• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 16. decembra noteikumi Nr. 1023 "Noteikumi par pensijas kapitāla nodošanu Eiropas Savienības pensiju shēmai un saņemšanu no tās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2008., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185423

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1024

Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas

Vēl šajā numurā

19.12.2008., Nr. 198

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1023

Pieņemts: 16.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1023

Rīgā 2008.gada 16.decembrī (prot. Nr.93 20.§)
Noteikumi par pensijas kapitāla nodošanu Eiropas Savienības pensiju shēmai un saņemšanu no tās
Izdoti saskaņā ar likuma “Par valsts pensijām” 3.panta trešo daļu
un 26.1panta trešo daļu un Valsts fondēto pensiju
likuma 3.panta sesto daļu un 7.panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā aprēķina Eiropas Savienības pensiju shēmas dalībnieka (turpmāk – dalībnieks) Latvijas valsts obligātajā pensiju apdrošināšanas sistēmā (turpmāk – Latvijas valsts pensiju sistēma) uzkrāto pensijas kapitālu un nodod to Eiropas Savienības pensiju shēmai;

1.2. kārtību, kādā no Eiropas Savienības pensiju shēmas saņemto bijušā Eiropas Savienības pensiju shēmas dalībnieka (turpmāk – bijušais dalībnieks) pensijas kapitālu nodod Latvijas valsts pensiju sistēmai;

1.3. kārtību, kādā aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par Eiropas Savienības institūcijās nostrādāto periodu, kurā saņemts pensijas kapitāls no Eiropas Savienības pensiju shēmas.
2. Eiropas Savienības pensiju shēmai nododamo Latvijas valsts pensijas kapitālu veido valsts nefondētajā obligātajā pensiju shēmā reģistrētais pensijas kapitāls, tai skaitā arī pensijas sākuma kapitāls, kuru nosaka atbilstoši likumam “Par valsts pensijām”, un valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātais pensijas kapitāls, kuru nosaka atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam (turpmāk – pensijas kapitāls).
3. Kompetentā institūcija Latvijā saistībā ar dalībnieka vai bijušā dalībnieka pensijas kapitāla nodošanu Eiropas Savienības pensiju shēmai vai saņemšanu no tās ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – aģentūra).
4. Kompetentās institūcijas Eiropas Savienībā ir tās Eiropas Savienības institūcijas un iestādes, kuru darbiniekiem ir tiesības pievienoties pensiju shēmai, ko paredz Padomes 1968.gada 29.februāra Regula (EEK, Euratom, EOTK) Nr.259/68, ar ko nosaka Eiropas Kopienu Civildienesta noteikumus un pārējo darbinieku nodarbināšanas kārtību (turpmāk – Eiropas Savienības institūcija).
II. Pensijas kapitāla nodošana no Latvijas valsts pensiju sistēmas Eiropas Savienības pensiju shēmai
5. Aģentūra, pamatojoties uz Eiropas Savienības institūcijas pieprasījumu par dalībnieka vēlmi nodot Latvijas valsts pensiju sistēmā uzkrāto pensijas kapitālu Eiropas Savienības pensiju shēmai, 25 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas iesniedz Eiropas Savienības institūcijā aprēķinu par dalībnieka uzkrāto nefondēto un fondēto pensijas kapitālu, pārrēķinātu Latvijas latos.
6. Valsts nefondētās obligātās pensiju shēmas pensijas kapitālu aģentūra aprēķina līdz Eiropas Savienības institūcijas pieprasījumā norādītajam mēnesim un piemēro tam apdrošināšanas iemaksu algas indeksus.
7. Ja pensijas kapitāls uzkrāts valsts fondēto pensiju shēmā, aģentūra valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieka kontu slēdz un dod rīkojumu valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājam 20 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 5.punktā minētā pieprasījuma saņemšanas ieskaitīt valsts fondēto pensiju shēmas pensijas kapitālu aģentūras norādītajā kontā.
8. Ja Eiropas Savienības institūcija apstiprina dalībnieka Latvijas valsts pensiju sistēmā uzkrātā pensijas kapitāla nodošanu Eiropas Savienības pensiju shēmai, aģentūra 10 darbdienu laikā pēc Eiropas Savienības institūcijas apstiprinājuma saņemšanas nosūta dalībniekam paziņojumu par apdrošināšanas periodiem un Latvijas valsts pensiju sistēmā uzkrāto pensijas kapitālu (turp­māk – paziņojums).
9. Dalībnieks 20 darbdienu laikā pēc aģentūras paziņojuma saņemšanas:

