• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2008. gada 27. novembra saistošie noteikumi Nr. 08–28 "Pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Jelgavas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2008., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas lēmums

Par Anitu Moļņiku

Vēl šajā numurā

29.12.2008., Nr. 201

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 08–28

Pieņemts: 27.11.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jelgavas domes saistošie noteikumi Nr.08–28

Jelgavā 2008.gada 27.novembrī

Pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība Jelgavas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas

Apstiprināti ar Jelgavas domes 27.11.2008. lēmumu Nr.17/6

Izdoti saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām”  15.panta pirmās daļas 4.punktu,
21.panta pirmās daļas  16.punktu un 43.panta trešo daļu
un Izglītības likuma   17.panta pirmo daļu un ceturtās daļas 2.punktu

 

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Saistošie noteikumi nosaka bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtību Jelgavas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu.

1.2. Pirmsskolas izglītības programmas apguvi nodrošina pirmsskolas izglītības iestādes un iestādes, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas (turpmāk tekstā – iestāde).

1.3. Pirmsskolas izglītības programmas apguve bērnam tiek nodrošināta tikai vienā iestādē.

1.4. Pirmsskolas izglītības programmu bērni sāk apgūt tajā kalendārajā gadā, kad sasniedz 2 gadu vecumu, un turpina to līdz 7 gadu vecumam. Atkarībā no veselības stāvokļa un psiholoģiskās sagatavotības pirmsskolas izglītības programmas apguves laiku var pagarināt vai saīsināt par vienu gadu, pamatojoties uz vecāku iesniegumu un ģimenes ārsta atzinumu (veidlapa 026/u).

1.5. Bērnus ar speciālām vajadzībām uzņem vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes speciālajā pirmsskolas izglītības programmā atbilstoši iestādes nolikumam un pamatojoties uz pašvaldības iestādes “Jelgavas Izglītības pārvalde” (turpmāk tekstā – Izglītības pārvalde) pedagoģiski – medicīniskās komisijas atzinumu.

1.6. Izglītības pārvalde nodrošina bērniem, kuri sasnieguši piecu gadu vecumu, vietu iestādē piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās pirmsskolas izglītības programmas apguvei.

1.7. Vecāki vai aizbildņi (turpmāk tekstā – vecāki), kuru bērni līdz obligātajam izglītības vecumam nav apmeklējuši iestādi, Izglītības pārvaldē piesaka bērnu piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās pirmsskolas izglītības programmas apguves uzsākšanai tajā kalendārajā gadā, kurā bērnam aprit pieci gadi.

1.8. Pēc vecāku vai iestādes iesnieguma un pamatojoties uz ģimenes ārsta atzinumu, Izglītības pārvaldes pedagoģiski medicīniskā komisija pieņem lēmumu par piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās pirmsskolas izglītības programmas apgūšanu mājmācībā šādos gadījumos:

1.8.1. bērnam ir grūtības ar iekļaušanos kolektīvā;

1.8.2. bērnam ir pasliktināts veselības stāvoklis;

1.8.3. bērnam nepieciešami īpaši apstākļi, kurus iestāde nevar nodrošināt.

1.9. Pirmsskolas grupu komplektēšanā Izglītības pārvalde ievēro LR Izglītības likumu, Vispārējās izglītības likumu, šos noteikumus un citus normatīvos aktus.

2. Pieteikumu reģistrēšana un bērnu uzņemšana iestādē

2.1. Bērnu pieteikšana reģistrācijai pirmsskolas izglītības programmas apguvei no bērna dzimšanas līdz piecu gadu vecumam notiek visu gadu Jelgavas pašvaldības Īpašumu konversijas pārvaldes Dzīvesvietas deklarēšanas sektorā (turpmāk – deklarēšanas sektors), vecākiem uzrādot bērna dzimšanas apliecību un vecāka/aizbildņa personu apliecinošu dokumentu (aizbildnim – bāriņtiesas lēmumu, kas apliecina aizbildnības nodibināšanas faktu).

