• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ilgtermiņa pasākumu programmas izstrādi gaļas tirgus sakārtošanā un aizsardzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.1999., Nr. 268/269 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar skaidru skatu mūsu kopīgā nākotnē

Vēl šajā numurā

24.08.1999., Nr. 268/269

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ilgtermiņa pasākumu programmas izstrādi gaļas tirgus sakārtošanā un aizsardzībā

Zemkopības ministram Aigaram Kalvītim

Valstī krasi saasinās situācija gaļas produktu apritē, kuras cēlonis, mūsuprāt, ir tas, ka Latvijā nav gaļas lopkopības un tās pārstrādes zinātniski pamatotas stratēģijas. Diemžēl ne LR Finansu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Latvijas Bankas izstrādātajā "Vidēja termiņa ekonomiskajā stratēģijā pievienošanās Eiropas Savienībai", ne arī "Valsts ilgtermiņa stratēģijā" (ekonomikas attīstības iespēju izvērtējums) šie jautājumi nav apskatīti, LR Zemkopības ministrijas izstrādātajos "Lauksaimniecības un tās nozaru attīstības programmas pamatos" gaļas pārstrādes attīstības problēmas, perspektīvas un pamatuzdevumi nav ietverti.

Gaļas ražošanas un pārstrādes lejupslīdi galvenokārt ietekmē iekšējā tirgus nesakārtotība un neaizsargātība, tradicionālā eksporta tirgus sabrukums, ražošanas fiksēto izmaksu pieaugums un līdz ar to līdzekļu trūkums uzņēmumu modernizācijai, nepietiekams valsts atbalsts gaļas ražošanā, bet pārstrādes uzņēmumiem tā vispār nav.

Tā rezultātā šajā valstij svarīgajā tautsaimniecības nozarē notiek neatgriezeniska rakstura procesi — gaļas lopu audzētāju un gaļas pārstrādātāju uzņēmumu tuvināšana bankrotam vai ražošanas pārtraukšana.

Ievērojamu daļu gaļas tirgus aizņem nezināmas izcelsmes gaļa un gaļas produkti, apmēram 40% pēc asociācijas informācijas, kas grauj gaļas tirgu, cenu nodokļu politiku un izveido nevienlīdzīgus konkurences noteikumus valstī.

Valstī strādā daudz nesertificēto uzņēmumu, kuros, iespējams, izmanto nezināmas izcelsmes gaļu un izejvielas, līdz ar to patērētājs tiek maldināts par produkta kvalitāti un izcelsmi.

Nav pieejama informācija par gaļas pārstrādes uzņēmumiem, to jaudu izmantošanu un nodokļu iemaksām budžetā.

Nepieciešama valsts finansiālā palīdzība jautājumā par gaļas pārstrādes uzņēmumu modernizāciju, modernas kautuves celtniecību, atbilstoši ES direktīvu prasībām.

S/o "Gaļas ražotāju un gaļas pārstrādātāju asociācija" izvirza šādas prioritātes savā darbībā un acina LR Zemkopības ministriju ņemt tās vērā, izstrādājot iekšējā gaļas tirgus sakārtošanas un aizsardzības pasākumus un valsts gaļas lopkopības un tās pārstrādes ilgtermiņa attīstības stratēģiju.

I. Tirgus sakārtošana jeb cīņa ar nelegālo gaļas biznesu valstī.

Mērķis — gada laikā maksimāli samazināt nelegālā gaļas tirgus apjomus.

Darbības virzieni:

1. Izejvielu ieguves avotu nodrošināšana un kontrole:

• LR Zemkopības ministrijai plānot garantētu subsīdiju gaļas ražotājiem, ja to gaļas kvalitāte atbilst nacionālajiem standartiem, un subsīdiju izmaksas veikt ar sertificētu gaļas pārstrādes uzņēmumu starpniecību.

• Statistikas pārvaldei sadarbībā ar Zemkopības ministriju ik mēnesi veikt cūku un liellopu ganāmpulka uzskaiti.

• Saslēgt vienotā datortīklā VID, Sanitāro robežinspekciju, muitu, VVC un Statistikas pārvaldi (vai veikt citus līdzvērtīgus koordinējošus pasākumus), lai nodrošinātu gaļas aprites kontroli importam un eksportam.

• LR MK kopā ar Zemkopības ministriju mēneša laikā pieņemt jaunus gaļas ievešanas un gaļas tranzīta noteikumus, kuros paredzēt:

— tranzītam uz robežas jāsamaksā PVN un ievedmuita, kuru saņem atpakaļ pēc gaļas izvešanas no Latvijas;

— gaļa tanzītā šķērso Latvijas teritoriju 24 stundās.

2. Gaļas pārstrādes uzņēmumu uzraudzības nodrošināšana:

• LR Zemkopības un Labklājības ministrijām mēneša laikā izstrādāt un LR MK apstiprināt noteikumus "Par pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtību".

Ar 2000. gada 1. janvāri atļaut piegādāt produkciju tirdzniecībai tikai reģistrētiem un MK noteikumos paredzētajā kārtībā sertificētiem uzņēmumiem.

