• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējas jauni vēstnieki Latvijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.1999., Nr. 270/273 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18677

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējas jauni vēstnieki Latvijas Republikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

25.08.1999., Nr. 270/273

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējas jauni vēstnieki Latvijas Republikā

Vakar, 24. augustā, Latvijas Republikas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai savu akreditācijas vēstuli iesniedza Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Stīvens Tomass Nešs

A1.JPG (16135 BYTES) Akreditācijas ceremonijā, uzrunājot Latvijas Valsts prezidenti, Apvienotās Karalistes vēstnieks Stīvens Tomass Nešs (Stephen Thomas Nash) teica:

— Jūsu Ekselence, man ir liels prieks sveikt jūs Viņas Majestātes Karalienes Elizabetes II, Lielbritānijas valdības un tautas vārdā.

Man ir liels gods pārstāvēt savu valsti Latvijas Republikā — šajā brīnišķīgajā zemē, kur es nesen ierados. Es izmantošu visas man dotās iespējas, lai ar vēstniecības darbinieku palīdzību sekmētu abu valstu attiecības. Mēs pievērsīsim uzmanību ne tikai augstākā līmeņa politiskajām attiecībām, bet arī komercsakaru attīstīšanai starp abām valstīm, sekmēsim sadarbību arī drošības un kultūras jomā.

Mūsu draudzīgās attiecības sniedzas daudzus gadsimtus tālā pagātnē. Abas mūsu valstis ir jūrasbraucēju zemes, kam vēsture lēmusi ne reizi vien saskarties. Britu tirgoņi palīdzēja uzcelt Rīgu, līdz tā šodien kļuvusi par nozīmīgu tirdzniecības centru. 1918. gadā mēs noteikti aizstāvējām Latvijas neatkarību un turpinājām atzīt Latvijas tiesības arī padomju hegemonijas laikā līdz pat pilnīgai jūsu valsts neatkarības atjaunošanai. Mēs esam snieguši atbalstu arī jūsu atgūtās neatkarības apliecināšanā un demokrātiskas valsts, kas aizstāv cilvēka tiesības, ieskaitot arī minoritāšu tiesības, izveidē.

Mēs apsveicam Latvijas nesenos sasniegumus, kas ir patiesi apbrīnojami, un apliecinām arī turpmāku Lielbritānijas atbalstu, jums atgriežoties Eiropas valstu ģimenē. Atļaujiet man nobeigumā atkārtot mūsu premjerministra Tonija Blēra nesen teiktos vārdus, ka mūs ir ietekmējis Latvijas progress ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā un ka mēs cerīgi raugāmies uz jauna ES paplašināšanas posma sākumu Helsinkos. Šajā vēsturiskajā procesā jūs varat cerēt arī uz Lielbritānijas palīdzību. ("LV" — Jānis Ūdris — tulkojums)

Savā atbildes uzrunā Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga sacīja:

— Jūsu Ekselence! Apsveicu jūs kā Apvienotās Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

 

Vakar, 24. augustā, Latvijas Republikas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai savu akreditācijas vēstuli iesniedza Portugāles Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Alvaro Soarešs Gverra

P1.JPG (17902 BYTES) Akreditācijas ceremonijā, uzrunājot Latvijas Valsts prezidenti, Portugāles vēstnieks Alvaro Soarešs Gverra (Alvaro Soares Guerra) teica:

— Prezidentes kundze, mūsu abu jauno demokrātisko valstu mērķus var sintezēt viens vārds "brīvība". Vēl nesen mēs gājām uz šo mērķi.

Pateicoties manas tautas brīvību cīņām pirms 25 gadiem, man tagad ir gods iesniegt Jūsu Ekselencei savu akreditācijas vēstuli kā Portugāles vēstniekam brīvā Latvijā, integrētai demokrātiskā Eiropā, kur ir tās likumīgā vieta.

Uzticot man savas valsts pārstāvja misiju Latvijas Republikā, Portugāles Republikas prezidents ir uzticējis man nodot Jūsu Ekselencei visaugstākās cieņas apliecinājumus un uzdevis man veltīt savus pūliņus abu valstu attiecību sekmēšanai visās jomās. Pēdējos gados labas attiecības starp Latviju un Portugāli ir veidojušās pateicoties mūsu kopīgajiem principiem un vērtībām, uz ko tiek balstīti arī Eiropas ideāli un kas nostiprina to universālo raksturu. Cieņa pret cilvēka tiesībām, demokrātija, likuma spēks un nāciju identitātes apliecināšana veido mūsu attiecību stabilu pamatu. Vēl varu piebilst, ka valstu sadarbības attīstība Eiropas Savienības ietvaros un mūsu valstu aizvien ciešākas sadarbības saites var sekmēt Latvijas iestāšanos šajā organizācijā.

Nenoliedzot Eiropas Savienības paplašināšanas procesa sarežģītību, Portugāle atbalstīs jūs arī savas prezidentūras laikā Eiropas Savienībā, kas sāksies nākamā gada janvārī. Portugāle pati kļuva ES dalībvalsts 1986.gadā pēc desmit gadus ilgām neatlaidīgām sarunām. Tādēļ mēs labi saprotam Latvijas centienus iestāties ES, tādēļ esam solidāri, palīdzot pārvarēt jums gaidāmās grūtības šajā ceļā.

Tas ir Eiropas miera, brīvības, drošības un solidaritātes, kā arī sociālās un materiālās attīstības interesēs. Tie ir ideāli, pēc kuriem mēs vadāmies un kas paver mums mūsu civilizācijas un kultūras mantojuma cienīgu ceļu uz nākotni.

Prezidentes kundze, atļaujiet man nobeigumā apsveikt jūs ar ievēlēšanu šajā amatā un novēlēt jums laimi, kā arī novēlēt panākumus Latvijas tautai. ("LV" — Jānis Ūdris — tulkojums)

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!