., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par pasaules veselības drošības iniciatīvu

 

5.decembrī G7 valstu (Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Apvienotā Karaliste un Amerikas Savienotās Valstis), Meksikas veselības ministri un Pasaules veselības organizācija Briselē piedalījās Komisijas rīkotajā 9.ministru sanāksmē par Pasaules veselības drošības iniciatīvu. Iniciatīvas mērķis ir ciešāka globālā sadarbība veselības drošības jomā, lai vērstos pret veselības ķīmisko, bioloģisko un radioaktīvo apdraudējumu un uzlabotu gatavību un rīcībspēju gripas pandēmijas gadījumā. Tikšanās beigās tika pieņemts oficiāls paziņojums, kurā izklāstīti Pasaules veselības drošības iniciatīvas jaunākie sasniegumi un nosauktas jomas, kurās turpmāk, kopā darbojoties, veicināt sabiedrības veselības drošību.

Šogad Pasaules veselības drošības iniciatīvas ministru sanāksmē uzmanības centrā bija trīs jomas: zāļu un vakcīnu izpēte un izstrāde pret veselības apdraudējumiem, pasākumi pie robežām un apmaiņa ar vīrusu paraugiem, lai gatavotos gripas pandēmijas gadījumiem, un, treškārt, saziņas mehānismi krīzes gadījumos starp Pasaules veselības drošības iniciatīvas locekļiem.

Sapulci vadīja veselības komisāre Andrula Vasiliu, kura sacīja: “Eiropas Komisija ir apņēmības pilna veidot ciešāku globālo sadarbību, lai rīkotos, kad apdraudēta vispārējā veselības drošība. Pasaulē aug atkarība citam no cita, tādēļ cieša sadarbība ar mūsu partneriem ir ārkārtīgi svarīga, lai uzlabotu globālas ātras brīdināšanas un reaģēšanas sistēmas, kas izmantojamas ķīmisko, bioloģisko un radioaktīvo vielu, gripas pandēmijas vai tālejošāku veselības problēmu (piem., pārtikas aprites un produktu nekaitīgums) izraisīta apdraudējuma gadījumā. Šodien aicināju visus Pasaules veselības drošības iniciatīvas partnerus piedalīties gatavības pārbaudē, kuru Komisija plāno organizēt 2010.gadā, un šis solis ir viens piemērs, kā dalīties mūsu panākumos. Simulēts globālas krīzes stāvoklis ļautu Pasaules veselības drošības iniciatīvas partneriem pārliecināties, kā praksē darbojas riska vadības un saziņas sistēmas.”

 

Pasaules veselības drošības iniciatīva (GHSI)

Iniciatīvu izveidoja 2001.gadā, kad Amerikas Savienotajās Valstīs bija notikuši 11.septembra teroristu uzbrukumi un pa pastu bija izplatītas vēstules, kurās atklāja Sibīrijas mēra baciļus. Pasaules veselības drošība aptver plašu jautājumu klāstu, piemēram, vispārējo sagatavotību un reaģēšanu, lai novērstu sabiedrības veselības krīzes, gripas pandēmiju, kā arī ķīmisko, radioaktīvo un bioloģiskā terorisma apdraudējumu (tīšu vai netīšu).

Gadu no gada tiekas G7 valstu (Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Apvienotā Karaliste un Amerikas Savienotās Valstis), Meksikas speciālisti un augstākie ierēdņi un Eiropas Komisijas ierēdņi, lai pasaules veselības drošības iniciatīvā gatavotos ministru debatēm. Iniciatīvas pastāvīgais sekretariāts atrodas Kanādā, un tas atbild par GHSI gada darba programmas izpildi.

Pasaules veselības drošības rīcības grupas (GHSAG) izstrādā vienotu darbības virzienu piecās jomās.

1. Laboratorijas darba grupas mērķis ir uzlabot laboratoriju sadarbību diagnosticēšanas jomā, kurās iespējams diagnosticēt tik bīstamus patogēnus kā Sibīrijas mēris.

2. Riska vadības un saziņas darba grupas uzmanības centrā ir riska un apdraudējuma novērtējums (izveidot nopietnāko riska faktoru sarakstu), plašsaziņas līdzekļiem domātie paziņojumi un ātrās brīdināšanas mehānismi (patlaban GHSI partneri izmēģina agrās brīdināšanas un ziņošanas projektu). Saistībā ar konkrētiem riska faktoriem (piem., ricīns un Sibīrijas mēris) grupa sniedz ieguldījumu darbības spēju vairošanā.

3. Darba grupa gripas pandēmijas jautājumos īpašu vērību veltīja jautājumiem, kas risināmi pie robežām. Ministri diskutēja par atšķirībām un zinātnisko pamatojumu, kas saistīts ar politiskiem lēmumiem robežu jautājumos (piemēram, par kontrolēm pie lidostu ieejām un par palīdzības sniegšanu pilsoņiem, kas atrodas ārpus savas valsts).

4. Darba grupa ķīmisko vielu jautājumos veicina darbības spējas, ja briesmas rada toksiskas rūpnieciskās ķīmiskās vielas, un veido attiecīgo ķīmisko vielu sarakstu. Šī grupa turklāt apzina medicīniskus aizsargpasākumus un sadarbības jomas zāļu izpētē.

5. Darba grupa radioaktīvo vielu jautājumos atbalsta tādu starptautiska laboratoriju sadarbības tīkla izveidi, kuras spētu reaģēt radiācijas un kodolbriesmu gadījumā. Tā arīdzan apsver iespēju sadarboties medicīnisku aizsargpasākumu izpētē, izstrādē un uzkrāšanā.

 

Eiropas Savienība un veselības drošība

Veselības drošība ir aizvien aktuālāks jautājums kā Eiropas drošības, tā veselības darba programmā. Lai veselības drošības jomā attīstītu Eiropas politiskās stratēģijas, 2001.gadā izveidoja Veselības drošības komiteju un 2007.gadā Padome atjaunoja tās mandātu. Komitejai ir daudzgadu darba programma, un tā uztur ciešus sakarus ar dalībvalstu iestādēm, lai uzlabotu gatavību un attīstītu konkrētus pasākumus veselības drošības apdraudējumu novēršanai.

Veselības drošības jomā Eiropas Komisijai un ES dalībvalstīm ir plaša darba programma, kuru vadīs Veselības drošības komiteja, kas darbojas kā dalībvalstu un Eiropas Komisijas augstāko ierēdņu forums, lai izskatītu veselības drošības jautājumus un Eiropā veidotu ciešāku sadarbību. Komisija darbojas kā starpniece starp GHSI un Veselības drošības komiteju, kas vajadzīgs, lai nodrošinātu minēto struktūru veiktā darba saderību.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!