• LR Zemkopības ministrijai sadarbībā ar Statistikas pārvaldi noteikt visiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem un kautuvēm obligātu statistikas atskaišu iesniegšanu par saražotās produkcijas daudzumu.

• LR Zemkopības ministrijai sadarbībā ar ieinteresētajām asociācijām izstrādāt valsts nacionālos standartus gaļai (cūku, liellopu, teļu, vistu u.c.), blakusproduktiem, gaļas izstrādājumiem, konserviem.

• LR Zemkopības ministrijai izstrādāt priekšlikumus valdībai, kuri garantētu veterinārās uzraudzības finansēšanu no valsts budžeta.

3. Gaļas produktu transportēšanas un tirdzniecības kontroles nodrošināšana:

• Gaļas un gaļas produktu transportu atļaut tikai ar kvalitāti un veterināro ekspertīzi apliecinošiem dokumentiem. Kontroli par šo jautājumu uzlikt LR Iekšlietu ministrijai.

• Noteikt vienotas veterinārās un sanitārās prasības uzņēmumiem un firmām, kas nodarbojas ar svaigas (saldētas) gaļas sadali un mazumtirdzniecību tirdzniecības vietās.

• Noteikt speciālu kontroles režīmu gaļas un gaļas produktu tirdzniecībai Rīgas pilsētas tirgos.

II. Gaļas pārstrādes uzņēmumu nodrošināšana ar izejvielām.

Mērķis: nodrošināt gaļas pārstrādes uzņēmumus ar nepieciešamo gaļas daudzumu nepieciešamajā kvalitātē par konkurētspējīgām cenām.

Darbības virzieni:

• LR Zemkopības ministrijai kopā ar gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijām katru ceturksni sastādīt un publicēt pašražotās gaļas bilanci, kā arī pārstrādes jaudu bilanci.

• LR Zemkopības ministrijai kopā ar asociāciju izstrādāt mehānismu, kas dotu iespēju reģistrētajiem un sertificētajiem gaļas pārstrādātājiem kvotu ietvaros ievest gaļu pārstrādei ar pazeminātu ievedmuitas tarifu.

III. Gaļas ražošanas un gaļas pārstrādes īstermiņa un ilgtermiņa attīstības stratēģija.

Mērķis: panākt tuvākajos trijos gados gaļas ražošanas un gaļas pārstrādes uzņēmumu attīstības līmeni atbilstoši ES prasībām.

Darbības virzieni:

• LR Zemkopības ministrijai izstrādāt un LR Ministru kabinetā apstiprināt programmu "Gaļas lopkopības un tās pārstrādes zinātniski pamatotas stratēģijas galvenās nostādnes integrētai un kompleksai attīstībai Latvijā".

• LR Zemkopības ministrijai paredzēt Eirosavienībā pirmsiestāšanās SAPARD finansiālās programmas ietvaros līdzekļus kautuvju un gaļas pārstrādes ražotņu modernizācijai atbilstoši ES direktīvu prasībām.

• LR Zemkopības ministrijai turpmāk paredzēt subsīdijas gaļas un gaļas izstrādājumu eksporta veicināšanai.

• LR Zemkopības ministrijas Latvijas lauksaimniecības un pārtikas preču atbalstāmo eksporta programmu ietvaros aktīvi iesaistīties līdzdalībā starptautiskajās izstādēs un tirdzniecības mesās.

• Iesniegt savus priekšlikumus Zemkopības ministrijai divpusējām sarunām ar PTO kandidātvalstīm par gaļas un gaļas produktu tirdzniecības nosacījumiem.

• Panākt vadības atbalstu starptautiskā finansējuma izdalīšanai modernas lopkautuves celtniecībai Latvijā, lai nodrošinātu gaļas eksporta iespējas un līdz ar to iespējas gaļas ražošanas nozares attīstībai. Lopkautuve jāveido kā akciju sabiedrība ar gaļas pārstrādes uzņēmumu un zemnieku pārstāvju piedalīšanos.

Esam gatavi uz konstruktīvu sadarbību augstāk minēto problēmu risināšanā.

Ar cieņu:

S/o "Gaļas ražotāju un gaļas

pārstrādātāju asociācija"

prezidents

J.Bāliņš

A/s "Daugavpils gaļas kombināts" padomes un valdes vārdā

S.Rāzna

A/s "Tukuma gaļas pārstrādes

sabiedrība" padomes

un valdes vārdā

M.Ozoliņš

A/s "Ruks — Cēsu gaļas kombināts"

padomes un valdes vārdā

J.Lūsis

A/s "Rīgas miesnieks"

valdes vārdā

V.Gailītis

A/s "Talsu gaļa" padomes

un valdes vārdā

A.Plendišķis

A/s "Jelgavas gaļas kombināts" padomes un valdes vārdā

G.Fomins

A/s "Bulls" padomes

un valdes vārdā

H.Balodis

SIA "Triāls" direktors

L.Tribockis

SIA "Saldus gaļas kombināts"

direktors

J.Muižnieks

SIA "Šķaunes bekons" direktors

Ģ.Krūmiņš

A/s "Gaļas un piena rūpniecības

inženiercentrs" padomes

un valdes vārdā

J.Zutis

1999. gada 16. augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!