2.2. Reģistrācijas pieteikumu (1.pielikums), norādot vienu vēlamo iestādi, apmācības valodu un laiku (gadu), kad nepieciešama vieta iestādē pēc vecāku sniegtās informācijas, pašvaldības bērnu reģistrā pirmsskolas izglītības apguvei (turpmāk – reģistrs) aizpilda un izdrukā deklarēšanas sektora darbinieks.

2.3. Vecāki pārbauda izdrukātajā pieteikumā ierakstīto ziņu atbilstību, apstiprina to ar savu parakstu un saņem izdrukātā pieteikuma eksemplāru.

2.4. Pieteikumi reģistrā tiek reģistrēti pieteikumu iesniegšanas secībā.

2.5. Vecākiem ir tiesības mainīt pieteikumā norādīto vēlamo iestādi, izvēlēto izglītības programmu, apmācības valodu un iestādes apmeklēšanas sākuma laiku (gadu) bērna uzņemšanai iestādē, saglabājot bērna rindas kārtas numuru, kā arī atsaukt pieteikumu, iesniedzot attiecīgu iesniegumu deklarēšanas sektorā. Deklarēšanas sektora darbinieks veic izmaiņas reģistrā, pamatojoties uz vecāka iesniegumu.

2.6. Iestāžu grupu komplektācija tiek veikta atbilstoši iestādēs uzņemamo bērnu skaitam reģistrā norādītās rindas kārtībā, ņemot vērā bērna dzimšanas gadu, pieteikumā norādīto vēlamo iestādi, izvēlēto izglītības programmu, apmācības valodu un laiku, kad nepieciešama vieta iestādē, izņemot 2.9.punktā noteiktajos gadījumos.

2.7. Izglītības pārvalde rakstiski informē bērna vecākus par uzņemšanu iestādē, norādot, kādi dokumenti ir jāiesniedz. Ja vecāki 30 dienu laikā nav iestādē iesnieguši noteiktos dokumentus, tad Izglītības pārvalde pieņem lēmumu un paziņo vecākiem par bērna rindas kārtas numura zaudēšanu un izslēgšanu no reģistra.

2.8. Lai uzņemtu bērnu iestādē, vecāki iestādes vadītājam iesniedz šādus dokumentus:

2.8.1. iesniegumu (2.pielikums);

2.8.2. bērna dzimšanas apliecības kopiju vai norakstu, uzrādot oriģinālu;

2.8.3. Izglītības pārvaldes pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu (ja bērns apgūs speciālās pirmsskolas izglītības programmu).

2.9. Izglītības pārvalde ir tiesīga 6 mēnešu laikā no vecāku iesnieguma saņemšanas brīža pieņemt lēmumu par uzņemšanu iestādē ārpus kārtas no rindas:

2.9.1. LR normatīvajos aktos noteikto kategoriju darbinieku bērnus (uz vecāka iesnieguma pamata ar darba devēja apliecinājumu par darba tiesisko attiecību faktu);

2.9.2. Jelgavas pašvaldības izglītības iestāžu pedagoģisko darbinieku bērnus (uz vecāka iesnieguma pamata ar darba devēja apliecinājumu par darba tiesisko attiecību faktu);

2.9.3. konkrētās iestādes darbinieku bērnus uz darba tiesisko attiecību nodibināšanas laiku;

2.9.4. bērnus, kuriem ar Izglītības pārvaldes pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu speciālās programmas apguve nomainīta ar vispārējo pirmsskolas izglītības programmu;

2.9.5. bērnus, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Jelgavas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

2.10. Lai tiktu izskatīts jautājums par bērna uzņemšanu iestādē ārpus rindas, vecākiem jāiesniedz Izglītības pārvaldē dokuments, kas apliecina atbilstību 2.9.1. – 2.9.4. punktā noteiktajām prasībām.

2.11. Ja tiek mainīta iestāde, kurā bērns apgūst piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās pirmsskolas izglītības programmu, vecāki iesniedz iestādei, no kuras bērns vēlas izstāties, rakstisku tās iestādes izziņu, kurā bērns turpinās programmas apguvi. Pēc izziņas saņemšanas bērna personas dokumentus pēc rakstiska pieprasījuma izsniedz bērna vecākiem.

