• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 10. decembra lēmums Nr. 128 "Par lietas neierosināšanu Par SIA "TV3 Latvia" 12.11.2008. iesniegumu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2008., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185682

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.129

Par lietas neierosināšanu
Par SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" 13.11.2008. iesniegumu Nr.12/08

Vēl šajā numurā

23.12.2008., Nr. 200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 128

Pieņemts: 10.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.128

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 10.decembrī (prot. Nr.56, 8.§)

Par lietas neierosināšanu

 

Par SIA “TV3 Latvia” 12.11.2008. iesniegumu


 

Konkurences padome 2008.gada 12.novembrī saņēma SIA “TV3 Latvia” 2008.gada 12.novembra iesniegumu Nr.2/08-176 “Pieteikums par Konkurences likuma 11.panta ģenerālklauzulas un 1.daļas 7.punkta, 13.panta 1.punkta un 18.panta 3.daļas 3.punkta pārkāpumiem SIA “BALTKOM TV”, SIA “IZZI”, SIA “TELEVIDEOTĪKLS” darbībās” (turpmāk tekstā – Iesniegums).

Iesniegumā tika norādīts, ka SIA “TV3 Latvia” ir starptautiskās mediju grupas “Modern Times Group” (turpmāk tekstā – MTG) uzņēmums. MTG ir starptautisks izklaides raidorganizācijas koncerns, kura galvenā darbības joma ir televīzija. MTG raida bezmaksas televīzijas kanālus un maksas kanālus 24 Eiropas valstīs. SIA “TV3 Latvia” nodrošina saturu tādām programmām kā “TV3”, “TV6”. Kanāla “3+” saturu veido “VIASAT AB”, kuras pārstāvis Latvijas teritorijā ir SIA “TV3 Latvia”.

Pēc darbības uzsākšanas Latvijā SIA “TV3 Latvia” noslēdza līgumu par “TV3” programmas retranslāciju ar Latvijas Kabeļu televīzijas tīklu asociāciju (turpmāk tekstā – KTTA). Saskaņā ar minēto līgumu KTTA apņēmās nodrošināt “TV3” programmas retranslēšanu KTTA biedru (operatoru) pārvaldījumā esošajos kabeļtelevīzijas tīklos Latvijas Republikas teritorijā.

2008.gadā SIA “TV3 Latvia” nolēma noslēgt līgumus par “TV3” programmas retranslāciju ar visiem Latvijas kanāla retranslētājiem. Līdz ar to SIA “TV3 Latvia” aicināja Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas biedrus noslēgt licences līgumu ar SIA “TV3 Latvia” par “TV3” programmas retranslāciju, tāpat arī SIA “TV3 Latvia” atsevišķi notika sarunas ar vairākiem kabeļtelevīzijas operatoriem. Iesniegumā ir norādīts, ka no Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas, kā arī no kabeļtelevīzijas operatoriem (piemēram, SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI”, SIA “TELEVIDEOTĪKLS”) SIA “TV3 Latvia” ir saņēmusi atteikumu noslēgt licences līgumu par “TV3” programmas retranslāciju.

Iesniegumā norādīts, ka SIA “TV3 Latvia” stratēģija attiecībā uz licences līgumu noslēgšanu paredzēja, ka “TV3” programmu uz vienu gadu licences līguma pusēm būs tiesības retranslēt bez maksas, savukārt pēc līguma termiņa beigām tiks piemērota noteikta licences maksa, atkarībā no vienošanās ar kabeļtelevīzijas operatoriem. SIA “TV3 Latvia” uzsver, ka maksas noteikšana par televīzijas programmu satura veidošanu nav aizliegta.

Īstenojot stratēģijas maiņu attiecībā uz “TV3” programmas retranslācijas tiesību piešķiršanu, SIA “TV3 Latvia” norāda, ka tai ir jānodrošina licences līgumu noslēgšana atbilstoši Radio un televīzijas likuma prasībām. Tāpat, ņemot vērā to, ka šobrīd “TV3” programma ir uz reklāmas ienākumiem balstīta programma, SIA “TV3 Latvia” norāda, ka tai ir jānodrošina pēc iespējas lielāka skatītāju auditorija. Līdz ar to SIA “TV3 Latvia” ir svarīgi, lai laikā, kamēr uzņēmums vienosies ar retranslētājiem par licences līgumu noslēgšanu, netiktu pārtraukta šobrīd notiekošā “TV3” programmas retranslēšana, lai arī tā notiek bez likumiska pamata.

Tomēr SIA “TV3 Latvia” sarunu rezultātā ar SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI”, SIA “TELEVIDEOTĪKLS” iepriekš minētās komercsabiedrības veica darbības, kuras SIA “TV3 Latvia” ieskatā ir uzskatāmas par Konkurences likuma pārkāpumiem:

1) Iesniegumā tika norādīts, ka SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “IZZI” 2008.gada 31.oktobrī publicētie paziņojumi par to, ka SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “IZZI” uzskata, ka “TV3” programma ir ētera televīzijas kanāls, par kura retranslēšanu kabeļtelevīzijas operatoriem nevar pieprasīt samaksu, ir saskaņotas darbības, kas vērstas pret SIA “TV3 Latvia”, lai panāktu, ka SIA “TV3 Latvia” nevar noslēgt licences līgumus ar minētajiem kabeļtelevīzijas operatoriem.

Tāpat SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” 2008.gada 4.novembrī vienlaicīgi pārtrauca “TV3” programmas retranslāciju. Turklāt paziņojums, kas tika redzams programmas skatītājiem, SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” bija identisks: “ “TV3” programmas retranslēšanu esam spiesti pārtraukt, jo “TV3 Latvia” nepiekrīt programmas bezmaksas raidīšanai kabeļtīklos. Darīsim visu, lai tuvākajā laikā atkal varētu piedāvāt Jums “TV3” bez papildus maksas! Jūsu viedokli par “TV3” kā maksas kanālu aicinām paust “TV3 Latvia” pa tālruni 67629366, tv3@tv3.lv. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām”.

