• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 10. decembra lēmums Nr. 127 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.3168/08/06/24 Par "Baltic Agro Holdings" A/S un SIA "Kemira GrowHow" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2008., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.468

Par grozījumiem Noteikumos par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedzamo informāciju

Vēl šajā numurā

22.12.2008., Nr. 199

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 127

Pieņemts: 10.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.127

Rīgā 2008.gada 10.decembrī (prot.Nr.56, 7.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.3168/08/06/24

Par “Baltic Agro Holdings” A/S un SIA “Kemira GrowHow” apvienošanos

Konkurences padome 25.11.2008. saņēma ziņojumu par “Baltic Agro Holdings” A/S un SIA “Kemira GrowHow” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kuras rezultātā “Baltic Agro Holdings” A/S kļūs par 90% SIA “Kemira GrowHow” dalībnieku.

Konkurences padome konstatēja, ka iesniegtais Ziņojums atbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 “Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām.

Tādējādi par pilna ziņojuma saņemšanas dienu Konkurences padomē ir uzskatāms 2008.gada 25.novembris.

“Baltic Agro Holdings” A/S ir Dānijā reģistrēta komercsabiedrība, reģistrācijas Nr.29223009, juridiskā adrese: Sjellebrovej 10, Lime, DK - 8544, Morke.

SIA “Kemira GrowHow” ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.4003229974, juridiskā adrese: Lielirbes iela 32a, Rīga, LV–1046.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

Apvienošanās dalībnieki

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju “Baltic Agro Holdings” A/S ir holdinga sabiedrība, kuras darbības mērķis ir daļu turēšana un ar to saistīto darbību īstenošana saistītajās sabiedrībās. “Baltic Agro Holdings” A/S daļas pieder 20 akcionāriem, no kuriem nevienam minētajā akciju sabiedrībā nav izšķirošas ietekmes. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju “Baltic Agro Holdings” A/S nav izšķirošas ietekmes pār tirgus dalībniekiem, kas darbojas Latvijā.

2. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Kemira GrowHow” darbības veidi ir minerālmēslu, augu aizsardzības līdzekļu, sēklu un graudu tirdzniecība. SIA “Kemira GrowHow” ir izšķiroša ietekme pār SIA “Agro Stende” 99,98% daļām un a/s “Saldus labība” 95,11% akcijām.

 

Apvienošanās veids

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto: “Tirgus dalībnieku apvienošanās ir: (..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”.

“Baltic Agro Holdings” A/S un Kemira GrowHow Oyj šobrīd ir kopīga izšķiroša ietekme pār SIA “Kemira GrowHow”, jo “Baltic Agro Holdings” A/S un Kemira GrowHow Oyj katrai šobrīd pieder 50% daļu SIA “Kemira GrowHow”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju “Baltic Agro Holdings” A/S individuālu izšķirošo ietekmi iegūs, nopērkot no Kemira GrowHow Oyj 40% SIA “Kemira GrowHow” daļu.

2007.gadā Yara International ASA pārņēma Kemira GrowHow Oyj. Līdz ar to Kemira GrowHow Oyj un “Baltic Agro Holdings” A/S ir vienojušies, ka Kemira GrowHow Oyj samazinās savu daļu skaitu SIA “Kemira GrowHow” līdz 10%, paturot mazākumdalībnieka tiesības. Darījuma rezultātā “Baltic Agro Holdings” A/S kļūs par 90% SIA “Kemira GrowHow” dalībnieku.

Tādējādi minētais darījums atbilst Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteiktajam apvienošanās veidam, “Baltic Agro Holdings” A/S iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA “Kemira GrowHow”.

 

Ziņojuma iesniegšanas pienākums

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu.”

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju “Baltic Agro Holdings” A/S tieši nerada apgrozījumu Latvijā, jo “Baltic Agro Holdings” A/S apgrozījums veidojas no SIA “Kemira GrowHow” un tā saistīto uzņēmumu apgrozījuma.