9.1. apstiprina paziņojumu, parakstot to, un iesniedz aģentūrā:

9.1.1. elektroniski (atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu);

9.1.2. klātienē (personīgi vai ar pilnvarotas personas starpniecību);

9.1.3. pa pastu (nosūtot notariāli apliecinātu paziņojumu);

9.2. iesniedz papildu apdrošināšanas periodu un pensijas kapitālu apliecinošus dokumentus;

9.3. informē aģentūru par laikposmu, kurā tiks apstiprināts paziņojums vai iesniegti šo noteikumu 9.2.apakšpunktā minētie dokumenti, ja to nav iespējams izdarīt 20 darbdienu laikā pēc aģentūras paziņojuma saņemšanas.
10. Aģentūra mēneša laikā pēc dalībnieka iesniegto papildu apdrošināšanas periodu apliecinošo dokumentu saņemšanas izskata tos un nosūta dalībniekam precizēto paziņojumu. Dalībnieks 20 darbdienu laikā pēc precizētā paziņojuma saņemšanas to apstiprina šo noteikumu 9.1.apakšpunktā noteiktajā kārtībā.
11. Pēc paziņojuma apstiprināšanas dalībniekam nav tiesību to precizēt.
12. Ja dalībnieks šo noteikumu 9. vai 10.punktā norādītajā termiņā nav apstiprinājis aģentūras paziņojumu, aģentūra informē Eiropas Savienības institūciju par dalībnieka Latvijas valsts pensiju sistēmā uzkrātā pensijas kapitāla nodošanas procedūras apturēšanu līdz apstiprinājuma saņemšanai.
13. Aģentūra 10 darbdienu laikā pēc dalībnieka apstiprinātā paziņojuma saņemšanas nosūta Eiropas Savienības institūcijai informāciju par dalībnieka apdrošināšanas periodu ilgumu (gadi, mēneši, dienas) un nododamo pensijas kapitālu, pārrēķinātu Latvijas latos.
14. Pamatojoties uz Eiropas Savienības institūcijas atsūtīto apstiprinājumu un pieprasījumu par pensijas kapitāla pārskaitīšanu, aģentūra 20 darbdienu laikā veic maksājumu Eiropas Savienības vienotajā valūtā pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa un informē Eiropas Savienības institūciju un dalībnieku par pensijas kapitāla nodošanas datumu Eiropas Savienības pensiju shēmai, pensijas kapitāla apmēru (Latvijas latos un Eiropas Savienības vienotajā valūtā) un datumu, līdz kuram tas aprēķināts.
III. Pensijas kapitāla nodošana no Eiropas Savienības pensiju shēmas Latvijas valsts pensiju sistēmai
15. Aģentūra, pamatojoties uz Eiropas Savienības institūcijas pieprasījumu par bijušā dalībnieka pensijas kapitāla nodošanu Latvijas valsts pensiju sistēmai, 10 darbdienu laikā pēc tā saņemšanas pieņem lēmumu par bijušā dalībnieka pensijas kapitāla pārņemšanu.
16. Aģentūra 10 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas informē par to Eiropas Savienības institūciju un, ja dalībnieka pensijas kapitāls tiek pārņemts, paziņo aģentūras datus naudas saņemšanai.
17. Aģentūra pēc naudas saņemšanas nodrošina tās pārdali pa apdrošināšanas veidiem un attiecīgiem budžeta kontiem un saskaņā ar šo noteikumu 18., 19. un 20.punktu nosaka bijušā dalībnieka Latvijas valsts pensijas kapitālu, apdrošināšanas iemaksu algu un apdrošināšanas periodu.
18. Ja bijušā dalībnieka pensijas kapitāls no Latvijas valsts pensiju sistēmas ir bijis nodots Eiropas Savienības pensiju shēmai, tad no Eiropas Savienības pensiju shēmas saņemtā pensijas kapitāla:

18.1. valsts nefondētajā obligātajā pensiju shēmā ieskaita pensijas kapitālu 20 darbdienu laikā no dienas, kad saņemts pensijas kapitāls no Eiropas Savienības, tādā apmērā, kāds tas bija pārskaitīts Eiropas Savienības pensiju shēmai iepriekš reģistrētajos apdrošināšanas periodos, to aktualizējot ar apdrošināšanas iemaksu algas indeksiem, kas noteikti līdz iepriek­šējam gadam, kurā pensijas kapitālu ieskaita valsts nefondētajā obligātajā pensiju shēmā;