Iesniegumā norādīts, ka iepriekš minēto kabeļtelevīzijas operatoru darbību rezultātā SIA “TV3 Latvia” tiek apgrūtinātas iespējas vienoties ar pārējiem “TV3” programmas retranslētājiem par licences līguma noslēgšanu programmas retranslācijai. SIA “TV3 Latvia” uzskata, ka kabeļtelevīzijas operatoru darbības norāda uz vienotu mērķi – nepieļaut raidorganizācijai noslēgt licences līgumus par “TV3” programmas retranslāciju un tādējādi apgrūtināt “TV3” programmas izplatīšanu gala skatītājiem. Pēc SIA “TV3 Latvia” ieskata iepriekš minētā uzvedība liecina par saskaņotām darbībām starp uzņēmumiem, kas vērstas uz konkurences ierobežošanu televīzijas programmu izplatīšanas tirgū, kuru dēļ konkrēts tirgus dalībnieks – SIA “TV3 Latvia” – var būt spiests pārtraukt sniegt “TV3” programmas izplatīšanas pakalpojumus; tāpat arī pēc SIA “TV3 Latvia” ieskata šī uzvedība ir vērsta uz to, lai ierobežotu iespējas īstenot raidorganizācijas stratēģiju attiecībā uz televīzijas programmu retranslācijas licencēšanas ieviešanu par maksu.

Līdz ar to SIA “TV3 Latvia” lūdz Konkurences padomi izvērtēt Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas ģenerālklauzulas un 7.punkta pārkāpumu SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” darbībās.

2) SIA “TV3 Latvia” savā Iesniegumā norādīja, ka SIA “Baltkom TV SIA” ir kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējs ar lielu ietekmi tirgū, kur minētos pakalpojumus saņem gala patērētājs. SIA “Baltkom TV SIA” ir arī liela tirgus vara attiecībās ar SIA “TV3 Latvia”. Līdz ar to SIA “TV3 Latvia” uzskata, ka SIA “Baltkom TV SIA” atrodas dominējošā stāvoklī televīzijas programmu raidīšanas ar kabeļtelevīzijas tīkliem publiskai uztveršanai pakalpojuma sniegšanas tirgū Rīgas pilsētas teritorijā. SIA “TV3 Latvia” uzskata, ka SIA “Baltkom TV SIA” darbības, atsakoties vienoties par “TV3” programmas retranslāciju ar SIA “TV3 Latvia”, kā arī pārtraucot līdz šim veiktās retranslācijas darbības, kvalificējamas kā atteikums sniegt pakalpojumu no dominējošā stāvoklī esošā tirgus dalībnieka puses. Iesniegumā norādīts, ka SIA “Baltkom TV SIA” infrastruktūra ir būtiska “TV3” programmas retranslēšanā. Attiecīgi, SIA “Baltkom TV SIA”, atsakoties vienoties par “TV3” programmas retranslēšanu, kā arī pārtraucot šīs programmas retranslēšanu, tiek negatīvi ietekmēta ne tikai SIA “TV3 Latvia”, bet arī gala patērētāji.

SIA “TV3 Latvia” norāda, ka šajā gadījumā SIA “Baltkom TV SIA” apgalvojumi, ka tas cīnās par patērētāju interesēm, nav objektīvs iemesls “TV3” programmas retranslācijas pārtraukšanai. Līdz ar to SIA “TV3 Latvia” lūdz Konkurences padomi izvērtēt Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 1.punkta pārkāpumu SIA “Baltkom TV SIA” darbībās.

3) Iesniegumā tika ietverta norāde uz Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 3.punkta pārkāpumu SIA “Baltkom TV SIA” darbībās, kas izpaudās šādi: 2008.gada 4.novembrī SIA “Baltkom TV SIA” saviem abonentiem un masu informācijas līdzekļos izplatīja informāciju un ziņas, kas neatbilst patiesībai:

– “(..) “TV3” programmas retranslēšanu esam spiesti pārtraukt, jo “TV3 Latvia” nepiekrīt programmas bezmaksas raidīšanai kabeļtīklos. Darīsim visu, lai tuvākajā laikā atkal varētu piedāvāt Jums “TV3” bez papildus maksas! Jūsu viedokli par “TV3” kā maksas kanālu aicinām paust “TV3 Latvia” pa tālruni (..). Atvainojamies par sagādātajām neērtībām”;

– “Telekomunikāciju uzņēmums Balt­kom šodien saņēma “TV3 Latvia” atbildi uz aicinājumu piekrist programmas bezmaksas retranslācijai un šonakt plkst.24.00 tiks atsākta “TV3” retranslācija kabeļtelevīzijas un digitālās televīzijas tīklos. No rītdienas “TV3” programma būs skatāma arī Digitālajā virszemes televīzijā (DVT)”;

– “Tā kā “TV3 Latvia” kabeļtelevīzijas operatoriem apstiprina, ka “TV3” raidīšana arī turpmāk būs bezmaksas, Baltkom ir gandarīts par to, ka kabeļtelevīziju klienti netiks diskriminēti un viņiem nebūs jāpiemaksā par to programmu uztveršanu, kas citiem skatītājiem ir pieejamas brīvā ētera apraidē”;

– ““TV3 Latvia” ir strauji mainījuši savu nostāju un atteikušies no domas prasīt samaksu par kanāla retranslēšanu. (..) Situācijas atrisinājums liecina, ka tikai šādi – ar plašu publisku rezonansi – bija iespējams nodrošināt to, lai Baltkom skatītājiem par “TV3” skatīšanos nebūtu jāpiemaksā”.

SIA “TV3 Latvia” norāda, ka iepriekš minētās ziņas ir nepatiesas šādu iemeslu dēļ:

1) SIA “TV3 Latvia” nav aizliedzis SIA “Baltkom TV SIA” retranslēt “TV3” programmu, kā arī nav veicis nekādas darbības, lai atslēgtu programmas “TV3” signāla padevi SIA “Baltkom TV SIA” klientiem;

2) SIA “TV3 Latvia” prasība un mērķis nav bijis tūlīt pieprasīt samaksu no skatītājiem par programmu “TV3”, bet gan noslēgt licences līgumu ar SIA “Baltkom TV SIA”, nodrošinot savas likumā paredzētās tiesības un darbības atbilstību attiecīgajām Radio un televīzijas likuma tiesību normām;

3) Pretēji SIA “Baltkom TV SIA” paziņojumam nekāda vienošanās starp pusēm joprojām nav panākta, turklāt SIA “TV3 Latvia” nav savā vēstulē sniegusi nekādu informāciju par saviem turpmākajiem plāniem vai darbībām;

4) Pretēji SIA “Baltkom TV SIA” paziņojumam SIA “TV3 Latvia” nav mainījusi savu nostāju un joprojām uztur savu prasību noslēgt licences līgumu par programmas “TV3” retranslāciju.