Saskaņā ar SIA “Kemira GrowHow” konsolidēto gada pārskatu par 2007.gadu koncerna apgrozījums ir LVL 38 235 980. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Kemira GrowHow” , SIA “Agro Stende” un a/s “Saldus labība” apgrozījums 2007.gadā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu 9., 13. un 14.punktu un kura aprēķināšanā nav ņemts divkāršs apgrozījums par šo tirgus dalībnieku savstarpējiem darījumiem, bija LVL 38 235 980.

Tādējādi, veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu par 2007.gadu, atbilstoši Noteikumu prasībām, tas pārsniedza 25 miljonu latu slieksni. Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā paredzētais kritērijs un “Baltic Agro Holdings” A/S pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu Konkurences padomē.

 

Konkrētie tirgi un to izvērtējums

5. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma – piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Ņemot vērā minēto, ka SIA “Kemira GrowHow” darbības veidi ir minerālmēslu, augu aizsardzības līdzekļu, sēklu un graudu tirdzniecība, tad konkrētie preču tirgi lietā ir:

– minerālmēslu realizācijas tirgus;

– augu aizsardzības līdzekļu realizācijas tirgus;

– graudu (tai skaitā sēklu) realizācijas tirgus.

Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus norāda uz tirgus dalībnieku ģeogrāfisko izvietojumu, tas ir, teritoriju, kurā attiecīgie tirgus dalībnieki ir iesaistīti preču piegādē un realizācijā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktā noteikto konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Konkurences padome uzskata, ka izvērtējamā lietā konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir nosakāms kā Latvijas Republikas teritorija.

Tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu šīs lietas ietvaros kā konkrētie tirgi tiek noteikti: minerālmēslu realizācijas tirgus, augu aizsardzības līdzekļu realizācijas tirgus, graudu (tai skaitā sēklu) realizācijas tirgus Latvijas teritorijā.

Ņemot vērā to, ka “Baltic Agro Holdings” A/S un SIA “Kemira GrowHow” darbojas atšķirīgās ģeogrāfiskās teritorijās un to komercdarbības veidi ir atšķirīgi, Konkurences padome uzskata, ka konkrētā apvienošanās minerālmēslu, augu aizsardzības līdzekļu un graudu (tai skaitā sēklu) realizācijas tirgus Latvijas teritorijā neietekmēs. Minētie tirgi, kuros darbojas SIA “Kemira GrowHow”, nav ietekmētie tirgi apvienošanās kontroles noteikumu izpratnē, jo “Baltic Agro Holdings” A/S nedarbojas nevienā no šiem tirgiem Latvijā.

Iepriekš minēto apsvērumu dēļ Konkurences padome uzskata, ka lietā nav nepieciešams veikt detalizētu tirgus izpēti konkrētajos tirgos. Tā kā tiešie apvienošanās dalībnieki darbojas atšķirīgās ģeogrāfiskās teritorijās un to komercdarbības veidi nepārklājas, t.i., “Baltic Agro Holdings” A/S un SIA “Kemira GrowHow” darbojas atšķirīgās ģeogrāfiskajās teritorijās, tad saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu ģeogrāfiskā tirgus robežas lietā nav pamata paplašināt plašākās robežās nekā Latvijas Republikas teritorija.

 

Apvienošanās izvērtēšana

6. Ievērojot to, ka apvienošanās rezultātā nemainās tirgus dalībnieku skaits konkrētajos tirgos, bet mainās tikai viena tirgus dalībnieka īpašnieks, turklāt “Baltic Agro Holdings” A/S un SIA “Kemira GrowHow” nav uzskatāmas par konkurentiem, tad nevar tikt būtiski samazināta konkurence konkrētajos tirgos.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Kemira GrowHow” neplāno veikt būtiskas izmaiņas savā darbībā, tā arī turpmāk sadarbosies ar klientiem, piegādājot tiem produkciju.

Izvērtējot Ziņojumā un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis minerālmēslu, augu aizsardzības līdzekļu un graudu (tai skaitā sēklu) realizācijas tirgos Latvijas teritorijā, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence šajos konkrētajos tirgos.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome 

nolēma:

atļaut “Baltic Agro Holdings” A/S un SIA “Kemira GrowHow” apvienošanos, kas paredzēta, “Baltic Agro Holdings” A/S iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA “Kemira GrowHow”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!