• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 10. decembra lēmums Nr. 126 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.3254/08/05/31 Par SIA "EAST-WEST TRANSIT" un MPVAS "Latvijas Nafta" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2008., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185528

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.127

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.3168/08/06/24 Par "Baltic Agro Holdings" A/S un SIA "Kemira GrowHow" apvienošanos

Vēl šajā numurā

22.12.2008., Nr. 199

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 126

Pieņemts: 10.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.126

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 10.decembrī (prot. Nr.56, 5.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.3254/08/05/31

Par SIA “EAST-WEST TRANSIT” un MPVAS “Latvijas Nafta” apvienošanos

Konkurences padome 2008.gada 3.decembrī saņēma SIA “EAST-WEST TRANSIT” saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums). Tas atbilda Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumu Nr.800 “Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos” 4.punkta prasībām, tādēļ Ziņojuma saņemšanas diena ir 2008.gada 3.decembris.

SIA “East-West Transit” (turpmāk – EWT) ir reģistrēta Komercreģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003295522, juridiskā adrese – Tirgoņu iela 11/15, Rīga.

MPVAS “Latvijas Nafta” (turpmāk – LN) ir reģistrēta Komercreģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003003174, juridiskā adrese – Lubānas iela 66, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un tās rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

EWT galvenie darbības virzieni ir auto degvielas vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība u.c. darbības saskaņā ar statūtiem. Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) izsniedzis EWT beztermiņa speciālo atļauju BM Nr.00000000159 naftas produktu mazumtirdzniecībai 33 DUS dažādos Latvijas rajonos. Trijās no tām darbība ir pārtraukta. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto EWT saistītie uzņēmumi ir SIA “EWT Osta”, SIA “EWT DUS Serviss” un SIA “EWT loģistika”.

LN dalībnieks ir bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība “Privatizācijas aģentūra”. LN galvenais darbības virziens ir auto degvielas mazumtirdzniecība u.c. darbība saskaņā ar statūtiem. VID izsniedzis LN beztermiņa speciālo atļauju BM Nr.00000000205 naftas produktu mazumtirdzniecībai “Grantskalnos”, Skrundā, Kuldīgas rajonā.

2. Apvienošanās paredz, ka EWT iegūst tiesības izmantot daļu LN piederošos aktīvus, nomājot darbojošos DUS 69 “Grants­kalnos”, Skrundā, Kuldīgas rajonā, kā arī nomājot virkni LN īpašumā esošu, bet nestrādājošu DUS:

– DUS 20 Jēkabpilī, Rīgas ielā 108,

– DUS 46 Aizkrauklē, Rūpniecības ielā 6,

– DUS 48 Daugavpils rajonā, Naujienas pagastā,

– DUS 52 Rīgas rajonā, Krimuldas pagastā, Inciemā,

– DUS 53 Jēkabpilī, Zaļā ielā 30,

– DUS 56 Rīgas rajonā, Mālpils pagastā “Upmalas”.

Bez tam EWT nomās DUS – nepabeigtas celtniecības objektu – Balvu rajonā, Kubuļu pagastā.

3. Izvērtējot Ziņojumu, Konkurences padome konstatē:

3.1. darījums atbilst Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteiktajam apvienošanās veidam – iegūt tiesības izmantot daļu cita tirgus dalībnieka aktīvus.

3.2. apvienošanās ir paziņojama, ievērojot Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikto. 2007.finanšu gadā apgrozījums Latvijas teritorijā bija:

– EWT Ls 27 919 570,

– LN apgrozījums DUS 69 bija Ls (*).

3.3. apvienošanās atbilst saīsinātās procedūras nosacījumiem, ievērojot Konkurences likuma 15.panta otrās prim daļas 1.punktu, jo EWT līdz šim nav darbojusies benzīna mazumtirdzniecības tirgū Skrundas pilsētā un tās tuvākajā apkaimē un šīs apvienošanās ietvaros viens tirgus dalībnieks nomaina citu, neveidojot koncentrāciju.

3.4. arī pārējās nedarbojošās DUS, kuras tiks iznomātas EWT, atrodas vietās, kur EWT līdz šim nav nevienas DUS un šīs apvienošanās ietvaros viens tirgus dalībnieks nomaina citu, neveidojot koncentrāciju arī potenciāli gadījumā, ja DUS uzsāks darbību.

3.5. darījuma mērķis ir veicināt LN sanācijas plāna realizāciju, kompensējot LN izdevumus par nekustamā īpašuma nodokļiem zem iznomātajām DUS.

3.6. Ziņojumā norādīts, ka tuvākajā laikā nomājamo nestrādājošo DUS attīstīšana nav paredzēta, jo LN kreditoru interesēs ieguldījumi tiks veikti vispirms tādās nomātajās DUS, kur veidojas lielāka tirgus daļa.

Ņemot vērā šīs lietas ietvaros konstatētos apstākļus, Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nesamazināsies konkurence, kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Skrundas pilsētā un tās tuvākajā apkaimē. Līdz ar to EWT plānotais darījums atbilstoši Konkurences likuma 16.panta ceturtajai daļai ir atļaujama apvienošanās.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu, 15.panta otrās prim daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome 

nolēma:

atļaut SIA “EAST-WEST TRANSIT” un MPVAS “Latvijas nafta” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “EAST-WEST TRANSIT” iegūstot tiesības izmantot daļu MPVAS “Latvijas nafta” piederošo aktīvu – nomājot degvielas uzpildes stacijas: strādājošu DUS 69 “Grantskalnos”, Skrundā, Kuldīgas rajonā, nestrādājošas DUS 20 Jēkabpilī, Rīgas ielā 108, DUS 46 Aizkrauklē, Rūpniecības ielā 6, DUS 48 Daugavpils rajonā, Naujienas pagastā, DUS 52 Rīgas rajonā, Krimuldas pagastā, Inciemā, DUS 53 Jēkabpilī, Zaļā ielā 30, DUS 56 Rīgas rajonā Mālpils pagastā “Upmalas”, kā arī nepabeigtas celtniecības objektu – Balvu rajonā, Kubuļu pagastā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!