SIA “TV3 Latvia” ieskatā minēto SIA “Baltkom TV SIA” darbību rezultātā tiek samazināta programmas “TV3” konkurence ar citām televīzijas programmām, turklāt skatītājiem ir radīts negatīvs iespaids par SIA “TV3 Latvia” kā programmas satura veidotāju. SIA “TV3 Latvia” 2008.gada 7.novembrī vērsās pie SIA “Baltkom TV SIA”, prasot minētās ziņas atsaukt līdz 2008.gada 10.novembrim. Tomēr SIA “TV3 Latvia” norāda, ka šo ziņu atsaukšana, pat ja SIA “Baltkom TV SIA” to veiks, nav pietiekama, lai atjaunotu SIA “TV3 Latvia” reputāciju un skatītāju sākotnējo viedokli par uzņēmumu kā programmas veidotāju. Līdz ar to SIA “TV3 Latvia” lūdz Konkurences padomi izvērtēt Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 3.punkta pārkāpumu SIA “Baltkom TV SIA” darbībās.

“TV3 Latvia” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40103065880, juridiskā adrese ir Maskavas iela 322, Rīga.

“Baltkom TV SIA” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003005264, juridiskā adrese ir Vecpilsētas iela 19, Rīga.

“IZZI” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003215809, juridiskā adrese ir Ieriķu iela 67a, Rīga.

“TELEVIDEOTĪKLS” ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003069941, juridiskā adrese ir Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris 1, Rīga.

Izvērtējot Iesniegumā ietverto, kā arī papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Konkrētais tirgus

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu “konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu”. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu “konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības”. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu “konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām”.

1.1. Konkrētās preces tirgus

Saskaņā ar Iesniegumā norādīto SIA “Baltkom TV SIA” darbojas televīzijas programmu raidīšanas ar kabeļtelevīzijas tīkliem publiskai uztveršanai pakalpojuma sniegšanas tirgū.

Saskaņā ar Radio un televīzijas likuma 2.panta 8.punktu “raidīšana – ir programmu sākotnējā izplatīšana publiskai uztveršanai ar (..) kabeļu tīklu (..) palīdzību atklātā vai kodētā veidā, lietojot radiofrekvenču spektra daļu starptautiskajos standartos noteiktās frekvencēs (radio) un kanālos (televīzija) (..)”. Savukārt saskaņā ar Radio un televīzijas likuma 2.panta 12.punktu “retranslācija ir Latvijā vai ārvalstīs izplatītās programmas uztveršana un tūlītēja pilnīga vai daļēja izplatīšana, neizdarot programmā vai raidījuma saturā nekādus grozījumus. Par satura grozījumiem nav uzskatāma programmas vai raidījuma tulkošana (dublējot vai subtitrējot), ja tā izdarīta ar programmas tiesību turētāja piekrišanu”.

Ņemot vērā Iesniegumā ietverto informāciju, Konkurences padome secina, ka SIA “Baltkom TV SIA” nenodarbojas ar “TV3” programmas sākotnējo izplatīšanu. Arī SIA “TV3 Latvia” Iesniegumā vairākkārt ir norādījusi, ka uzņēmums vēlas panākt retranslācijas (licences) līgumu noslēgšanu ar kabeļtelevīzijas operatoriem par tiesībām retranslēt “TV3” programmu. Līdz ar to secināms, ka SIA “Baltkom TV SIA”, sniedzot kabeļtelevīzijas pakalpojumus, nodrošina televīzijas programmu (t.sk. arī “TV3” programmas) retranslāciju.

Konkurences padome savā 2005.gada 23.septembra lēmumā lietā Nr.463/05/10/2 “Par SIA “Baltkom TV SIA” 20.05.2005. ziņojumu “Par tirgus dalībnieku apvienošanos””, vērtējot situāciju no gala patērētāja viedokļa, konstatēja, ka konkrētais tirgus ir kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniegšanas tirgus, nenošķirot, vai pārraides forma ir analoga vai digitāla. Līdzīgi Eiropas Komisijas lēmumā lietā IV/M.993 Bertelsmann/Kirch/Premiere1 norādīja, ka maksas televīziju nevar iedalīt digitālās un analogās maksas televīzijas tīklos, līdz ar to nav nepieciešams nošķirt digitālās un analogās kabeļtelevīzijas tirgus.

Savukārt, vērtējot tirgus definīciju attiecībās starp kabeļtelevīzijas operatoru un raidorganizāciju, Konkurences padome secina, ka konkrētais tirgus ir televīzijas programmu retranslācijas tirgus, izmantojot kabeļtīklu.

1.2. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus

SIA “TV3 Latvia” norāda, ka ģeogrāfiskais tirgus ir to Latvijas pilsētu teritorijas, kurās SIA “Baltkom TV SIA” sniedz kabeļtelevīzijas pakalpojumus.

Arī Konkurences padome savā 2005.gada 23.septembra lēmumā lietā Nr.463/05/10/22 ir norādījusi, ka ģeogrāfiskais tirgus no pieprasījuma un piedāvājuma puses attiecībā uz gala patērētājiem iedalāms pilsētu teritorijās, pieļaujot iespēju noteikt šaurākas konkrētā ģeogrāfiskā tirgus robežas, piemēram, atsevišķs Rīgas pilsētas mikrorajons. Argumenti, kas ļauj noteikt šaurākas konkrētā ģeogrāfiskā tirgus teritorijas jeb apakštirgus, ir saistīti ar faktu, ka komercsabiedrības kabeļtelevīzijas pakalpojumu tirgū konkurē tikai tajos ģeogrāfiskajos tirgos, kur pārklājas to kabeļtīkli.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus šīs lietas ietvaros ir Latvijas pilsētu teritorijas.

