• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties pētījuma par valsts valodas situāciju atklāšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2008., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieņemot jauno tiesu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu svinīgos zvērestus

Vēl šajā numurā

23.12.2008., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties pētījuma par valsts valodas situāciju atklāšanā

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers 22.decembrī Rīgas pilī piedalījās Valsts prezidenta pārraudzībā esošās Valsts valodas komisijas jaunākās grāmatas angļu valodā “Break–out of Latvian” atvēršanā. Monogrāfija “Break–out of Latvian” ir pirmais plašākais un nozīmīgākais pētījums, kas raksturo valsts valodas situāciju Latvijā un paredzēts tieši ārvalstu auditorijai, lai rosinātu izpratni par Latvijā īstenoto valodas politiku un sekmētu starptautiskas sarunas gan par izglītību, gan valodu apguvi Eiropas Savienībā.

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents uzsvēra: “Par latviešu valodu var teikt ne tikai “break-out”, bet arī “break-through”, jo tā ir lauzusies cauri ne tikai uz āru – pasaulē, bet arī cauri vēstures gadsimtiem, un katrs gadsimts ir bijis cīņa par latviešu valodas eksistenci, līdz beidzot tā ir kļuvusi par valsts valodu. Caur valsts valodas zināšanu cilvēks sev un visiem citiem parāda savu piederību konkrētajai valstij ar prātu, dvēseli un saviem darbiem. Identifikācija ar valsts valodu ir neizdzēšama, tā paliek katrā cilvēkā uz mūžu kā apliecinājums sev un visai pasaulei par piederību šai valstij.”

Valsts prezidents arī atzīmēja: “Ik grāmata, kas parāda, cik mums tuva un mīļa ir latviešu valoda, ir panākums. Mums tas ir jāstāsta pasaulei.”

Gatavojot monogrāfiju, Valsts valodas komisija veikusi sociolingvistisku valodas situācijas pētījumu, sniedzot latviešu valodas attīstības raksturojumu Latvijas neatkarības gados. Šis ir pirmais plašākais un nozīmīgākais pētījums angļu valodā, kas atklāj latviešu valodas nākotnes perspektīvas un vietu Eiropas Savienības valodu vidū.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!