2.12. Ja bērns mācību gada laikā, pamatojoties uz vecāku iesniegumu un bērna ģimenes ārsta atzinumu nepieciešamās ilgstošas ārstēšanās dēļ neapmeklē iestādi laika posmā, kas nav garāks par 9 mēnešiem pēc kārtas (viena mācību gada ietvaros), bērna vieta iestādē tiek saglabāta.

2.13. Ja bērns mācību gada laikā neapmeklē iestādi vairāk nekā 9 mēnešus pēc kārtas, tad bērna vieta iestādē netiek saglabāta.

3. Dokumenti par piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās sagatavošanas pamatizglītības programmas apguves uzsākšanai

Bērnam, kurš apmeklējis piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātās pirmsskolas izglītības programmu, izsniedz izziņu (3.pielikums), kuru vecāki iesniedz izglītības iestādē, kurā bērns uzsāks mācības 1.klasē.

4. Lēmumu pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtība

4.1. Saistošo noteikumu 2.7., 2.9., 2.12, 2.13. punktā noteiktajos gadījumos lēmumu pieņem Izglītības pārvalde.

4.2. Izglītības pārvaldes pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Jelgavas domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, ja likumos vai Ministru kabineta noteikumos nav noteikta cita apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas kārtība.

5. Pārejas noteikumi

5.1. Līdz 2008.gada 30.decembrim reģistrēto vecāku pieteikumi bērnu uzņemšanai iestādēs, tiek ievadīti pašvaldības reģistrā atbilstoši iesniegšanas datumam.

5.2. Bērnu vecākiem, kuru bērni reģistrēti rindā līdz 2008.gada 30.decembrim, jāveic pieteikumu pārreģistrācija, personīgi ierodoties Jelgavas pašvaldības Īpašumu konversijas pārvaldes Dzīvesvietas deklarēšanas sektorā pēc sastādītā pārreģistrācijas grafika:

5.2.1. 2003. un 2004.gadā dzimušie bērni – 02.01. – 31.01.2009.

5.2.2. 2005. un 2006.gadā dzimušie bērni – 01.02. – 28.02.2009.

5.2.3. 2007. un 2008.gadā dzimušie bērni – 01.03. – 31.03.2009.

5.3. Ja vecāki norādītajā termiņā nav veikuši pieteikuma pārreģistrāciju, tad Izglītības pārvalde pieņem lēmumu un paziņo vecākiem par pieteikuma izslēgšanu no reģistra.

5.4. Ja vecāki pirms šo noteikumu stāšanās spēkā ir reģistrējuši bērnu uzņemšanai vairākās iestādēs, veicot pieteikuma pārreģistrāciju, tie norāda vienu no iestādēm, kurā bērns bija reģistrēts iepriekš, saglabājot iepriekšējā pieteikuma reģistrācijas datumu konkrētajā iestādē.

5.5. Ja vecāki pirms šo noteikumu spēkā stāšanās ir reģistrējuši bērnu uzņemšanai iestādē, bet, veicot bērna pārreģistrāciju, kā vēlamo iestādi norāda iestādi, kurā bērns iepriekš nebija reģistrēts, tad pieteikumu reģistrē ar iesnieguma iesniegšanas datumu.

5.6. Uzņemšanas kārtība pirmsskolas izglītības iestādēs saskaņā ar šiem noteikumiem tiek piemērota no 2009.gada 5.maija.

Jelgavas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš


 

1.pielikums

Jelgavas pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.08–28

JELGAVA_PAGE_1.JPG (107187 bytes)

JELGAVA_PAGE_2.JPG (27987 bytes)

 

2.pielikums

Jelgavas pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.08–28

JELGAVA_PAGE_3.JPG (40272 bytes)

 

3.pielikums

Jelgavas pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.08–28

JELGAVA_PAGE_4.JPG (42246 bytes)

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!