Līdz ar to Konkrētais tirgus šīs lietas ietvaros ir televīzijas programmu retranslācijas tirgus Latvijas pilsētu teritorijās, izmantojot kabeļtīklu.

2. Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas ģenerālklauzulas un 7.punktā noteiktā aizlieguma iespējamais pārkāpums

Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas ģenerālklauzula un 7.punkts nosaka, ka “ir aizliegtas un kopš noslēgšanas brīža spēkā neesošas tirgus dalībnieku vienošanās, kuru mērķis vai sekas ir konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana Latvijas teritorijā, to skaitā vienošanās par (..) 7) darbībām (bezdarbību), kuru dēļ cits tirgus dalībnieks ir spiests atstāt kādu konkrēto tirgu vai tiek apgrūtināta potenciāla tirgus dalībnieka iekļūšana kādā konkrētajā tirgū”.

Iesniegumā ir norādīts, ka SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” darbībās, iespējams, saskatāms Konkurences likuma 11.panta aizlieguma pārkāpums, veicot saskaņotas darbības savās publikācijās masu informācijas līdzekļos, kā arī 2008.gada 4.novembrī pārtraucot “TV3” programmas retranslāciju SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” kabeļtelevīzijas tīklos.

Konkurences padome norāda, ka saskaņotas darbības jēdziens attiecas uz tirgus dalībnieku koordinācijas formu, kas, nebūdama ietverta līguma formā, apzināti, apdraudot konkurenci, satur tirgus dalībnieku praktisku kooperāciju, kas savukārt noved pie normālai tirgus situācijai neatbilstošiem konkurences apstākļiem. Lai darbību uzskatītu par saskaņotu, tirgus dalībnieku rīcībai jābūt ne vien saskaņotai, bet arī apzinātai.3 Izšķiroša ir tāda uzņēmumu darbību koordinācija ar savstarpējas informācijas apmaiņu vai saskaņošanu, kas izslēdz konkurences risku un kas patērētājiem vairs nepiedāvā konkurencei atbilstošus tirgus noteikumus.

Saskaņotas darbības ir jānorobežo no tā sauktās “paralēlās uzvedības”. Lai gan paralēla uzvedība (darbība, kad vismaz divi vai vairāki neatkarīgi tirgus dalībnieki vienlaicīgi tirgū izdara vienādas darbības, un galvenokārt šādas darbības ir attiecināmas uz vienlaicīgu vai sekojošu cenu paaugstināšanu) var liecināt par saskaņotu darbību esamību, saskaņotu darbību gadījumā runa ir par iepriekšēju saskaņošanu starp tirgus dalībniekiem ar informācijas apmaiņas palīdzību vai koordināciju. Paralēlā uzvedība saskaņā ar Konkurences likuma 11.panta noteikumiem nav aizliegta.

Veicot Iesniegumā aprakstītas darbības, SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” uzvedība bija caurskatāma un pieejama gan pārējiem kabeļtelevīzijas operatoriem, gan gala patērētājiem. Tāpat minētās darbības nebija saistītas ar kabeļtelevīzijas operatoru darbībām kādā konkrētajā tirgū, ar kurām var tikt deformēta konkurence vai varētu pastāvēt draudi SIA “TV3 Latvia” darbībai televīzijas programmu izplatīšanas tirgū. Turklāt saskaņā ar publiski pieejamo informāciju4 2008.gada 1.decembrī Latvijas kabeļtelevīzijas un digitālās televīzijas operatori SIA “IZZI”, SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “Lattelecom” un Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija, kas pārstāv 25 kabeļtelevīzijas operatorus, iesniedza SIA “TV3 Latvia” kopīgi parakstītu vēstuli, kurā uzsvērta vajadzība ievērot vienlīdzīgus izplatīšanas nosacījumus “TV3” programmai visos elektronisko sakaru tīklos.

Konkurences padome neizslēdz, ka darbības, kas saistītas ar “TV3” programmas retranslācijas pārtraukšanu 2008.gada 4.novembrī, varētu būt SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” savstarpēji koordinētas, taču tām Konkurences padomes ieskatā nav saimnieciska rakstura.

Saskaņā ar Autortiesību likuma 47.panta pirmo daļu “blakustiesības ir (..) raidorganizāciju tiesības”. Autortiesību likuma 53.pants nosaka raidorganizāciju tiesības, t.sk., “2) pārraidīt programmu nesošus signālus un jebkuras citas raidorganizācijas, kabeļoperatora vai cita izplatītāja palīdzību; (..) 4) retranslēt raidījumu pa kabeļiem”. Saskaņā ar Autortiesību likuma 53.panta otro daļu “par atļauju izmantot raidījumus un par to izmantošanu šā panta pirmajā daļā norādītajos gadījumos raidorganizācija saņem atlīdzību”. Tāpat Autortiesību likums nosaka kārtību, kādā tiek piešķirtas tiesības izmantot autortiesību vai blakustiesību objektu, nosaka autortiesību un blakustiesību aizsardzības iespējas, t.sk., paredzot tiesības civiltiesiskā kārtā prasīt zaudējumu atlīdzību no personām, kas pārkāpj autortiesību un blakustiesību subjektu ar likumu noteiktās tiesības.

Ņemot vērā to, ka licences līgums starp SIA “TV3 Latvia” un attiecīgiem kabeļtelevīzijas operatoriem – SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI”, SIA “TELEVIDEOTĪKLS” un citiem operatoriem – nebija noslēgts, “TV3” programmas retranslācija bija nelikumīga. Līdz ar to Konkurences padome uzskata, ka SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” rīcības koordinācija, pārtraucot “TV3” programmas retranslāciju, attiecas uz savu kā tirgus dalībnieku, kuri darbojas vienā konkrētajā tirgū un saskaras ar jaunu tiesisko situāciju, normatīvajiem aktiem atbilstošu rīcības kopīgu īstenošanu. Līdz ar to Iesniegumā aprakstītās darbības nesatur Konkurences likuma sastāva pazīmes.

