• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Urugvajas Republikā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.1999., Nr. 270/273 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18689

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vilhelms Mihailovskis: manas 1999. gada 365 dienas

Vēl šajā numurā

25.08.1999., Nr. 270/273

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Urugvajas Republikā

Šodien, 25. augustā, — Neatkarības diena

Alfredo Kasess Alvaress, Urugvajas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

Tāpat abas valstis atbalsta neiejaukšanās politiku citu valstu iekšējās lietās, mēs izjūtam kopīgas rūpes par mieru, cieņu pret cilvēka tiesībām un citiem Apvienoto Nāciju hartas principiem.

Pagājuši tikai astoņi gadi, kopš Latvijas parlaments de facto atjaunoja savas valsts neatkarību, taču jūsu valsts jau ir guvusi ievērojamus panākumus tirgus ekonomikas izveidē. Labākais apliecinājums tam ir straujā ekonomiskā un sociālā attīstība un Latvijas uzņemšana Pasaules tirdzniecības organizācijā, ko Urugvajas valdība enerģiski atbalstīja.

Ir ļoti svarīgi uzsvērt, ka abu mūsu valstu valdības un tautas ir pārliecinātas par ekonomiskās integrācijas izdevīgumu, Latvijai virzoties uz Eiropas Savienību un Urugvajai piedaloties Dienvidu kopējā tirgus organizācijā MERCOSUR.

Eiropas Savienības un Latīņamerikas valstu Riodežaneiro sanāksmes laikā šogad janvārī tika nolemts sākt sarunas par brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu starp abiem reģioniem.

Tā kā nav nekādu šaubu, ka Latvija visai drīz kļūs ES dalībvalsts, tad ES—MERCOSUR starpreģionu līguma noslēgšana būs ļoti nozīmīgs stimuls arī abu mūsu valstu sadarbības paplašināšanai.

Man ir liels gods Urugvajas valdības un tautas vārdā nodot Latvijas tautai urugvajiešu sveicienus līdz ar labklājības, ilgstoša progresa un laimes vēlējumiem.

 

Urugvaja ( Uruguay ) ir neliela valsts Dienvidamerikā. Tā robežojas ar Argentīnu un Brazīliju. Dienvidaustrumos Urugvajas valsts robežu veido Atlantijas okeāns.

Urugvajas teritorija (177 414 kvadrātkilometri) gan ir trīsreiz lielāka par Latviju, taču iedzīvotāju skaits Urugvajā (3 204 tūkstoši) tikai nedaudz pārsniedz Latviju. Vairums urugvajiešu — 90% ir pilsētnieki, viņu īpatsvars kopš deviņdesmito gadu sākuma pieaudzis vidēji par 0,9% gadā. Savukārt lauku iedzīvotāju skaits ik gadu samazinājies vidēji par 2,1 procentu. Lielākajā Urugvajas pilsētā Montevideo ir 1 326 tūkstoši iedzīvotāju. Iedzīvotāju skaits valstī ik gadu pieaug vidēji par 0,6 procentiem. Apmēram ceturtā daļa iedzīvotāju (24,4%) ir jaunāki par 14 gadiem, bet vidējais mūža ilgums ir 76 gadi sievietēm un 69 gadi vīriešiem.

Rūpniecībā nodarbināta tikai nedaudz vairāk par ceturto daļu (27,6%) valsts ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, un viņu īpatsvars pēdējos desmit gados nav mainījies. Lauksaimniecībā nodarbināto cilvēku īpatsvars pēdējos desmit gados ir samazinājies par 2%, un tagad tas ir 13,6% no kopējā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Izglītībai Urugvajas valdība tērē 2,5% no nacionālā kopprodukta. Uz katriem tūkstoš urugvajiešiem iznāk vidēji 240 laikrakstu eksemplāri.

Kopš 1945. gada decembra Urugvaja ir ANO locekle. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Urugvaju tika nodibinātas 1992. gada 6. jūlijā. Urugvajas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Alfredo Kasess Alvaress savu akreditācijas vēstuli Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza šā gada 18. maijā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!