• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2008. gada 12. decembra likums "Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2008., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.814

Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts pamatbudžeta apakšprogrammas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"

Vēl šajā numurā

23.12.2008., Nr. 200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 12.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā

1.pants. Likuma mērķis ir ierobežot visu valsts un pašvaldību institūciju izdevumus amatpersonu (darbinieku) atlīdzībai.

2.pants. Likums attiecas uz šādām valsts un pašvaldību institūcijām: tiešās pārvaldes iestādēm (arī valsts aģentūrām), Ministru kabinetu (arī Valsts kanceleju), Valsts prezidenta kanceleju, Valsts kontroli, Centrālo zemes komisiju, Centrālo vēlēšanu komisiju, tiesībsargu un Tiesībsarga biroju, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, prokuratūru, tiesām (arī tiesnešiem), pastarpinātās pārvaldes iestādēm un atvasinātām publiskām personām (arī vietējām un rajonu pašvaldībām, publiskiem nodibinājumiem, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un Nacionālo radio un televīzijas padomi) un valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībām. Šis likums neattiecas uz Latvijas Banku.

3.pants. Par valsts vai pašvaldības institūcijas amatpersonām (darbiniekiem) šā likuma izpratnē uzskatāmas personas, kuras ir nodarbinātas šā likuma 2.pantā minētajās institūcijās, pamatojoties uz darba līgumu, pilda valsts dienestu, ir ievēlētas amatā vai citādi pilda noteiktus amata pienākumus valsts vai pašvaldības institūcijā.

4.pants. (1) Valsts un pašvaldību institūcijas, kurām pieejamo finansējumu atlīdzības izmaksai nosaka saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 2009.gadam”, samazina amatpersonu (darbinieku) atlīdzības izmaksai finansējuma apjomu par 15 procentiem no kopējā institūcijai 2009.gadā šim pašam mērķim noteiktā vai plānotā finansējuma apjoma.

(2) Valsts un pašvaldību institūcijas, kurām pieejamo finansējumu atlīdzības izmaksai nenosaka saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 2009.gadam”, ne vēlāk kā līdz 2009.gada 1.martam, grozot vai pieņemot 2009.gada budžetu, 2009.gada atlīdzības izmaksai paredzētā finansējuma apjomu samazina par 15 procentiem no kopējā institūcijai 2009.gadā šim pašam mērķim noteiktā vai plānotā finansējuma apjoma, līdz 2009.gada 1.martam iesniedzot attiecīgu apliecinājumu Finanšu ministrijai.

(3) Ja valsts vai pašvaldības institūcijai no valsts budžeta saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir piešķirts finansējums atlīdzības izmaksai un šis finansējums ir samazināts atbilstoši šā panta pirmajai daļai, attiecīgā valsts vai pašvaldības institūcija piešķirtajam finansējumam nepiemēro šā panta otro daļu.

5.pants. (1) Lai nodrošinātu likumā “Par valsts budžetu 2009.gadam” un šā likuma 4.pantā minēto kopējās atlīdzības samazinājumu, 2009.gadā valsts vai pašvaldības institūcijās tiek veikti šā panta otrajā un trešajā daļā minētie pasākumi.

(2) Valsts vai pašvaldības institūcijā:

1) netiek izmaksātas prēmijas, naudas balvas;

2) netiek izmaksāts atvaļinājuma pabalsts par 2009.gada atvaļinājumu;

3) ar šā likuma spēkā stāšanos netiek slēgti vadības līgumi un noslēgtie vadības līgumi uzskatāmi par izbeigtiem.

(3) Valsts vai pašvaldības institūcijā tiek noteikts apmēra ierobežojums šādiem normatīvajos aktos paredzētajiem pabalstiem:

1) pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā ir divu mēnešalgu (darba algu) apmērā par katru bērnu, bet ne vairāk kā 1000 latu par katru bērnu;

2) pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi ir mēnešalgas (darba algas) apmērā, bet ne vairāk kā 1000 latu.

6.pants. Amatpersonai (darbiniekam) nosaka piemaksu ne vairāk kā 20 procentu apmērā no šīs amatpersonas (darbinieka) mēnešalgas (darba algas) par prombūtnē esošas amatpersonas (darbinieka) pienākumu pildīšanu uz laiku, kas nav ilgāks par diviem mēnešiem viena gada laikā.

7.pants. (1) Ja šā likuma 5.pantā minēto un citu pasākumu rezultātā netiek nodrošināts šā likuma 4.pantā minētais kopējais amatpersonu (darbinieku) atlīdzības izmaksai paredzētā finansējuma samazinājums, valsts vai pašvaldības institūcija veic attiecīgus pasākumus šā likuma mērķa sasniegšanai [amatpersonu (darbinieku) skaita samazināšana, darba līguma grozīšana, institūcijas funkciju pārskatīšana u.c.].

(2) Ja visu pasākumu rezultātā netiek nodrošināts šā likuma 4.pantā minētais kopējais amatpersonu (darbinieku) atlīdzības izmaksai paredzētā finansējuma samazinājums, valsts vai pašvaldības institūcija sniedz atbildīgajai institūcijai attiecīgus priekšlikumus (finansējuma pārdale, iestāžu reorganizācija, atalgojuma sistēmas pārskatīšana utt.).

8.pants. Piemērojot šā likuma 7.pantu, amatpersonai (darbiniekam) saglabājama mēnešalga (darba alga), kas nav mazāka par divkāršu minimālās mēneša darba algas apmēru.

9.pants. Ja saskaņā ar šā likuma 7.pantu un atbilstoši citiem normatīvajiem aktiem amatpersonas (darbinieka) alga tikusi samazināta, valsts vai pašvaldības institūcija 2009.gadā ir tiesīga samazināto algu pārskatīt, ja ir pieejami tam nepieciešamie finanšu līdzekļi un tas nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem un vienlīdzības principu. 

Pārejas noteikumi

1. Šā likuma 5.panta trešās daļas 1.apakš­punkts neattiecas uz gadījumiem, kad bērns piedzimis 306 dienu laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.

2. Šā likuma 5.panta trešās daļas 2.apakš­punktā noteikto pabalstu izmaksā, ja nāves gadījums iestājies pēc šā likuma spēkā stāšanās.

3. Ministru kabinets līdz 2009.gada 1.jūnijam iesniedz Saeimai izskatīšanai likumprojektu par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības sistēmu.

Likums stājas spēkā 2009.gada 1.janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 2008.gada 12.decembrī.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2008.gada 23.decembrī

 

Redakcijas piebilde: likums stājas spēkā ar 2009.gada 1.janvāri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!