Radio un televīzijas likuma noteikumi paredz kabeļtelevīzijas operatoriem pienākumu iesniegt attiecīgās raidorganizācijas programmas izmantošanas atļauju (licences līgumu), lai izsniegtu retranslācijas atļauju (31.panta pirmā daļa).

Ņemot vērā minēto, Konkurences padome secina, ka Autortiesību likums un Radio un televīzijas likums aizsargā raidorganizāciju tiesības attiecībā uz to veidoto programmu pretlikumīgu izmantošanu. Līdz ar to kabeļtelevīzijas operatoru darbības, izsakot masu informācijas līdzekļos savu viedokli par situāciju, kas saistīta ar “TV3” programmas retranslāciju, nevar ietekmēt SIA “TV3 Latvia” tiesības prasīt licences līgumu noslēgšanu vai samaksas noteikšanu par “TV3” kanāla retranslāciju.

Līdz ar to Konkurences padome secina, ka SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI” un SIA “TELEVIDEOTĪKLS” darbībās nav saskatāmas Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas ģenerālklauzulā un 7.punktā ietvertā aizlieguma pārkāpuma pazīmes, līdz ar to nepastāv pietiekams pamats lietas ierosināšanai.

3. Konkurences likuma 13.pantā pirmās daļas 1.punktā noteiktā aizlieguma iespējamais pārkāpums

Konkurences likuma 13.panta pirmā daļa nosaka, ka “jebkuram tirgus dalībniekam, kas atrodas dominējošā stāvoklī, ir aizliegts jebkādā veidā ļaunprātīgi to izmantot Latvijas teritorijā. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpausties arī kā: 1) atteikšanās slēgt darījumu ar citu tirgus dalībnieku vai grozīt darījuma noteikumus bez objektīvi attaisnojoša iemesla, tajā skaitā netaisnīga un nepamatota atteikšanās piegādāt preces vai sniegt pakalpojumus (..)”.

Konkurences padome norāda, ka, lai aprēķinātu tirgus dalībnieka tirgus daļu gan kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniegšanas tirgū, gan televīzijas programmu retranslācijas tirgū, izmantojot kabeļtīklu, ir izmantojama vienāda tirgus daļu aprēķināšanas metodika. Līdz ar to tirgus dalībnieks, kas atrodas dominējošā stāvoklī kabeļtelevīzijas pakalpojumu tirgū, ir dominējošs arī televīzijas programmu retranslācijas tirgū, jo tā tirgus daļa ir tieši atkarīga no gala patērētāju skaita.

Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju5 SIA “Baltkom TV SIA” atrodas dominējošā stāvoklī konkrētajā tirgū. Konkurences padome uzsver, ka tirgus dalībnieka atrašanās dominējošā stāvoklī pati par sevi netiek uzskatīta par pārkāpumu. Lai sauktu attiecīgo tirgus dalībnieku pie Konkurences likumā paredzētās administratīvās atbildības, ir jākonstatē darbības, ar kurām tas ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli.

Saskaņā ar Radio un televīzijas likuma 31.panta pirmo daļu “Programmu retranslācijai radio, televīzijā un teletekstā raidorganizācijai jāsaņem to veidotāju piekrišana un Nacionālās radio un televīzijas padomes retranslācijas atļauja”.
Saskaņā ar Radio un televīzijas likuma 33.panta piektās daļas 3.punktu Nacionālā radio un televīzijas padome izsniedz retranslācijas atļaujas tikai pēc tam, kad retranslētājs ir iesniedzis attiecīgas programmas veidotāja atļauju (licences līgumu). Līdz šim Nacionālā radio un televīzijas padome neprasīja no retranslētājiem to programmu veidotāju atļaujas, kas tiek uztvertas brīvā ēterā. Taču saskaņā ar Iesniegumam pievienoto Nacionālās radio un televīzijas padomes 13.03.2008. vēstuli Nr.01-10/09-1-134 “Par retranslācijas līgumu kabeļtelevīzijas raidorganizācijām”, Nacionālā radio un televīzijas padome turpmāk pieprasīs no kabeļtelevīzijas raidorganizācijām dokumentu par tiesībām retranslēt “TV3” programmu. To apstiprina Iesniegumam pievienotā Nacionālās radio un televīzijas padomes 20.08.2008. vēstule Nr.01-10/09-1-671 “(..) ja kabeļtelevīzijas raidorganizācija, pamatojoties uz Radio un televīzijas likuma 33.panta piektās daļas 3.punktu, Padomē [Nacionālā Radio un televīzijas padome] nav iesniegusi dokumentu, kas apliecina tiesības retranslēt citu raidorganizāciju programmas vai to daļas, Padome šo programmu neiekļauj retranslējamo programmu izvēles koncepcijā, kas ir obligāts speciālās licences pielikums. Nacionālā Radio un televīzijas padome pieprasa no kabeļtelevīziju operatoriem dokumentus, kas apliecina tiesības retranslēt konkrēto programmu vai to daļas, pamatojoties uz Radio un televīzijas likuma 33.panta ceturto daļu pie speciālās atļaujas izsniegšanas, pārreģistrācijas, kā arī pamatojoties uz Radio un televīzijas likuma 34.panta trešo daļu pie regulārajām kabeļtelevīziju pārbaudēm”.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka kabeļtelevīzijas operatoriem, lai piedāvātu lielāko retranslējamo programmu klāstu gala patērētājiem, ir jābūt ieinteresētiem noslēgt pēc iespējas lielāku līgumu skaitu ar programmu veidotājiem, lai saņemtu retranslācijas atļauju. Bez retranslācijas atļaujas kabeļtelevīzijas operatoriem ir aizliegts retranslēt programmas.

Iesniegumā ir norādīts, ka 2008.gada 14.aprīlī SIA “TV3 Latvia” vērsās pie SIA “Baltkom TV SIA”, lai vienotos par licences līguma noslēgšanu par “TV3” programmas retranslāciju. SIA “TV3 Latvia” norāda, ka SIA “Baltkom TV SIA” vairākkārt noraidīja jebkurus SIA “TV3 Latvia” aicinājumus parakstīt licences līgumu. Ņemot vērā neproporcionālo tirgus varas sadalījumu starp SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “TV3 Latvia”, SIA “TV3 Latvia” korespondencē ar SIA “Baltkom TV SIA” norādīja, ka, gadījumā, ja netiks panākta vienošanās par “TV3” programmas licences līgumu, SIA “TV3 Latvia” būs spiesta aizliegt SIA “Baltkom TV SIA” veikt šīs programmas retranslāciju.

