• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju Latvijas muzeju nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2008., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas lēmums

Par Agiju Kudrēviču

Vēl šajā numurā

23.12.2008., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju Latvijas muzeju nozarē

 

Latvijas muzejiem jāattīstās par mūsdienīgiem kultūras centriem, kas inovatīvā un interaktīvā veidā parāda vēstures vērtības, tiekoties ar atbildīgajām amatpersonām, 10.decembrī uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

“Muzeju nakts Latvijā ar katru gadu pulcē aizvien vairāk cilvēku. Šogad apmeklētāju skaits sasniedza pat ceturtdaļu miljona. Tas liecina, ka netradicionāla pieeja un radošas idejas ārkārtīgi piesaista cilvēkus. Muzejiem plašāk jāizmanto šī iespēja jauno paaudzi ar mūsdienīgām metodēm izglītot un audzināt,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

Pārrunājot situāciju Latvijas muzeju nozarē, Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa deputātus informēja, ka Ministru kabineta lēmums kultūras jomas finansējumu 2009.gadā samazināt par 11 miljoniem skars arī daudzus muzejus. KM izvērtēs iespējas muzejus apvienot, tādā veidā ietaupot administratīvos resursus.

Atsevišķu muzeju apvienošanās jau ir attaisnojusies gan no līdzekļu ietaupīšanas, gan veiksmīgākas muzeju darbības viedokļa, norādīja amatpersonas. Piemēram, Cēsīs veiksmīgi darbojas aģentūra, kas apvieno vairākas kultūras un tūrisma iestādes. Aģentūra ir realizējusi Cēsu pils atjaunošanas projektus. Darbojoties atsevišķi, muzejam tas nebūtu pa spēkam, norādīja Muzeju valsts pārvaldes vadītājs Jānis Garjāns.

Speciālisti apliecināja, ka līdzšinējā pieredze tiešām parāda, ka muzeju darbības modernizēšana palielina gan apmeklētāju skaitu, gan muzeju pašu ieņēmumus. Tāpēc aizvien vairāk tiek domāts par to, lai muzeji būtu gan fiziski, gan intelektuāli pieejamāki. Piesaistot Eiropas Savienības fondu finansējumu, Latvijas muzeju krājumi tiek digitalizēti un tos varēs atrast un iepazīt internetā.

Pēc Muzeju valsts pārvaldes datiem, 2007.gadā Latvijā darbojas 128 muzeji. Vidēji gadā muzeji piedāvā 200 ekspozīcijas, 800 izstādes un 150 publikācijas. Gadu no gada turpina pieaugt kopējais muzeju apmeklētāju skaits. 2000.gadā muzejus apmeklēja 1,5 miljoni, savukārt 2007.gadā jau gandrīz 2,2 miljoni interesentu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!