• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kopīgiem atskaites punktiem profesionālajā izglītībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2008., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātne: Teorētiskā vispārinājumā un praktiskā pielietojumā. 2008.gadā

Vēl šajā numurā

23.12.2008., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kopīgiem atskaites punktiem profesionālajā izglītībā

 

Eiropas Parlaments 18.decembrī atbalstīja ar dalībvalstīm panākto vienošanos, kas profesionālajā izglītībā un apmācībā ļaus ieviest kredītpunktu sistēmu un kopīgus kvalitātes atskaites punktus. Shēma nebūs obligāta: dalībvalstis tajā varēs iesaistīties brīvprātīgi.

Lai Eiropas Savienību izglītības jomā pilnvērtīgi sagatavotu konkurencei pasaules mērogā, jāsamazina skolu nepabeigušo skaits, jāveicina iesaistīšanās mūžizglītībā un jāuzlabo saikne starp augstāko un profesionālo izglītību,” norāda Tomass Manns (Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupa), kas gatavoja Parlamenta ziņojumu ieteikumam par kopējo kredītpunktu shēmu.

Mērķi palīdzēs panākt arī otrs atbalstītais ieteikums par atskaites punktiem mācību kvalitātes novērtēšanai. Profesionālo un mūžizglītību Eiropā organizē dalībvalstu un reģionālā līmenī. Principu nav paredzēts mainīt, tomēr, lai radītu Eiropas mācību iestādēm kopīgus atskaites punktus, Eiropa plāno izveidot Eiropas profesionālās izglītības un apmācību kvalitātes struktūru. Parlamenta ziņojuma autors Jans Andersons (Sociāldemokrātu grupa Eiropas Parlamentā) paskaidro: sistēma nenoteiks “konkrētu kvalitātes sistēmu vai pieeju”, bet gan kopējus principus, kvalitātes kritērijus, kas var palīdzēt novērtēt un uzlabot pašreizējās sistēmas.

Eiropas profesionālās izglītības un apmācības kredītpunktu sistēma (ECVET) ļaus eiropiešiem pāriet no vienas specializācijas uz otru vai pārvietoties ES robežās, nezaudējot iepriekš iegūto kvalifikāciju vai mācībās ieguldīto darbu. Kredītpunktu ieviešanas termiņš bija paredzēts 2012.gadā, bet atbilstoši deputātu ieteikumam to nolemts vispirms novērtēt izmēģinājuma kārtībā.

Tāpat kā par citiem lēmumiem izglītības jomā Parlaments ar ES Ministru padomi lemj ar vienādām likumdevēja tiesībām.

Ieteikumu par kvalitātes atskaites punktiem Parlaments pieņēma ar 561 balsi par, 16 pret un 10 atturoties.

Ieteikumu par kredītpunktu sistēmu Parlaments pieņēma ar 564 balsīm par, 12 pret un 8 atturoties.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!