Saskaņā ar Iesniegumā norādīto informāciju sākotnēji SIA “TV3 Latvia” vēlējās principiāli noslēgt ar SIA “Baltkom TV SIA” licences līgumu, lai nodrošinātu “TV3” programmas retranslācijas atbilstību Radio un televīzijas likuma 31. un 33.panta prasībām. Licences maksu SIA “TV3 Latvia” piedāvāja piemērot pēc gada. Taču SIA “Baltkom TV SIA” reaģēja uz minēto SIA “TV3 Latvia” aicinājumu ar paziņojumu, ka SIA “TV3 Latvia” vēlas saņemt samaksu par “TV3” programmas retranslāciju līdz ar līguma noslēgšanas brīdi, norādot, ka tajā pašā laikā “TV3” programmu iespējams skatīties arī analogajā ēterā bez maksas.

SIA “TV3 Latvia” Iesniegumā norādīja, ka, lai gan “TV3” programma šobrīd tiek pārraidīta, arī izmantojot va/s “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” pakalpojumus, ir jāņem vērā, ka kabeļtelevīzijas abonenti kā gala patērētāji visdrīzāk vēlas saņemt “TV3” programmu kopējā programmu paketē, nevis uztvert to atsevišķi analogajā ēterā.

SIA “TV3 Latvia” norāda, ka Latvijas teritorijā šobrīd kabeļtelevīzijas operatori izplatīšanas [retranslācijas] tiesības noteiktiem kanāliem iegādājas no to veidotājiem. Savukārt attiecībā uz “TV3” programmu līdz šim darbojies princips, ka SIA “TV3 Latvia” centās nodrošināt pēc iespējas plašāku skatītāju loku šai programmai. Līdz ar to SIA “TV3 Latvia” dotajā brīdī ir atkarīgs no kabeļtelevīzijas operatoriem, kas var izmantot savu tirgus varu sadarbībā ar SIA “TV3 Latvia”.

SIA “TV3 Latvia”, iesniedzot papildu informāciju Konkurences padomē, norādīja, ka šobrīd SIA “TV3 Latvia” nav noslēgti licences līgumi ne ar vienu no kabeļtelevīzijas operatoriem, jo kabeļtelevīzijas operatori nav piekrituši licences līgumu noslēgšanai.

SIA “TV3 Latvia” sākotnējais mērķis ir vienoties ar kabeļtelevīzijas operatoriem par licences līgumu principiālu noslēgšanu. Līdzīgi kā citās uzņēmējdarbības nozarēs, arī SIA “TV3 Latvia” savā darbībā izmanto standarta līgumus, kas sākotnēji tiek piedāvāti katram SIA “TV3 Latvia” darījuma partnerim. SIA “TV3 Latvia” licences līguma projekts ir dokuments, attiecībā uz kuru darījumu partneriem un “TV3” programmas izplatītājiem ir tiesības izteikt savus ierosinājumus un iebildumus, kurus SIA “TV3 Latvia” izvērtē un vienojas par noteikumu piemērošanu. SIA “TV3 Latvija” norādīja, ka uzņēmums nepieciešamības gadījumā ir gatavs apspriest iespējamo izmaiņu veikšanu licences līgumā atkarībā no konkrēta operatora vēlmēm. Tomēr vienlaicīgi SIA “TV3 Latvia” mērķis ir nodrošināt, lai būtiskie licences līgumu noteikumi – priekšmets un maksas/ bezmaksas retranslācija – būtu visiem operatoriem vienlīdzīgi.

Konkurences padome papildus Iesniegumā norādītajai informācijai lūdza SIA “TV3 Latvia” sniegt detalizētu informāciju attiecībā uz uzņēmuma jaunās stratēģijas ieviešanas pasākumiem. SIA “TV3 Latvia” sniedza šādu informāciju:

– SIA “TV3 Latvia” plāno noslēgt licences līgumus par “TV3” programmas retranslāciju ar visiem kanāla retranslētājiem. Pirmo gadu SIA “TV3 Latvia” neplāno prasīt samaksu par retranslāciju no kabeļtelevīzijas operatoriem. Licences maksas noteikšana tiks ieviesta vienu gadu pēc licences līgumu noslēgšanas;

– (*);

– Licences līgums, ko šobrīd piedāvā noslēgt SIA “TV3 Latvia”, ir civiltiesisks līgums, kas rada saistības tā pusēm. Attiecīgi par līguma noslēgšanu vai grozīšanu pusēm savstarpēji jāvienojas. SIA “TV3 Latvia” norāda, ka ir atkarīgs no kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējiem;

– SIA “TV3 Latvia” šobrīd neveic darījumu pušu informēšanu, jo uzņēmuma stratēģija attiecībā uz maksas ieviešanu tiks īstenota pakāpeniski, vienojoties ar “TV3” programmas izplatītājiem [retranslētājiem].

SIA “TV3 Latvia” Iesniegumam tika pievienota uzņēmuma sarakste ar SIA “Baltkom TV SIA” par licences līguma noslēgšanu, kas paredz “TV3” programmas retranslācijas tiesību piešķiršanu. Izvērtējot iepriekš minēto saraksti, Konkurences padome secina, ka SIA “Baltkom TV SIA” bija gatava slēgt līgumu ar SIA “TV3 Latvia”, taču ar abām pusēm piemērotiem nosacījumiem, ne tikai SIA “TV3 Latvia”. Tā, piemēram, SIA “Baltkom TV SIA” 25.07.2008. vēstulē Nr.306. izteica lūgumu SIA “TV3 Latvia” “akceptēt “TV3” programmas iekļaušanu vairāku sadarbības partneru kompāniju izveidotajā ciparu virszemes televīzijas testa apraides programmas piedāvājumā”. Tāpat arī SIA “Baltkom TV SIA” 13.10.2008. vēstulē Nr.482 bija izteikts līdzīgs lūgums. Izvērtējot Iesniegumam pievienotās SIA “TV3 Latvia” atbildes vēstules, kas tika adresētas SIA “Baltkom TV SIA”, Konkurences padome secina, ka iepriekš minētie SIA “Baltkom TV SIA” lūgumi netika ņemti vērā. Savukārt, ja puses nespēj vienoties par līguma nosacījumiem, nevar kādu no tām piespiest noslēgt līgumu. Turklāt Iesniegumā norādīts, ka nevienam no kabeļtelevīzijas operatoriem šobrīd nav panākta vienošanās par licences līguma noslēgšanu ar SIA “TV3 Latvia”.

