• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PVN likmes paaugstināšanu medikamentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2008., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185592

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas deputātu dienestu Zemessardzē

Vēl šajā numurā

23.12.2008., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PVN likmes paaugstināšanu medikamentiem

 

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija 9.decembrī izteica bažas par iespējamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu medikamentiem, kas skartu gan maznodrošinātos iedzīvotājus, gan palielinātu ārstniecības iestāžu izdevumus.

Vienlaikus deputāti bija vienisprātis, ka krīzes apstākļos atkārtoti jāskata jautājums par nodokļa palielināšanu akcīzes precēm, īpaši alkoholam un tabakai. Šādu iniciatīvu izrādījis arī veselības ministrs Ivars Eglītis.

Deputāti sēdē noskaidroja, ka PVN likmes paaugstināšana negatīvi atsauk­tos uz veselības budžeta izdevumiem, jo būtisku medikamentu daļu kompensē valsts. Ja ieņēmumus no palielinātās PVN likmes nenovirza veselības budžetā, tad tas pasliktinātu situāciju veselības aprūpē, norādīja apakškomisijas deputāti.

Ārstniecības iestāžu pārstāvji informēja, ka slimnīcas par medikamentiem tērē 10–15 procentus no sava budžeta, un līdz ar PVN paaugstināšanu zālēm pie esošā budžeta nāktos samazināt pacientiem sniegto pakalpojumu apjomu.

Lai taupītu līdzekļus, Latvijas Ārstu biedrība rosināja veselības aprūpes sistēmā pāriet uz tāmes finansēšanu. Tas nozīmētu atteikties no pašreizējās birokrātiskās sistēmas, kurā ārstniecības iestādes no valsts saņem samaksu par padarīto darbu.

Savukārt Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktors Reinis Joksts norādīja, ka veselības nozarē budžeta taupības nolūkos nāksies pieņemt nepopulārus un radikālus lēmumus, piemēram, samazināt valsts apmaksājamo pakalpojumu grozu. Cita iespēja ir samazināt diennakts palīdzību atsevišķās reģionālajās daudzprofilu slimnīcās, jo daudzās no tām jau patlaban trūkst speciālistu, kas varētu nodrošināt diennakts dežūru.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!