18.2. valsts fondēto pensiju shēmā ieskaita pensijas kapitālu tādā apmērā, kāds tas bija pārskaitīts Eiropas Savienības pensiju shēmai, 10 darbdienu laikā no bijušā dalībnieka reģistrēšanas dienas viņa izvēlētajā valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānā.
19. Atlikušo pensijas kapitālu, kas veidojas pēc šo noteikumu 18.punktā minēto darbību veikšanas, 20 darbdienu laikā sadala vienādās daļās atbilstoši Eiropas Savienības institūcijās nostrādātajam pilno mēnešu skaitam. No sadalītā kapitāla katrā mēnesī aprēķina bijušā dalībnieka vidējo apdrošināšanas iemaksu algu Eiropas Savienības institūcijā, ņemot vērā, ka šo pensijas kapitālu veido sociālās apdrošināšanas iemaksas pensijām 20 % apmērā no iemaksu objekta un sociālās apdrošināšanas iemaksas invaliditātes apdrošināšanai atbilstoši likmēm, kas noteiktas saskaņā ar sociālās apdrošināšanas iemaksas regulējošajiem normatīvajiem aktiem laikā, kad bijušais dalībnieks strādāja Eiropas Savienības institūcijā. Mēneši, kuros aprēķināts pensijas kapitāls un aprēķināta apdrošināšanas iemaksu alga, veido apdrošināšanas periodu.
20. No šo noteikumu 19.punktā aprēķinātās apdrošināšanas iemaksu algas aģentūra veic iemaksas valsts nefondētajā obligātajā pensiju shēmā (valsts pensiju speciālajā budžetā), valsts fondēto pensiju shēmā, ja bijušais dalībnieks ir pievienojies valsts fondēto pensiju shēmai, un invaliditātes, maternitātes un slimības speciālajā budžetā atbilstoši likmēm, kādas bija spēkā laikā, kad bijušais dalībnieks strādāja Eiropas Savienības institūcijā.
21. Ja bijušā dalībnieka pensijas kapitāls no Latvijas valsts pensiju sistēmas nav bijis nodots Eiropas Savienības pensiju shēmai, saņemto kapitālu sadala atbilstoši šo noteikumu 19. un 20.punktam.
22. Pensijas kapitālu, kas ieskaitīts valsts nefondētajā obligātajā pensiju shēmā saskaņā ar šo noteikumu 18.1.apakš­punktu un 20.punktu, turpmāk aktualizē, izmantojot apdrošināšanas iemaksu algas indeksus, kuri noteikti ar nākamo gadu, kas seko gadam, kurā pensijas kapitālu ieskaita valsts nefondētajā obligātajā pensiju shēmā.
23. Ja Latvijas valsts pensiju sistēmai nodod bijušā dalībnieka pensijas kapitālu, kas no Latvijas valsts pensiju sistēmas nav bijis nodots Eiropas Savienības pensiju shēmai, un šis dalībnieks nav bijis valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieks, bet saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu viņš ir obligāti pakļauts dalībai valsts fondēto pensiju shēmā, viņu iekļauj valsts fondēto pensiju shēmā. Eiropas Savienības pensiju shēmā uzkrāto pensijas kapitālu sadala atbilstoši šo noteikumu 19. un 20.punktam.
24. Aģentūra 10 darbdienu laikā pēc uzkrātā pensijas kapitāla ieskaitīšanas Latvijas valsts pensiju sistēmā informē dalībnieku par Latvijas valsts pensiju sistēmā reģistrētajiem apdrošināšanas periodiem, apdrošināšanas iemaksu algu un uzkrāto pensijas kapitālu.
25. Ja bijušais dalībnieks miris laikposmā no šo noteikumu 15.punktā minētā lēmuma pieņemšanas dienas līdz naudas saņemšanai no Eiropas Savienības, aģentūra pēc bijušā dalībnieka pensijas kapitāla saņemšanas no Eiropas Savienības pensiju shēmas to ieskaita valsts nefondētajā obligātajā pensiju shēmā atbilstoši šo noteikumu 18. un 19.punktam un ņem vērā, aprēķinot apgādnieka zaudējuma pensiju.
IV. Noslēguma jautājumi
26. Attiecībā uz tiem dalībniekiem vai bijušajiem dalībniekiem, par kuriem Eiropas Savienības institūcija informējusi aģentūru par iespējamo pensijas kapitāla nodošanu no Eiropas Savienības pensiju shēmas Latvijas valsts pensiju sistēmai vai saņemšanu no tās līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, pensijas kapitālu nodod vai saņem šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.
27. Noteikumi stājas spēkā 2009.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents I.Godmanis

Labklājības ministre I.Purne

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!