No Iesnieguma, tam pievienotiem dokumentiem un papildus iegūtās informācijas viens no galvenajiem SIA “TV 3 Latvia” nosacījumiem licences līguma noslēgšanai ir Licences maksas noteikšana. Faktam, ka tā netiek ieviesta ar līguma noslēgšanu, bet pēc gada, šobrīd nav izšķiroša nozīme, tā kā ir tikai saprātīgi no uzņēmējdarbības viedokļa noslēdzot līgumu, vērtēt tā sekas (izrietošās saistības) visā sadarbības laikā. Šāds nosacījums potenciālajām līguma pusēm ir jauns, nepastāvēja iepriekšējās sadarbības ietvaros. Tas ir saistīts ar SIA “Baltkom TV SIA” papildu izmaksām, kas savukārt var būt saistīts ar pakalpojuma cenas sadārdzināšanu, ar piedāvāto programmu pakešu (piedāvāto produktu) pārstrukturizāciju. SIA “TV3 Latvia” norāda (Iesnieguma 3.1.punkta trešā rindkopa), ka “(..) neskatoties uz faktu, ka “TV3” programma šobrīd tiek pārraidīta, arī izmantojot va/s “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” pakalpojumus [tātad bez maksas], ir jāņem vērā, ka kabeļtelevīzijas abonenti kā gala patērētāji visdrīzāk vēlas saņemt “TV3” programmu kopējā paketē, nevis uztvert atsevišķi analogajā ēterā”. Ņemot par pamatu šo salīdzinājumu, jāsecina, ka tiek prezumēts, ka kabeļtelevīzijas operators SIA “TV3 Latvia” noteikto Licences maksu iekļaus savos izdevumos, un programma “TV3” pie skatītāja nonāks it kā pēc analoģijas kā ar va/s “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” pakalpojuma starpniecību.

Konkurences padomes ieskatā šāda bezmaksas programmas un maksas programmas sasaistīšana nebūtu vērtējama kā pamatota. Pamatotāka ir programmas “TV3” iekļaušana maksas pakalpojumu paketē. Šāda pieeja visticamāk neatbilstu SIA “TV3 Latvia” vēlmēm (SIA “TV3 Latvia” 06.11.2008. vēstulē Nr.2/08-174, kas tika adresēta SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “TV3 Latvia” norāda, ka “SIA “TV3 Latvia” prasība un mērķis nekad nav bijis pieprasīt samaksu no skatītājiem par programmu “TV3”, bet gan noslēgt licences līgumu ar BALTKOM [SIA “Baltkom TV SIA”], nodrošinot savas likumā paredzētās tiesības un darbības atbilstību attiecīgajām Radio un televīzijas likuma tiesību normām”). Pie tam fakts, ka tirgus dalībnieks ir dominējošā stāvoklī, neuzliek tam pienākumu mainīt savu produktu vai radīt jaunus produktus par labu citam tirgus dalībniekam, vai iekļaut sava pakalpojuma (retranslācija) cenā izmaksas, kas nav ar to tieši saistītas.

Konkurences padome izvērtēja papildus iesniegto SIA “TV3 Latvia” līguma projektu Kanāla izplatīšanas līgums kabeļtelevīziju tīklos Latvijā, kas tika izsūtīts kabeļtelevīzijas operatoriem. Minētā līguma 2.2.punkts nosaka, ka “Ja Licenciārs vēlēsies noteikt maksu par Licenci par Kanāla [“TV3” programma] uztveršanu un izplatīšanu, tas nosūtīs Licenciātam rakstveidā priekšlikumu 90 (deviņdesmit) dienas iepriekš. Gadījumā, ja pēc šāda priekšlikuma izsūtīšanas Puses 60 (sešdesmit) dienu laikā nevienosies par Licences maksu, katra no pusēm būs tiesīga vienpusēji izbeigt šo Līgumu, brīdinot par to otru Pusi 30 (trīsdesmit) dienas iepriekš”. Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, šāds licences līguma punkts nav iekļauts visos līguma projektos, kurus SIA “TV3 Latvia” piedāvā parakstīt kabeļtelevīzijas operatoriem. Turklāt saskaņā ar papildus iesniegto informāciju SIA “TV3 Latvia” neveic darījumu pušu informēšanu par samaksas noteikumiem (t.sk., samaksas noteikšanas principiem), kas tiks ieviesti nākotnē, kā arī par laika posmu, kad tie tiks ieviesti.

Līdz ar to Konkurences padome nekonstatē, ka fakts, ka nav noslēgts licences līgums, ir vērtējams kā dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, atsakoties slēgt darījumu. Konkurences padome konstatē objektīvus kritērijus par labu dominējošam uzņēmumam attiecība uz piedāvāto līguma nosacījumu apspriešanu, panākot abpusēji izdevīgus nosacījumus, atbilstoši situācijai tirgū, pie tam ir konstatēta SIA “Baltkom TV SIA” vēlme veikt programmas “TV3” retranslāciju – noslēgt līgumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka SIA “Baltkom TV SIA” darbībās nav saskatāmas Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 1.punktā ietvertā aizlieguma pārkāpuma pazīmes, līdz ar to nepastāv pietiekams pamats lietas ierosināšanai.

4. Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 3.punktā noteiktā aizlieguma iespējamais pārkāpums

Iesniegumā ir norādīts, ka SIA “Baltkom TV SIA”, iespējams, ir pārkāpusi Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 3.punktu, kas nosaka, ka “(..) Negodīga konkurence var izpausties šādās darbībās, ja to rezultātā ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošanas vai deformēšana: (..) 3) nepatiesas, nepilnīgas vai izkropļotas informācijas izplatīšana par citu tirgus dalībnieku vai tā darbiniekiem, kā arī par šā tirgus dalībnieka ražoto vai realizēto preču saimniecisko nozīmi, kvalitāti, izgatavošanas veidu, īpašībām, daudzumu, noderīgumu, cenām, to veidošanas un citiem noteikumiem, kas var šim tirgus dalībniekam nodarīt zaudējumus”.

Konkurences likuma 18.panta otrā daļa nosaka, ka “Par negodīgu konkurenci uzskatāmas darbības, kuru rezultātā tiek pārkāpti normatīvie akti vai godīgas saimnieciskās darbības paražas un ir radusies vai varētu rasties konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana”.

Lai konstatētu Konkurences likuma 18.panta otrajā daļā paredzēto pārkāpumu – negodīgu konkurenci, nepieciešams konstatēt šādas pārkāpuma tiesiskā sastāva pazīmes: 1) konkurences attiecību pastāvēšanu, 2) normatīvo aktu vai paražu pārkāpumu un 3) konkurences kavēšanu, ierobežošanu vai deformēšanu. Tikai, pastāvot visām trim minētajām pazīmēm, iespējams konstatēt konkrēto pārkāpumu6.

Ņemot vērā to, ka Konkurences likuma 18.panta trešā daļa paredz veidus, kādos var izpausties 18.panta otrajā daļā definētais pārkāpums, secināms, ka, lai konstatētu Konkurences likuma 18.panta trešajā daļā uzskaitītos pārkāpumus, ir jābūt visām trim iepriekš norādītajām pazīmēm. Turklāt saskaņā ar Konkurences likuma 23.panta ceturtās daļas 2.punktu “Konkurences padome var neierosināt lietu, ja (..) iespējamais pārkāpumus ir maznozīmīgs – ar to nav nodarīts vai nevar tikt nodarīts būtisks kaitējums konkurencei”.

Saskaņā ar papildus iesniegto informāciju SIA “TV3 Latvia” nodarbojas ar televīzijas programmu veidošanu un konkurē ar citiem Latvijas un ārvalstu programmas veidotājiem. SIA “Baltkom TV SIA” ir telekomunikāciju uzņēmums, kas sniedz kabeļtelevīzijas, interneta, telefonijas u.c. pakalpojumus. Tātad SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “TV3 Latvia” uzņēmējdarbība ir saistīta ar pakalpojumu sniegšanu dažādos konkrētajos tirgos. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka SIA “TV Latvia” un SIA “Baltkom TV SIA” nav uzskatāmi par konkurentiem Konkurences likuma 1.panta 7.punkta izpratnē.

Ņemot vērā minēto, neizpildās viens no pārkāpuma konstatēšanai nepieciešamajiem nosacījumiem, t.i., starp SIA “TV3 Latvia” un SIA “Baltkom TV SIA” nepastāv konkurences attiecības, līdz ar to nav pamata SIA “Baltkom TV SIA” darbības, izplatot nepatiesu informāciju masu informācijas līdzekļos, izvērtēt atbilstoši Konkurences likuma 18.panta nosacījumiem.

Vienlaicīgi Konkurences padome vērš uzmanību uz to, ka SIA “TV3 Latvia”, kuras tiesiskās intereses tika aizskartas ar SIA “Baltkom TV SIA” darbībām, ir tiesības vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā civiltiesiskā kārtībā, arī celt prasību pret SIA “Baltkom TV SIA “ par ziņu, kas aizskar SIA “TV3 Latvia” godu un cieņu, atsaukšanu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 11.panta pirmās daļas ģenerālklauzulu un 7.punktu, 13.panta pirmās daļas 1.punktu, 18.panta trešās daļas 3.punktu, 23.panta trešās daļas 3.punktu un ceturto prim daļu, Konkurences padome 

nolēma:

neierosināt lietu uz SIA “TV3 Latvia” 12.11.2008. iesnieguma pamata par Konkurences likuma 11.panta pirmās daļas ģenerālklauzulas un 7.punkta pārkāpumu SIA “Baltkom TV SIA”, SIA “IZZI”, SIA “TELEVIDEOTĪKLS” darbībās un par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 1.punkta un 18.panta trešās daļas 3.punkta pārkāpumu SIA “Baltkom TV SIA” darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Eiropas Komisijas 27.05.1998. lēmums lietā Nr. IV/M.993 “Bertelsmann/Kirch/Premiere” (http://ec.europa.eu).

2 Konkurences padomes 2005.gada 23.septembra lēmums lietā Nr.463/05/10/2 “Par SIA “Baltkom TV SIA” 20.05.2005. ziņojumu “Par tirgus dalībnieku apvienošanos””, 7.-8.lp. (www.kp.gov.lv).

3 Alehno I., Buka A., Butkevičs J., Jarinovska K., Škoba L. Ievads Eiropas Savienības tiesībās (Tiesu prakse un komentāri). Otrais papildinātais izdevums. K.Jarinovskas zinātniskajā redakcijā. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2004, 355. lpp.

4 [http://www.apollo.lv/portal/news/85/articles/143026/0] – Appolo ziņu portāls “Aicina uz vienlīdzīgiem nosacījumiem TV3 izplatīšanā”.

5 Konkurences padomes 2008.gada 23.janvāra lēmums Nr.13 lietā Nr.3261/07/10/25 “Par SIA “Baltkom TV SIA” un SIA “Groteks” apvienošanos”, 3.punkts.

6 Administratīvās apgabaltiesas 19.09.2005. spriedums lietā Nr.C30-641/7 2004.gada Nr.AA346-05/3, 17.punkts; Administratīvās rajona tiesas 12.03.2007. sprieduma lietā Nr.A42346805 13.punkts; Administratīvās rajona tiesas 13.07.2007. spriedums lietā Nr.A42452105, Nr.A816-0714 – 19.punkts; Administratīvās apgabaltiesas 14.04.2008. spriedums lietā Nr.A42346805, Nr.AA43-0526-08/2, 4.5.punkts.

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!